Verpakkingsbedrijf wordt nieuwe broedplaats voor kunstenaars

Algemeen
Vaartocht van Honigfabriek naar Broedplaats Hellema
Vaartocht van Honigfabriek naar Broedplaats Hellema (Foto: Dirk Brand)

ZAANDAM - Met de Honig-wegwijzer als symbool droegen wethouder Sanna Munnikendam (Cultuur) en ondernemer Henk van Aardenne varend de ziel van de creatieve broedplaats over de Zaan naar Oostzijde 381. Zijn pand van het voormalige verpakkingsbedrijf Hellema wordt een nieuwe broedplaats voor creatieve ondernemers en kunstenaars.

Ziel van broedplaats verhuist over de Zaan naar 'De Hellema'

Eenmaal uit de boot het pand binnengestapt, was Munnikendam meteen enthousiast. "Dit pand straalt nu al de creatieve culturele bedrijvigheid uit, die eraan bijdraagt dat Zaanstad gaat bruisen. De broedplaatscultuur zal ook in de wijk Kogerveld een maatschappelijke en verbindende functie hebben", aldus de wethouder voor een publiek van buurtbewoners en betrokkenen.

De broedplaats gaat 'De Hellema' heten en wordt de komende maanden verbouwd. Uiteindelijk komen er ruim vijftig betaalbare werkruimtes voor kunstenaars en creatieve ondernemers in de brede zin van het woord: van beeldhouwers en theatermakers tot ontwerpers en meubelmakers. Naar verwachting wordt eind 2019 de gehele broedplaats in gebruik genomen.

Mix van disciplines

Een van de kunstenaars die vol enthousiasme uitziet naar de overstap, is theatermaker Marlyn Coetsier. "Ik ben erg blij dat het pand is toegezegd aan ons als broedplaats voor de komende tien jaar. Het pand is ooit een fabriek geweest en hoewel de verhuizing officieel in gang gezet is, is de verwachting dat vanaf komende zomer de eerste units klaar zijn. Dan kunnen we daadwerkelijk verhuizen."
Net als Marlyn verhuizen ook een groot deel van de andere huurders die nu in broedplaats de Honigfabriek hun plek hebben. "In onze broedplaats is een fijne mix van allerlei disciplines. Je hebt er hout- en staalbewerkers, muzikanten, vormgevers, schrijvers enzovoort, een grote verscheidenheid aan verschillende kunstenaars. Je kunt elkaar helpen, stimuleren en motiveren. Dat inspireert en daar krijg je energie van."

Kruisbestuivingen

Marlyn noemt het voorbeeld waarbij zij voor haar theaterdecor iets gelast moest hebben en hiervoor gewoon bij iemand van de groep binnen kon stappen. Of dat zij voor haar nieuwe poppenvoorstelling video wil gebruiken. "Daarvoor ben ik naar videokunstenaar Linda Willemszoon gelopen, die mij hierbij helpt. Doordat je elkaar tegenkomt, bijvoorbeeld bij de borrel, kom je tot een gesprek en bedenk je: hé, misschien kunnen wij wel iets samen doen! Zo ontstaan er allerlei kruisbestuivingen."

De directeur van de Stichting Broedplaats aan de Zaan, Els Bakker, voegt toe dat de Stichting naast de verhuur aan kunstenaars, ook een stukje sociaal maatschappelijk op zich neemt. "We willen dingen voor de buurt gaan organiseren, zoals een kopje koffie voor buurtbewoners, een buurtlunch of een taalschool, afhankelijk van waar de buurtbewoners behoefte aan hebben. En op die manier de buurt binnenhalen."

Economische ontwikkeling

In eerste instantie maken huurders uit broedplaats de Honigfabriek in Koog aan de Zaan de overtocht. De groep kunstenaars in de Honigfabriek heeft zich ontwikkeld tot een levendige community, die ook de buurt in Koog aan de Zaan betrok bij activiteiten zoals exposities, workshops en een foodmarket. De Honigfabriek maakt in 2020 echter plaats voor woningbouw. Ook in Kogerveld wil De Hellema met een ontmoetingsruimte, cursussen en ondersteuning voor startende ondernemers bijdragen aan de levendigheid en economische ontwikkeling in Kogerveld.

Verpakkingsbedrijf Hellema sloot eind 2017 de deuren, omdat het oer-Zaanse familiebedrijf aan de Oostzijde niet verder kon uitbreiden. Het familiebedrijf werd in 1905 opgericht door de overgrootvader van Henk van Aardenne en groeide uit tot een internationale leverancier van verpakkingen voor de voedingsindustrie. "Dit pand hebben we als familie gekoesterd", aldus eigenaar Van Aardenne. "Het is mooi dat een nieuwe generatie creatieve mensen de Zaanse maakindustrie in dit pand in leven houdt."

Scene uit de voorstelling 'Meneertje Meer, genomineerd voor de gouden krekel (rechts: Marlyn Coetsier)