Voorzitter van de stichting Ad Hoefkens (midden), secretaris Toos van der Kamp en notaris Rajesh Gopisingh.
Voorzitter van de stichting Ad Hoefkens (midden), secretaris Toos van der Kamp en notaris Rajesh Gopisingh. ((Foto: Rob Joore))

"Schaamte door armoede remt ontwikkeling van kinderen"

HOOFDDORP – De nieuwe stichting Make A Child Happy gaat zich inzetten om een lach op het gezicht van een kind te krijgen, dat door armoede in sociale uitsluiting is terechtgekomen. Dat stelt voorzitter Ad Hoefkens: "Ook in Haarlemmermeer is flink wat verborgen armoede waar kinderen niet kunnen opgroeien, zoals we dat willen."

Nieuwe Stichting Make A Child Happy

Afgelopen week heeft het bestuur - voorzitter Ad Hoefkens, secretaris Toos van der Kamp, penningmeester André Hendriks, PR / Commnicatie Ferdy Hoefkens, Fondswerving Adri van Oostrum, John de Jong van Cooking Unlimited en Alfred van Dijk van Oude Dykhuys - bij notaris Rajesh Gopisingh zijn statuten en huishoudelijk reglement met handtekeningen bekrachtigd.

De leden gaan aan de slag om hun activiteiten in te plannen. Daarover zegt secretaris Toos van der Kamp: "Wij weten uit onderzoek dat er veel schaamte is onder gezinnen die financiële problemen hebben en die daarmee niet naar buiten durven komen. Probleem is mede dat ook de kinderen in die gezinnen ermee worden belast. Soms durven ze niet eens vriendjes mee naar huis te nemen, omdat er geen geld is om hen gastvrij te ontvangen."

Gelijke kansen

Voorzitter Hoefkens vult aan, dat de nieuwe stichting gehoor wil geven aan de landelijke oproep van Alliantie Kinderarmoede, die in maart is gelanceerd: "Deze alliantie brengt organisaties uit alle hoeken van de samenleving bij elkaar om samen nieuwe, creatieve en slimme oplossingen te bedenken voor de aanpak van kinderarmoede. De doelstelling van de alliantie is dat in 2030 geen enkel kind meer de dupe van armoede is en dat er geen nieuwe gezinnen in armoedesituaties terechtkomen. Het programma 'Gelijke Kansen' van het Ministerie van OCW ondersteunt dit doel en is een van de alliantiepartners. Onze stichting wil in Haarlemmermeer op eigen wijze een creatieve bijdrage leveren en zich inzetten voor kinderen die lijden onder financiële zorgen van de ouders. Daarom maken wij ons hard om fondsen te genereren, zodat wij met het geld leuke activiteiten kunnen organiseren voor kinderen. De schaamte voor sociale uitsluiting door armoede beïnvloedt de ontwikkeling van kinderen negatief. Ouders komen er liever niet voor uit dat ze financiële problemen hebben en op school kunnen hun kinderen niet altijd meedoen met activiteiten die geld kosten."

Wensenplan

Van der Kamp kan nog niet exact aangeven wat voor activiteiten er op stapel staan: "We hebben wel een wensenplan. Dat gaan wij tot in detail uitwerken. In ons bestuur zitten bijvoorbeeld twee chef-koks. Het is logisch dat wij bijvoorbeeld een galadiner of andere culinaire happening opzetten. Daarvoor gaan wij serviceclubs als Lions en Rotary benaderen om bij aanwezig te zijn, evenals de ondernemersverenigingen in Haarlemmermeer. De opbrengsten zijn primair bestemd voor de kinderen in onze gemeente, want zij verdienen het om hier gelukkig en zorgvrij op te groeien. Uiteraard willen wij samenwerken en ons aansluiten bij de bestaande instanties uit Haarlemmermeer, zoals Stichting Maatvast, de Voedselbank, Sociaal Makelaars en de gemeente om onze doelstellingen te realiseren. Maar wij hebben ook overleg met huisartsen, schoolbesturen, Stichting MeerWaarde en het Leger des Heils. Ons credo: Samen staan wij sterk en samenwerking is zonder meer een must."

Eén van de negen kinderen in Nederland leeft onder de armoedegrens. Haarlemmermeer is daarop geen uitzondering met 3400 kinderen.

Informatie over Stichting Make A Child Happy: info@makeachildhappy.nl en

www.makeachildhappy.nl

Meer berichten