In memoriam: verzetsheldin Corrie ten Boom (91) die honderden mensen redde

Historie
Corrie ten Boom.
Corrie ten Boom. (Foto: Stichting Corrie ten Boomhuis Haarlem)

HAARLEM - Samen met haar familie ving Corrie ten Boom honderden onderduikers op tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze bouwden daarvoor een geheime schuilplaats in hun huis aan de Barteljorisstraat. 15 april is de geboorte- én de sterfdag van deze bijzondere Haarlemse.

Corrie wordt op 15 april 1892 geboren in een protestants gezin. Ze is de dochter van een beroemde horlogemaker. Het gezin woont in de Barteljorisstraat, boven de horlogewinkel. Ook Corrie leert het vak en wordt in 1924 zelfs de eerste gediplomeerde vrouwelijke horlogemaker in Nederland.

Corrie ten Boom: onderduikadres

Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden Corrie en haar zus Betsie actief in het verzet. Ze helpen vele joodse mensen aan een onderduikadres. Later bouwt de familie daarvoor ook een geheime kamer in hun eigen huis aan de Barteljorisstraat. Daar bieden ze een schuilplaats aan joodse onderduikers, verzetsstrijders en aan anderen die voor de nazi’s op de vlucht zijn.

Zo wordt de BéJé (Barteljorisstraat) een centrum van ondergrondse activiteiten. Corrie en haar familie redden samen met hun uitgebreide netwerk honderden mensen. Met haar stille verzet nam Corrie een groot risico, maar ze vond dat dit vanuit het christendom haar plicht was.

Corrie en haar familie redden samen honderden mensen.

Corrie ten Boom: verraad

Op 28 februari 1944 wordt het gezin verraden en opgepakt. Daarbij worden zes leden van de familie Ten Boom en bijna dertig bezoekers gearresteerd en weggevoerd. Vier Joden en twee verzetsstrijders weten zich te verstoppen in de schuilplaats in het huis. Zij worden niet gevonden. Na twee dagen van honger en angst weet het verzet hen uiteindelijk uit hun schuilplaats te halen.

Na de arrestatie komt Corrie terecht in kamp Ravensbrück. Een verschrikkelijke plek. Op een wonderlijke manier overleeft zij dit kamp.

Corrie ten Boom: museum

Na de oorlog reist Corrie de hele wereld over om het woord van God te verkondigen. Met de boodschap dat Jezus alles overwint, zelfs de ellende van de concentratiekampen. Op 15 april 1983 overlijdt ze, op haar 91e verjaardag. Vijf jaar later wordt het huis van de familie Ten Boom aan de Barteljorisstraat geopend als museum. Dit om de heldendaden van de familie nooit te vergeten.

De toegang tot de geheime kamer. Foto uit 1986.
Het huis van de familie Ten Boom aan Barteljorisstraat 19.