Nieuw kunstgrasveld Geel-Wit

Sport
Het nieuwbouwproject Plaza West moet 600 woningen pal naast Geel-Wit gaan opleveren.
Het nieuwbouwproject Plaza West moet 600 woningen pal naast Geel-Wit gaan opleveren. (Foto: Christa Warmerdam)

HAARLEM - Binnenkort ligt hier het nieuwe kunstgrasveld van Geel-Wit ’20. De club, die 1 mei alweer 101 jaar oud wordt, heeft sinds 1948 een onderkomen gevonden aan de Van Oosten de Bruijnstraat in de schaduw van de kathedrale basiliek Sint Bavo.

Christa Warmerdam

Geel-Wit Haarlem: geschiedenis

De heer C. Dammeres en kapelaan J. Jacobs zijn de mensen die de aanzet hebben gegeven om in 1920 een nieuwe voetbalvereniging op te richten. Door de Rooms Katholieke kleuren werden de voetballers in het verleden dan ook vaak aangeduid met ‘de Pauselijken’. Geel-Wit had door de jaren heen ook een handbal, honkbal, tafeltennis en volleybal. Eind jaren zestig komt Geel-Wit los te staan van de kerk en groeit verder, maar de activiteiten beperken zich tot veld- en zaalvoetbal. In de jaren 80 en 90 is de club met 600 leden de grootste club van West-Haarlem. Daarna loopt het ledenaantal terug. Voetbal krijgt concurrentie van andere sporten. Begin 2000 had Geel-Wit nog maar 100 senioren en 120 jeugdleden.

Nieuwbouw Haarlem: Plaza West

Door de verjonging van de Leidsebuurt en de Leidsvaartbuurt groeit de vereniging weer en tegenwoordig zijn er meer dan 425 jeugdleden en 8 seniorenteams. Het nieuwbouwproject Plaza West moet 600 woningen pal naast Geel-Wit gaan opleveren. En in de verdere toekomst komen er nog eens 1400 woningen bij. Dus alle reden om een nieuw kunstgrasveld aan te laten leggen.