Test met geluiddichte ramen in Zwanenburg

Algemeen
Driekwart van het geluid van buiten komt via de ramen naar binnen.
Driekwart van het geluid van buiten komt via de ramen naar binnen. (Foto: Pixabay)

ZWANENBURG - Driekwart van het geluid van buiten komt via de ramen naar binnen. Het zou toch mooi zijn om het geluid van buitenaf kunnen blokkeren, zoals vliegtuiglawaai. Het bedrijf Denoize doet een maand lang onderzoek naar de effectiviteit van nieuwe technologie in het verminderen van geluidsoverlast, met name in de omgeving van luchthavens. In Zwanenburg worden diverse ramen getest. 

Dan worden zogenaamde slimme geluiddichte ramen slimme ramen getest in Zwanenburg. De ervaring is dat het geluid dat deze ramen wel doorlaat als positief wordt beschouwd door mensen. Zoals wordt het geluid van vogels die zingen, wel doorgelaten.

Pilot

De inzet is dat de inzichten van de test uiteindelijk leiden tot een verbeterde leefomgeving rondom Schiphol. Als negentig procent van het vliegtuiglawaai weg kan worden gefilterd, heeft dat een enorm positief effect.  

Dat klinkt wethouder Jurgen Nobel als muziek in de oren. “We willen er alles aan doen om de kwaliteit van de leefomgeving in Haarlemmermeer te verbeteren. We hebben economisch gezien veel profijt van de luchthaven, maar veel mensen ervaren ook hinder. Ik geloof in dit soort innovatieve oplossingen. En ik heb begrepen dat het hun doel is dat de ramen betaalbaar blijven. Dus het zou voor iedereen weggelegd moeten zijn.”

Innovatie

Nobel vindt dat er meer ingezet moet worden op innovatie. “Vorige maand zijn we begonnen met de proef geluidsadaptief bouwen. Dat gaat vooral over de buitenruimte. Hoe kun je huizen zo positioneren en vormgeven dat je ook in de tuin of op je balkon minder last hebt van vliegtuiggeluid. Dit zijn belangrijke onderzoeken voor een leefomgeving die stiller moet worden.”