‘Door voorlezen maak je als ouder écht het verschil’

Algemeen
Rikky Schrevers drijfveer om een eigen tijdschrift uit te geven is om haar jongste dochter meer leesplezier te geven.
Rikky Schrevers drijfveer om een eigen tijdschrift uit te geven is om haar jongste dochter meer leesplezier te geven. (Foto: aangeleverd)

ASSENDELFT- Corona zorgt voor minder opdrachten voor de Zaanse kinderboekenredactrice en bladenmaker Rikky Schrever. Het zorgt er ook voor dat haar droom, een eigen kindertijdschrift uitgeven, in een stroomversnelling raakt. “Ik had het altijd druk met boeken en tijdschriften maken voor anderen. Van de één op de andere dag kwam daar door corona verandering in en kreeg ik de kans om mijn eigen uitgeefplannen te realiseren”, aldus Rikky. Sinds deze week is verhalentijdschrift ERWASEENS een feit. Verslaggeefster Susan Rozemeijer sprak met de Zaanse kinderboekenredactrice. 

Assendelftse Rikky Schrever geeft nieuw verhalentijdschrift voor kinderen uit

“Mijn oma kwam altijd met de trein op bezoek”, vertelt de inwoonster uit Assendelft. “Dan kocht ze op het station een bloemetje voor mijn moeder en een tijdschrift voor mijn zusje en mij. Daar waren we superblij mee, omdat we weer lekker wat te lezen hadden. Misschien ben ik daarom wel bladenmaker geworden.”

Inspiratie

De Noord-Hollandse zzp’er maakt al jaren kinderboeken en -tijdschriften in opdracht van uitgeverijen in binnen- en buitenland. Rikky’s specialiteit is het werken met sterke kindermerken zoals de bekende tv-figuurtjes PAW Patrol, Nijntje en Frozen. Ze weet hierdoor goed wat kinderen aanspreekt. Op de grootste boekenbeurs van de wereld, de Frankfurter Buchmesse, raakte ze geïnspireerd door een Engels verhalentijdschrift. Ze besloot het blad in eigen beheer uit te geven.

Drijfveer

Rikky Schrevers drijfveer om een eigen tijdschrift uit te geven is om haar jongste dochter meer leesplezier te geven. “Ik heb twee kinderen. De oudste verslindt boeken, maar de jongste leest niet graag. Voor een kinderboekenredacteur is dit best wel pijnlijk”, verduidelijkt ze. “En helemáál omdat we thuis kasten vol kinderboeken hebben staan.”

Boeken zijn te dik. Lezen is saai, én het moet van school, oordeelt haar dochter. “Ze laat zich makkelijk afschrikken door grijze lappen tekst. Terwijl ze het juist enorm leuk vindt als we samen lezen. Ik dacht: daar moet ik iets mee. Zo ontstond het idee om een tijdschrift met korte verhalen uit te brengen.”

Doelgroep

Het tijdschrift ziet er aantrekkelijk uit, is gunstig geprijsd en leest heel prettig omdat het niet zo zwaar is aldus de bladenmaakster. “Ideaal voor kinderen die nog weinig plezier in lezen hebben.”

In ERWASEENS staan sprookjes, fabels en verhalen uit andere culturen, waarbij de kleurrijke illustraties de verhalen nóg meer tot leven brengen. Het is geschikt voor kinderen van vier tot en met negen jaar. “De veertienjarige zoon van één van mijn proeflezers las het voor aan zijn jongere zusje. Die jongen houdt helemaal niet van lezen, dus dat hij het uit zichzelf voorleest, vind ik een groot compliment.”

Verschil maken

De korte verhalen in het tijdschrift zijn bewust niet voorzien van een AVI-niveau. “Deze aanduiding wordt gebruikt om het technisch leesniveau van kinderen in kaart te brengen. Handig voor leerkrachten, maar voor jonge lezers lang niet altijd even aantrekkelijk”, vindt ze. “Om een voorbeeld te geven: in AVI-boekjes voor groep 3 is juf altijd boos, simpelweg omdat de leerlingen de -ij van blij nog niet behandeld hebben”, verduidelijkt Rikky Schrever.

“Natuurlijk is technisch lezen belangrijk. Maar het gaat mij erom dat kinderen meer plezier in lezen krijgen. Dat begint dus al door een kind vaak voor te lezen. Voorlezen is een feestje! En als ouder kun je op die manier echt het verschil maken, ook op latere leeftijd.” 

Verhalentijdschrift ERWASEENS is verkrijgbaar in supermarkten, tijdschriftenwinkels en via www.erwaseens.nl.

In ERWASEENS staan sprookjes, fabels en verhalen uit andere culturen, waarbij de kleurrijke illustraties de verhalen nóg meer tot leven brengen.
Boeken zijn te dik. Lezen is saai, én het moet van school, oordeelt haar dochter.
Dit wil toch iedere ouder: lezende kinderen!