Ana en Martin leven aardgasvrij

Algemeen
Ana en Martin Roders: koken op inductie bevalt prima. Foto: Erwin Dijkgraaf
Ana en Martin Roders: koken op inductie bevalt prima. Foto: Erwin Dijkgraaf (Foto: Erwin Dijkgraaf)

Leven in een huis zonder gas? Het klinkt als iets uit de verre toekomst, maar voor Ana en Martin Roders uit de Ds van den Boschlaan is het al dagelijkse realiteit. Stedin sloot onlangs hun gasaansluiting officieel af, omdat zij die niet langer nodig hebben. “In het begin is het even wennen, maar het bevalt goed”, zo vinden ze allebei.

Rijswijk - Voor Ana en Martin was het niet meer dan logisch om de overstap naar een gasloos huis te maken. Zij is namelijk universitair hoofddocent Duurzaamheid en Erfgoed aan de TU Eindhoven en hij is beleidsadviseur Duurzaamheid bij woningcorporatie Vestia. Met deze beroepen kan je bijna niet anders dan je eigen huis zo duurzaam mogelijk maken.

Om klimaatverandering tegen te gaan, wil de overheid het gebruik van fossiele brandstoffen als aardgas zoveel mogelijk beperken en uiteindelijk zelfs stoppen. Het is de bedoeling dat in 2050 alle Nederlandse woningen aardgasvrij zijn. Ana en Martin hebben nu al de overstap gemaakt naar aardgasvrij wonen. “We hebben geen cv-ketel meer, maar een warmtepomp. Kort gezegd haalt die warmte uit de lucht en verplaatst dat naar het verwarmingssysteem”, legt Martin uit. “Koken doen we op een inductieplaat. Dat werkt net zo als gas; er zijn geen pitten die nog heel lang warm blijven of die langzaam opwarmen, het gaat snel.”

“We moesten alleen uitproberen hoe we onze thermostaat het beste kunnen programmeren, want de afgifte van warmte is anders dan bij onze cv-ketel”, aldus Ana. “Maar daar ben je zo aan gewend.”

Ana en Martin wonen ruim twee jaar in de Ds van den Boschlaan. Sindsdien hebben ze hun kozijnen en enkele ramen vervangen door drievoudig glas en kunststof kozijnen, waardoor de ramen nu net zo goed isoleren als een buitenmuur. Verder hebben ze de vloeren geïsoleerd en vloerverwarming aangelegd. Aan de gevel van hun woning hangen zonnepanelen.

“We doen het in stapjes, want het moet wel in ons budget passen”, vertelt Ana. “En we hebben voor de isolatiemaatregelen en de warmtepomp gebruik gemaakt van subsidiemogelijkheden, onder meer een duurzaamheidslening van de gemeente Rijswijk. Er kan best veel, je moet het alleen weten.”

Ana en Martin hebben zich dan ook laten adviseren door een duurzaamheidsadviseur. Dat kunnen ze iedereen aanraden, want er zijn zoveel mogelijkheden dat het al snel ingewikkeld kan worden. “Ons is verteld dat ons huis in waarde toeneemt en dat we over dertien jaar alles terugverdiend hebben”, aldus Martin. “We hebben deze maatregelen uit idealisme genomen, omdat we het belangrijk vinden energie te besparen. Maar het scheelt natuurlijk dat we straks lagere energierekeningen zullen hebben.”

VanGasLosFestival

Iedereen die meer wil weten over een gasloos huis is op maandag 11 december van harte welkom bij het VanGasLosFestival in het gemeentehuis aan het Bogaardplein. Er is een informatiemarkt en bezoekers kunnen presentaties bekijken, onder meer over nul-op-de-meterwoningen. Ook is er een demonstratie koken op inductie. Het festival is van 19.00 tot 21.30 uur.

Duurzaamheidspagina

Op weg naar een duurzaam Rijswijk is een rubriek die door de gemeente Rijswijk wordt verzorgd. Deze rubriek verschijnt elke laatste donderdag van de maand in Groot Rijswijk.