Massale vissterfte in de wateren van Schagen; sportvissers luiden noodklok

Algemeen
Het blijft een naar beeld om te zien.
Het blijft een naar beeld om te zien. (Foto: (Foto Patricia Aarden ))

SCHAGEN – Twee sportvissers uit de wijk Waldervaart in Schagen hebben vorige week ruim 100 dode vissen uit het water gehaald. ‘’We laten ze niet liggen, dat vervuilt het water nog meer. Het doet ons pijn in het hart om deze dieren zo te zien.’’

Dave (33) en Rick (32) wonen hun hele leven al in Schagen en zijn fervent sportvisser. Sinds jongs af aan zijn ze wekelijks te vinden in en rondom de wateren van Schagen en omgeving. “We zijn lid van de sportvisvereniging HSV de Baars. Met andere liefhebbers vissen we al jaren hier. Helaas zien wij dat de waterkwaliteit met de jaren steeds verslechterd. Het was vorige week niet de eerste keer dat we zoveel dode vissen aantroffen.”

Maar hoe komt het dat de kwaliteit van het water achteruit holt? “Dat heeft verschillende redenen, maar het heeft voornamelijk te maken met het bijhouden van de beplanting aan de kant. Er wordt wel gemaaid, maar de wortels van het vele riet blijft groeien. Hierdoor blijft het riet maar doorgroeien en is er geen houden meer aan. Ze zuigen al het water op, wat inhoudt dat sommige sloten of vaarten vele tientallen centimeters lager zijn dan vroeger. De sloten worden ook smaller, want er ontstaan meer land,’’ vertellen de heren. Daarnaast moet er meer worden gebaggerd. Er ligt veel troep in de sloten, denk aan takken, prut, bladeren en afval. Tevens moet het kroos eruit worden geschept. Veel vissen happen letterlijk naar lucht en stikken. Het is verschrikkelijk.’’

Hier ligt dus een schone taak voor diverse instanties. Want daar ligt de pijn, welke instantie doet wat? De gemeente en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wijzen vaak naar elkaar als het gaat om het onderhouden van de wateren. Waar ligt de grens van verantwoordelijkheid, maar vooral, welke organisatie draait er voor de kosten op? “We zijn vaak het gesprek met zowel de gemeente als Hoogheemraadschap aangegaan. Maar beiden verwijzen vaak naar elkaar. Gelukkig is er geen onwil, maar het is gewoon moeilijk. “

Ondertussen zitten de vissen ermee. Zij sterven een nare dood door verstikking of door honger. “Er is minder leven in de sloten, dus er overleeft ook minder. De vissen die we nu vangen zijn stukken kleiner dan vroeger. Denk aan vissen als een snoek, brasem, karper, zeelt, snoekbaars, witvis en palingen. Wat we nu als groot zien, was vroeger klein. 

De vissen die de heren hebben opgeschept zijn inmiddels weggehaald door Hoogheemraadschap. “Ze kunnen daar niet blijven liggen, dat trekt andere dieren aan. Maar je kunt ze ook niet laten drijven in het water. Het is een vicueuze cirkel die we graag doorbroken zijn worden. We hopen dat er echt structureel naar dit probleem gekeken wordt. Anders wordt het visbestand in Schagen wel heel erg uitgedund.”

In een net worden de dode vissen die in het water drijven aan de kant gelegd.