Gemeente Landsmeer opent vrijdag 1 oktober Contactpunt Eenzaamheid

Algemeen
Eenzaamheid heerst in heel Nederland.
Eenzaamheid heerst in heel Nederland. (Foto: Stockfoto)

Door Marcel van Stigt 

LANDSMEER – Behoefte aan een praatje of advies omdat je je vaak eenzaam voelt? Of omdat je je zorgen maakt over bijvoorbeeld je buurvrouw die de deur nauwelijks uitkomt? De gemeente Landsmeer opent op vrijdag 1 oktober het Contactpunt Eenzaamheid. Professionals helpen je digitaal of telefonisch op weg – desgewenst anoniem.

De openingsdatum is niet lukraak gekozen: morgen begint in heel Nederland de Week tegen Eenzaamheid, een onderdeel van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ruim 240 gemeenten en meer dan 150 bedrijven en maatschappelijke organisaties zijn aangehaakt om de groeiende trend van eenzaamheid te doorbreken.  

Werkgroep Eenzaamheid

Landsmeer doet ook mee. Uit recente cijfers van de gezondheidsmonitor van het RIVM in 2020 is immers gebleken dat 46,7% procent van de dorpelingen zich eenzaam voelt en 10,2% ernstig eenzaam. De cijfers komen overeen met de landelijke score. Als concreet middel lanceert de gemeente Landsmeer het Contactpunt Eenzaamheid. Het is, met Menoes Geraets als aanjager, opgezet door de lokale Werkgroep Eenzaamheid (Evean, SMD,MEE, WelzijnWonenPlus, SamenMeer). 

Menoes Geraets, afkomstig uit Landsmeer en onder meer als beleidsondersteuner thuis in de zorgsector. “Ik wil graag, samen met andere betrokkenen, iets voor Landsmeer betekenen”, stelt ze. “Voordeel is dat ik uit de zorg kom, maar ook dat ik hier heel veel mensen en verenigingen ken. En ik ben van het doorpakken.” 

Luisterend oor

Doorpakken dus, en zo heeft het contactpunt zoals de gemeente dat voor ogen had handen en voeten gekregen. Professionele medewerkers bieden mensen een luisterend oor, reiken opties aan om de eenzaamheid te doorbreken of verwijzen ze door naar andere instanties. Dat kan een welzijnsorganisatie zijn, maar ook SamenMeer, dat een gevarieerd programma activiteiten biedt. Dat is nog niet bij iedereen bekend.  

“We weten niet wat we precies kunnen verwachten”, stelt Menoes. “Maar wat we wel weten is dat er binnen Landsmeer eenzaamheid heerst. Niet iedereen ervaart alleen zijn als een probleem, maar veel Landsmeerders wel. Er zijn inwoners die elke dag voor één boodschapje naar de supermarkt gaan. Om maar even mensen om zich heen te hebben. En het zijn niet alleen ouderen die zich eenzaam voelen; dat kan ook voor jongeren gelden. Aan ons de taak om ze over de drempel te helpen. Daar is het Contactpunt Eenzaamheid voor bedoeld. Eenzaamheid is te bestrijden.” 

Flyers bij bedrijven en sportverenigingen

Behalve inwoners kunnen bedrijven en sportverenigingen het Contactpunt Eenzaamheid benaderen. Daar komen flyers te liggen. Denk aan een werkgever die merkt dat zijn werknemer zich steeds meer terugtrekt, de kapper die signaleert dat een klant eenzaam is of de voetbaltrainer die steeds van hetzelfde kind een afmelding voor de training krijgt. Het contactpunt is er voor emotionele en praktische steun dichtbij. 

Het Contactpunt Eenzaamheid is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur. Stuur een mail naar contactpunteenzaamheid@landsmeer.nl of WhatsApp of bel 06-50037716 en je krijgt bij voorkeur direct maar anders binnen 24 uur tot maximaal 48 uur antwoord van een professional. Melden kan desgewenst anoniem. Meer informatie? Vrijdag 1 oktober staan medewerkers van het contactpunt  op de markt.