Haarlem helpt Oekraïne: opvang vluchtelingen & dit kun jij doen

Algemeen
Solidariteitsactie voor Oekraïne op de Grote Markt.
Solidariteitsactie voor Oekraïne op de Grote Markt. (Foto: Wendy)

HAARLEM - De oorlog in Oekraïne houdt ook Haarlem bezig. Naast de particuliere initiatieven bekijkt ook de gemeente hoe zij kan helpen in deze barre tijden. Zo wordt momenteel de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne voorbereid.


Opvang Oekraïners Haarlem

De gemeente Haarlem liet al eerder weten vluchtelingen uit Oekraïne te willen opvangen. Wanneer zij in Haarlem aankomen, is nog niet bekend. Op dit moment wordt gekeken naar de meest geschikte locaties. 

“Inwoners van Oekraïne kunnen Nederland inreizen zonder visum, dankzij het associatieverdrag dat de EU in 2017 met Oekraïne sloot”, legt de gemeente uit. “Mensen met een biometrisch paspoort mogen hier sowieso 90 dagen vrij verblijven. Zij krijgen daarbij geen voorrang op een huis, maar hoeven in eerste instantie ook niet naar een asielzoekerscentrum, want zij hebben al recht op verblijf in Nederland. Daarom worden voor deze mensen speciale verblijfslocaties opgezet.”


Wat kan ik zelf doen?

Ook particuliere initiatieven om Oekraïne te ondersteunen, worden aangemoedigd. Er zijn meerdere manieren waarop je kunt helpen:

- Giro555

Via de landelijke Giro555-actie kun je geld doneren. Donaties worden besteed aan onder meer zorg/medicatie, voedsel, warme dekens en onderdak. Kijk op giro555.nl voor meer informatie. 

- Een kamer of woning beschikbaar stellen

Via Mapahelp.me of Takecarebnb.org kun je een kamer of woning beschikbaar stellen voor Oekraïense vluchtelingen. Gemeente Haarlem: “Geef hierbij duidelijk aan voor welke termijn je mensen op kunt vangen, wat je te bieden hebt en voor hoeveel mensen. Let op: er wordt op dit moment hard gewerkt aan gemeentelijke opvanglocatie(s). Op dit moment biedt de gemeente (nog) geen hulp aan voor het in huis nemen van een vluchteling.”

- Helpen als vrijwilliger

Vrijwilliger worden? Je kunt je aanmelden bij Vluchtelingenwerk Nederland via https://bit.ly/aanmeldenvluchtelingenwerk.

- Spullen doneren

Hoewel de gedachte mooi is laat de gemeente Haarlem weten dat gelddonaties via Giro555 op dit moment meer nodig zijn dan spullen. “Er zijn internationale organisaties die hulp in buurlanden van Oekraïne bieden, die aangeven nu geen behoefte te hebben aan kleding en spullen. Het is namelijk erg duur en logistiek complex om spullen te verzamelen, controleren en op te sturen. In plaats daarvan kiezen zij ervoor om goederen van goede kwaliteit lokaal in te kopen, om zo ook de lokale economie rond conflictgebieden te stimuleren.”

Wil je toch liever spullen geven? Kijk dan op @haarlem.inzamelactie via Instagram om te zien waar precies nog behoefte aan is.  

Aandacht voor jouw actie?

Zelf ook een hartverwarmende actie voor Oekraïne opgezet en kun je meer media-aandacht gebruiken? Mail dan naar redactiehln@rodi.nl.