Weekendje weg in Haarlem: 12 tips voor een onvergetelijke tijd

Algemeen
Tips voor een heerlijk weekendje Haarlem!
Tips voor een heerlijk weekendje Haarlem! (Foto: Erikjan Braakman)

HAARLEM – Dat wij als echte muggen Haarlem de mooiste stad van het land vinden, dat is natuurlijk logisch. En we zijn niet de enigen: ook in een zomerse eropuit-special van de ANWB-gids wordt de stad uitgelicht als must-visit!

’12 tips voor een geslaagd weekend Haarlem’, zo begint het artikel in de Kampioen van juli-augustus. In het stuk komen natuurlijk het Teylers Museum en de hofjes terug, maar wordt bijvoorbeeld ook stilgestaan bij de Gouden Straatjes in het centrum.  

Tekst gaat door onder de foto

tips weekendje weg dagje uit haarlem
Haarlem komt uitgebreid aan bod in de Kampioen van juli-augustus.

1. Gouden Straatjes

“Wie lekker een middagje wil shoppen, slaagt waarschijnlijk het best in de Gouden Straatjes”, zo schrijft het magazine. “In de Schagchelstraat, Gierstraat en Zijlstraat vind je bijzondere winkels en een boel levendigheid.” Ook Van der Pigge wordt genoemd. “Een oude drogisterij waar ze losse specerijen en echte Haarlemmer-olie verkopen.” 

2. Haarlem vanaf het water

Haarlem ontdekken met een boottocht over het Spaarne wordt natuurlijk ook genoemd. “De schipper neemt je mee vanaf het centrum van Haarlem langs molen de Adriaan, de Waag en het Teylers Museum. Hierna gaat het richting Heemstede, en vaar je langs de statige huizen die aan het Spaarne gevestigd zijn.”

3. Het Teylers Museum

Volgens de ANWB is het Teylers Museum alleen al vanwege de buitenkant een must-see – en dat zijn wij natuurlijk met ze eens. “Het is het oudste natuurhistorisch- en wetenschapsmuseum van Nederland. Je vindt er kunst van beroemde meesters, miljoenen jaren oude fossielen en peperdure boeken.”

4. Haarlem van boven

Heb jij als Haarlemmer DeDakkas nog niet ontdekt? Dan zeker eens doen! Zo vindt ook het blad. “Wie op een bijzondere plek wil lunchen of koffiedrinken, spoedt zich naar DeDakkas op het dak van parkeergarage De Kamp. Laat je niet ontmoedigen door de betonnen kolos waar je tegenaan loopt, want eenmaal op het dak bevind je je op een prachtig terras met panoramisch uitzicht over de oude binnenstad – en aan de horizon de eerste glooiingen van de duinen. In de zomer is er ook een dakbios.”

5. Lunchen aan het Spaarne

… Dát kun je volgens de ANWB (en geef ze eens ongelijk) het beste bij Spaarne66. “Vanaf het aangename terras van dit familiebedrijf kun je naar de voorbijvarende boten kijken.”

Tekst gaat door onder de foto

weekendje weg in haarlem tips dagje uit
Lekker lunchen doe je aan het Spaarne. - Rodi Haarlem

6. Haarlemse hofjes

Een bezoek aan de provinciehoofdstad is volgens de ANWB (en ons) niet compleet zonder een wandeling langs de Haarlemse hofjes te hebben gemaakt. Check Haarlemsehofjes.nl voor een leuke route, zo adviseert ook het magazine.

7. Frans Hals Museum

Nog zo’n must-see als je een dagje of weekendje Haarlem doet. “Met een prikkelende mix van oude, moderne en hedendaagse kunst, daagt het Frans Hals Museum je uit om anders te kijken en zo meer te zien.” Ben jij er zelf als Haarlemmer nog niet geweest? Dan zeker noteren op je lijstje!

8. Van oud tot nieuw

Van monumentale panden tot moderne architectuur: Haarlem has got it all. “De ANWB-wandelroute Symbios van oud en nieuw (7 kilometer) leidt je langs een aantal architectonische hoogtepunten”, zo tipt het magazine nog.

9. Museum van de Geest | Dolhuys

Natuurlijk krijgt ook Museum van de Geest een prominente plek in het artikel met tips voor een weekendje weg in Haarlem. “Een museum vol persoonlijke verhalen, verrassende kunst en een rijke historische collectie, op het snijvlak van zorg, kunst en wetenschap. Tijdens je bezoek hoor je via een digitale gids de oude muren spreken en word je uitgedaagd. Gaandeweg krijg je inzicht in de manier waarop je oordeelt, want de drang om de menselijke geest in een hokje te stoppen, hebben we allemaal.”

Tekst gaat door onder de foto

weekendje weg in haarlem tips dagje uit
Het vernieuwde Museum van de Geest | Dolhuys. - Jur Engelchor

10. Fietsend door Haarlem en omgeving

Als je een weekend in Haarlem bent, pak je natuurlijk ook de mooie natuur in de omgeving nog even mee. Per fiets bijvoorbeeld, die je via de ANWB-Manpadroute langs ‘een lint van weelderige buitenplaatsen’ voert. “Denk aan het 18de-eeuwse Huis te Manpad. Ook trap je langs Park Groenendaal met kinderboerderij en de Haarlemmerhout: een eeuwenoud stadsbos en een van de oudste recreatiegebieden van Nederland. Als klap op de vuurpijl bezoek je Elswout, een fraai 17de-eeuws landgoed.”

11. Zwemmen in Haarlem

Ook op de warmere dagen is het in de Haarlemse regio goed toeven. Het blad tipt bijvoorbeeld recreatieplas ’t Wed (bij ingang Koevlak aan de Zeeweg). Waar kun je nog meer zwemmen in Haarlem? Dat lees je hier.

12. Fietstocht langs lokale streekproducten

Tot slot wordt de Local Food Fietsroute-app nog genoemd. “Hiermee fiets je langs lokale makers van streekproducten en kom je door geluidsfragmenten, foto’s en video’s alles te weten over de omgeving van Haarlem. Stop bijvoorbeeld bij de Oesterzwammerij, een imker en een bierbrouwerij. Deze route heeft geen vast begin- of eindpunt.”

Meer weekendje weg in Haarlem?

Mis jij nog tips in deze lijst? Laat het weten via redactiehln@rodi.nl of stuur ons een privéberichtje via de socials (@rodihaarlem)!