Calamiteitenteam moet vissen in binnenwateren Schagen redden

Algemeen
De afgevangen vissen worden weer uitgezet in zuurstofrijk water. De man rechts is van het calamiteitenteam (Sijmen van den Berg), de ander is Frouke Vellinga, vrijwilliger bij het calamiteitenteam.
De afgevangen vissen worden weer uitgezet in zuurstofrijk water. De man rechts is van het calamiteitenteam (Sijmen van den Berg), de ander is Frouke Vellinga, vrijwilliger bij het calamiteitenteam. (Foto: Sportvisserij MidWest Nederland)

SCHAGEN - In samenwerking met de gemeente Schagen, HHNK, de lokale hengelsportvereniging HSV De Baars en Sportvisserij MidWest Nederland heeft het calamiteitenteam van Sportvisserij MidWest Nederland een plan van aanpak gemaakt om de vissen te redden in de binnenwateren van Schagen.

Dit naar aanleiding van massale vissterfte afgelopen maand. Het gaat onder andere om de Waldervaart en andere grote binnenwateren. 

Eind augustus was er sprake van een grote vissterfte in zuurstofloos binnenwater in Schagen. Schager Nieuwsblad interviewde eerder de twee sportvissers Rick en Dave, die samen meer dan 100 dode vissen uit het water schepten. Zij hadden net als andere buurtbewoners de massale vissterfte gemeld bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Het hoogheemraadschap heeft hierop actie ondernomen. Het calamiteitenteam van Sportvisserij MidWest Nederland is donderdag 2 september naar Schagen gegaan. 

De rol van het calamiteitenteam is bij deze calamiteit de situatie inschatten, het zuurstofgehalte in het water meten, advies geven aan HHNK en de uiteindelijke afvissing regelen. Met de medewerkers van VisAdvies en vrijwilligers van HSV De Baars is zoveel mogelijk nog levende vis afgevangen en uitgezet in de nabijgelegen polder en viswater Schagerwiel. Karpers, zeelten, brasems, snoeken en veel kleine witvis zijn overgezet.

Zuurstofarme sloten

De sloten aan de Scholeksterlaan, Gruttolaan en Menisweg vallen onder hetzelfde zo geheten peilvlak. De sloten zijn allemaal ondiep en zuurstofarm, compleet dichtgegroeid met kroos en veel ‘afval’ in het water. Denk hierbij aan takken en bladeren van overhangende bomen. Daarnaast komt er een hemelwaterafvoer uit in één van de sloten, wat tevens zuurstofarm water het stelsel inbrengt.

Voordat er nieuwe vis in dit water uitgezet kan worden, zal eerst groot onderhoud aan deze wateren dienen plaats te vinden. “Dus eerst maaien, uitbaggeren en dan nieuwe vis er in voor gezond water”, aldus Joep Korteland van HSV De Baars uit Schagen.

Zie jij ook vissen in nood en weet je niet bij wie je dit kan melden? Je leest alles over vissen in nood op www.visseninnood.nl.

Afbeelding