Geen versoepeling voor de horeca; ‘Tachtig procent in Schagen is al failliet’

Algemeen
Roy van der Weel. voorzitter horecabond afdeling Schagen. Voor zijn etablissement op het terras waar hopelijk straks wel weer geserveerd mag worden.
Roy van der Weel. voorzitter horecabond afdeling Schagen. Voor zijn etablissement op het terras waar hopelijk straks wel weer geserveerd mag worden. (Foto: Vincent de Vries)

SCHAGEN - De persconferentie van afgelopen dinsdag was wederom weer een klap in het gezicht van de horeca. Waar versoepeling is voor winkels en contactberoepen, mag de horeca nog steeds niets. Roy van der Weel, voorzitter van horecabond Nederland afdeling Schagen, vindt dat er snel iets moet gebeuren. “Als de winkels open mogen dan kan de horeca ook open,’’ aldus Van der Weel.

Terrassen worden op 2 maart demonstratief buiten gezet

Juist in tijden waarin gewerkt wordt met tijdsloten, en coronaproof werken en handelen, kan de horeca de druk bij veel mensen van de ketel halen. “Alle horeca volgt alle richtlijnen die RIVM uit heeft gezet. We garanderen anderhalve meter afstand, we werken met tijdsloten en reserveringen. Iedereen kan contactloos betalen en zeker buiten op de terrassen hebben we genoeg ruimte voor gasten en personeel. Het is frustrerend dat onze branche nog steeds dicht is.’’

Van der Weel legt uit dat de horeca zeven maanden van het jaar dicht is geweest. “De vier maanden die we open waren zijn we op halve kracht gaan werken. En juist in die tijd hebben we laten zien hoe flexibel we zijn en de regels kunnen hanteren. Waarom laat de regering het ons nu niet ook doen?”

Hoge kosten rijzen de pan uit

Het water staat de meeste horecaondernemers tot aan de lippen of erger. De wat grotere ketens hebben buffers waar ze op kunnen teren, maar de kleinere ondernemer kan het eigenlijk wel schudden. ‘’Veel ondernemingen komen niet in aanmerking voor een regeling van de regering, en als ze wel in aanmerking komen zijn deze regelingen amper toereikend. Elke maand kost het ontzettend veel geld. De huur of hypotheek, uitstel van belastingen, leningen.... Deze kosten kun je nooit meer terugbetalen door alleen maar open te gaan en te werken. Deze verliezen zijn niet meer te overzien. Op papier is 80 procent al failliet. Het is verschrikkelijk.’’

Bodemprocedure tegen de staat

Koninklijke Horeca Nederland stapt naar de rechter om heropening en meer steun af te dwingen. Horecaondernemers zijn de wanhoop nabij en accepteren de achterstelling niet langer. Veel horecaondernemers dreigen failliet te gaan. Jarenlang hebben ondernemers hard gewerkt, reserves aangelegd, maar nu is alles op. In de dagvaarding wordt door KHN ingezet op twee sporen: schadevergoeding voor leden van KHN en een spoedvoorziening om als horecabranche zo snel mogelijk weer open te kunnen. KHN heeft het gerenommeerde advocatenkantoor NautaDutilh gevraagd om haar bij te staan.

Terrassen buiten

Inmiddels heeft een actiegroep van Koninklijke Horeca Nederland restaurants gevraagd om massaal op dinsdag 2 maart hun terrassen buiten te plaatsen. Ook de horeca in Schagen doet hier aan mee. De beelden van afgelopen dagen, waarop te zien was dat parken helemaal vol zaten met mensen, was voor de actiegroep de doorslag. “We kunnen veilig en verantwoord onze zaken openen en beginnen met het buiten zetten van de terrassen. Uiteraard op 1,5 meter”, meldt woordvoerder van de groep Johan de Vos.

Veilig open

Roy van der Weel laat ook weten dat in Schagen de terrassen worden neergezet. “Je kunt er alleen niet zitten want we zetten alles af met lint. We serveren en bedienen niet maar melden dat het verboden is om hier plaats te nemen. We willen laten zien dat terrassen op een veilige manier open kunnen.’’