De familie Hoogenboom staat aan de vooravond van een nieuw avontuur.
De familie Hoogenboom staat aan de vooravond van een nieuw avontuur. ((Foto: Johan W. Koopmans))

Familie Hoogenboom begint nieuw leven in Florida

LANDSMEER - Léon Hoogenboom neemt woensdag afscheid als Voorman Beheer en Onderhoud van de gemeente Landsmeer. Hij laat het dorp sowieso achter zich. Met vrouw Monique en dochter Meggie vertrekt hij op 3 maart naar Florida om in de plaats Englewood een 'ontzorghuis' op te zetten voor mensen met een lichte lichamelijke beperking. Zoon Kevin volgt misschien later zodra die zijn studie heeft afgerond. Landsmeer zal de immer goedlachse en bijzonder behulpzame Hoogenboom missen.

Even tien maanzaadbollen halen bij Deen? Daar mag Léon Hoogenboom wel een paar uur voor uittrekken. Op de parkeerplaats, op de groenteafdeling, onderweg naar de kassa - overal wordt hij aangeklampt en maakt hij even pas op de plaats voor een praatje. Hij heeft een bekend gezicht, is bijzonder toegankelijk maar wordt allereerst gewaardeerd om zijn slagvaardige daden namens de buitendienst van de gemeente Landsmeer. De burgemeester zal het kunnen bevestigen. Veel dorpelingen hebben hun dankbaarheid geuit met een mallbericht dat niet zelden enkele pagina's beslaat en hebben de eerste burger in cc meegenomen.

Een doener

Voor Lëon Hoogenboom is het allemaal heel simpel en vanzelfsprekend: hij is een doener en springt na een melding direct in de auto onder het motto 'van het probleem van een inwoner maak ik mijn probleem'. Zo was er de man die met de ziekte ALS kampte en gediend was met een opritje voor de deur. Léon wist er nog een te liggen bij de werf en het was dezelfde dag nog geregeld. "Negen weken later was de man overleden, maar hij heeft dus nog acht weken van het opritje gebruik kunnen maken. De voormalige burgemeester Schneider zei altijd: 'Ga naar buiten, dan zie je wat er speelt'. Maar dat deed ik al. Of het nu om een verstopt riool gaat of om een lantaarnpaal die niet werkt, ik ben er in vijf minuten en dan los ik het op."

Afspraak is bij Léon afspraak. Vaste prik was ook zijn medewerking aan het vieren van Koninginnedag. Daardoor heeft hij achttien jaar de verjaardag van zijn dochter moeten missen, want verzaken doet hij nooit. Hij kon pas aanschuiven bij de visite toen Willem-Alexander koning werd en 30 april vrij kwam.

Ontzorghuis in Florida

Maar zijn goede daden verplaatst hij binnenkort naar Florida. Daar zet hij met zijn vrouw en dochter een ontzorghuis op. Hij is op het idee gebracht tijdens een reis door de Dominicaanse Republiek en Amerika. Zijn schoonvader was mee en die was door een ziekte aangewezen op een rolstoel. Daar was op hun bestemming geen rekening mee gehouden. "Kan dat niet anders?, zeiden we tegen elkaar. En zullen wij dat doen? En nadat Meggie van een reis door Miami terugkeerde stelde ze voor om het ook echt te gaan doen. Dat was vijf jaar geleden. Monique en ik hebben onze baan opgezegd en vertrekken naar Florida."

Kans van slagen is groot

Het huis waar het gezin gaat wonen is inmiddels gebouwd. Omwonenden met wie al kennis is gemaakt hebben erop toegezien dat de bouw volgens planning liep. Nu wordt het ontzorghuis gebouwd. Er komen vijf kamers in waarvan gasten tijdelijk gebruik kunnen maken en een gemeenschappelijke eetruimte voor het ontbijt. De eerste aanvragen komen al binnen; zorg zoals we die in Nederland kennen is in Amerika minder goed geregeld maar wel een stuk duurder, dus de kans van slagen is groot. Zeker met drie initiatiefnemers die uit hetzelfde hout zijn gesneden en van wie er twee ervaring hebben in de hotelbranche. Lëon: "We gaan er met positieve verwachtingen heen."

Meer berichten