Wie helpt de mannen van Het Gezinshuis in Zwaagdijk op vakantie?

Algemeen
V.l.n.r.: Lorenzo, Nick, Joey, de campingeigenaar, Booy en Dion in Frankrijk.
V.l.n.r.: Lorenzo, Nick, Joey, de campingeigenaar, Booy en Dion in Frankrijk. (Foto: aangeleverd)

Nick, Joey, Dion, Lorenzo, Justin en Booy wonen in het Gezinshuis in Zwaagdijk. Zij verblijven daar omdat zij een verstandelijke beperking en/of autisme hebben en begeleiding nodig hebben bij hun dagelijkse leven. Rond deze tijd van het jaar organiseren zij altijd een rommelmarkt om geld in te zamelen voor een vakantie in Frankrijk. Het coronavirus zorgde ervoor dat de vakantie vorig jaar ook niet doorging. Nu de maatregelen weer versoepelen willen de jongens weer graag op vakantie. Wie helpt hen?

Het Gezinshuis Zwaagdijk is jaren geleden opgericht door Anne haar ouders Erik en Joke Weber. Ze begonnen met een logeerboerderij en door de jaren heen is die uitgegroeid naar een Gezinshuis waar zeven mannen wonen. “Vroeger woonden wij (mijn ouders, broertje, zusje en ik) als gezin samen met de cliënten in een helft van de boerderij. In de andere helft woonden mijn opa en oma. Nu wonen wij (de kinderen) al bijna zes jaar ‘zelfstandig’ en ‘los’ van de groep, want na het overlijden van mijn opa en oma kochten mijn ouders de andere helft. Wel wonen we dichtbij, dat doen we naast de groep cliënten, waardoor we nog steeds heel betrokken zijn bij hen.”

Anne (26) is één van de begeleiders van de boys: “Het Gezinshuis Zwaagdijk is een huis waar zeven mannen (op het moment zes) kunnen wonen met een verstandelijke beperking en/of autisme. De mannen die bij ons wonen, wonen daar 24/7 en krijgen allen individuele begeleiding. Ook organiseren we een dagbesteding dat bestaat uit een restaurant en een meubelmakerij; Hof van Bohemien. We werken met hen aan individuele doelen die ze samen opstellen met de begeleiding en hun ouders. Zo werken we om hun zelfstandigheid te verbeteren, denk daarbij aan zelfstandig de was of boodschappen doen en koken. Door de huiselijke setting en een klein team aan begeleiding voelen de jongens zich veilig bij ons, waardoor ze zich goed door-ontwikkelen of het geleerde behouden.”

Rommelmarkt

Door de huidige maatregelen van het kabinet kan de rommelmarkt niet doorgaan. Dat betekent dat de mannen iets anders moesten verzinnen om geld in te zamelen voor hun vakantie. Omdenken, dat woord past helemaal bij hun nieuwe initiatief. Zij proberen op een andere manier geld in te zamelen, zodat ze evengoed op vakantie kunnen naar Frankrijk. “De rommelmarkt en de vakantie zijn voor onze mannen erg belangrijk”, vertelt Anne. “Vooral de vakantie is echt iets waar ze het hele jaar ontzettend naar uitkijken. We gaan nu een aantal jaar, ik denk zelfs al tien jaar, naar dezelfde camping in de Dordogne in Frankrijk, hier spreken de campinggasten allemaal Nederlands.”

Band opbouwen

Op deze camping komen jaarlijkse dezelfde mensen, waarmee de mannen inmiddels een band opbouwde en ook de campingeigenaar kennen ze heel goed. “Er zijn zelfs mensen die hun vakantie aanpassen op wanneer wij van het Gezinshuis aanwezig zijn”, zegt Anne enthousiast. “Ze worden op de camping volledig geaccepteerd door alle gasten en daardoor sluiten ze makkelijker vriendschappen. De mannen verheugen zich om hen weer te zien. Omdat zij het hele jaar door hard werken, verdienen ze het om lekker twee weken op vakantie te gaan.”

Balen

De vakantie van vorig jaar was gecanceld en dat vonden de jongens erg jammer. “De mannen baalden enorm en waren hiervan ook van slag. Dat uitte zich in gemis naar hun vrienden en dat ze even konden opladen voor een volgende werkjaar. Sommigen waren ook verdrietig, want ze hadden zich er het hele jaar op verheugd. Ikzelf ga elk jaar mee, met mijn partner of met een collega. Ook gaan de eigenaren van het Gezinshuis mee.”

Ontspanning

Anne ziet als ze meegaat op vakantie dat de mannen volledige ontspanning ervaren. Even niet denken aan werk of aan andere moeilijkheden die ze te tegenkomen in hun leven. “Het groepsgevoel wordt ook groter, omdat je samen weggaat. Ze mogen ook zelf kijken wat ze willen doen, mits ze natuurlijk zeggen waar ze zijn en zolang ze maar op de camping blijven. We doen verschillende dingen en bedenken samen met hen wat we kunnen doen. We gaan geregeld uit eten en genieten natuurlijk van een biertje. Het is voor de mannen echt een feestje. Ook de camping organiseert van alles waar ze erg van genieten: een bandje, bommetjeswedstrijd in het zwembad of een jeu de boules-wedstrijd.”

Wie helpt?

Belangrijk is dat deze mannen weer op vakantie kunnen, maar zij hebben wel wat hulp nodig omdat de rommelmarkt niet doorgaat. Wie helpt hen om de vakantie bij elkaar te sparen? Dat kan via https://steunactie.nl/actie/op-vakantie-naar-frankrijk. Een donateur kan zelf het bedrag kiezen om bij te dragen.

Meer informatie over het Gezinshuis is te vinden op www.gezinshuiszwaagdijk.nl.