Gerard van Diepen neemt na 53 jaar afscheid als begeleider bij SVW '27

Sport
Gerard van Diepen: ruim een halve eeuw trouw vrijwilliger bij SVW '27.
Gerard van Diepen: ruim een halve eeuw trouw vrijwilliger bij SVW '27. (Foto: Theo Annes)

HEERHUGOWAARD - "Als ik terugkijk op al die jaren kan ik zeggen dat ik er heel veel plezier aan heb beleefd. Tegelijk ben ik ook dankbaar dat ik dit heb mogen meemaken. Spelers, ouders en medewerkers van SVW '27 die hierbij betrokken zijn geweest wil ik echt heel erg veel dankzeggen." Gerard van Diepen heeft er een punt achter gezet. Precies 53 jaar was de Heerhugowaarder actief als begeleider bij Heerhugowaards oudste voetbalvereniging. Met veel genoegen en vol anekdotes kijkt Gerard terug op die jaren.

"Ik coachte in 1967 mijn eerste team. Heerhugowaard stond aan de vooravond van een grote groei. De woonwijken schoten uit de grond en SVW '27 zag een enorme toename van jeugdleden op zich afkomen. Ik herinner me dat nog heel goed", zo kijkt Gerard terug op die eerste jaren als coach. Opgegroeid in een echte sportfamilie was het niet vreemd dat hij bij de groenzwarten begon. "Als voetballer was ik geen groot talent, het begeleiden van teams ging me beter af. Ik denk dat ik als begeleider de wind er altijd wel onder had. Op mijn eigen manier hield ik de teams wel scherp. Natuurlijk was ik in het begin wel fanatiek, maar in de loop der jaren ben ik het ook wel anders gaan bekijken. Al zal ik niet ontkennen dat het altijd wel heel leuk was als we bovenaan stonden en om de titel streden. Maar dat was voor mij niet het belangrijkste."

Vele mooie herinneringen

En vele titels haalde de bescheiden clubman in die jaren. Gevraagd naar zijn hoogtepunten zijn het echter niet de kampioenschappen die hij zich het meest herinnert. "Ik voelde me altijd wel prettig met teams die net onder de selectie zaten. Maar mijn hoogtepunten? Een geweldige tijd heb ik gehad met een team dat ik negen jaar achter elkaar heb gecoacht. Ik zag in De SVW’er, de clubkrant, dat C6 nog geen begeleider had. Ik kende eigenlijk niemand van de jongens en zag dat wel als een uitdaging. Negen jaar bleef ik hun coach. Een geweldig team. Maar er zijn zoveel mooie herinneringen. De laatste vier jaar was ik begeleider van een onder-19 team. Prachtige gasten. Ik ben met ze meegegaan toen het een seniorenteam werd. Ik was trots toen we in januari van dit jaar uit bij DTS speelden en alle zeventien spelers aanwezig waren. Dat vind ik het mooie, een team zijn.”

Groot compliment

In die jaren was Gerard ook verantwoordelijk voor de organisatie van veel jeugdtoernooien. Naast het begeleiden was hij ook actief in andere functies. Belangrijk vond hij altijd dat zijn teams respect naar de scheidsrechters toonden. "Ik vind dat eigenlijk niet meer dan normaal en heb mijn teams altijd aangegeven dat ze zich sportief moeten gedragen. Ook al viel een beslissing wel eens nadelig voor ons uit. Toon wat beschaving en laat je er niet door beïnvloeden. Daarom vond ik het zo mooi dat een scheidsrechter bij een uitwedstrijd eens zei. 'wat heeft u een leuk team. Ze voetballen niet alleen aardig, ze gedragen zich ook zoals het hoort. Een groot compliment hiervoor'. Ja, dat is voor mij ook een hoogtepunt."

Wennen

Gerard kijkt er met trots op terug. Hij zit nog vol met verhalen over die jaren. Het zal dan ook best wennen zijn als na de zomer het nieuwe voetbalseizoen weer begint. "Ja, dat denk ik ook. In de zomer keek ik alweer uit naar een nieuw seizoen. Nu dus niet meer. Al zal ik me echt niet gaan vervelen. Ik doe bij SVW '27 nog de ledenadministratie en kan straks op zaterdag en zondag lekker kijken wanneer en wat ik wil. Daarnaast heb ik veel hobby’s. Zo ben ik gek op muziek en biljart ik nog graag. Maar ik moet ook eerlijk zeggen, het zal best wel even vreemd zijn. Want het waren echt geweldige jaren. 53 jaar lang."

WILFRED VAN DEN HOVEN

Gerard van Diepen: ruim een halve eeuw trouw vrijwilliger bij SVW '27.