Kunsthandelaar ‘Rockin’’ Martin Hakkaart vindt uniek Rijswijks schilderij

Algemeen
Het schilderij van de Hoornbrug (ca. 1892), hier nog in Martins woonkamer. Inmiddels is het verkocht aan een particulier.
Het schilderij van de Hoornbrug (ca. 1892), hier nog in Martins woonkamer. Inmiddels is het verkocht aan een particulier. (Foto: DvE)

De verkopers van de boedelveiling hadden het niet in de gaten, maar voor het geoefende oog van de Rijswijkse kunstexpert Martin Hakkaart (72) was het meteen duidelijk: dit was een uniek olieverfschilderij. Hij deelt zijn mooie vondst graag met ons.

Door Debbie van Eijk

Voormalig kunsthandelaar én rocker Martin Hakkaart is in Rijswijk geen onbekende. Wie in de jaren zeventig graag naar popfestivals en -concerten ging, heeft hem wellicht wel eens zien optreden met zijn band: Rockin’ Martin and his Delta’s. De beroemde Nederlandse Paul Acket was hun impresario. Ze stonden in de line-ups tussen grote namen, zoals Slade, The Cats, David Bowie en Alice Cooper. 

Uitdagende moves en uitgestoken tong naar de fotograaf

Wilde rocker

Diverse foto’s in Martins privébezit laten een wilde jonge rocker zien, die niet schroomt om uitdagende moves te maken met zijn elektrische gitaar en zijn tong uit te steken naar de fotograaf. De link met antieke kunst lijkt in die tijd ver te zoeken. Toch is die er. Martin legt uit: “Kunst is altijd al een hobby van me geweest. Als we met de band op tour gingen door Nederland, bezocht ik in de grote stadscentra - zoals Brussel - altijd de winkeltjes waar ze kunst verkochten. Dan kocht ik etsjes en tekeningen. Geld voor schilderijen had ik niet, maar ook door een ets kon je al veel leren van de stijl van een kunstenaar.”

Hobby werd werk

In 1985 maakte Martin van zijn hobby zijn werk: hij werd kunsthandelaar. Rijk werd hij er niet van; wél gelukkig. Hij legde zich vooral toe op moderne kunst. “Ik heb een zwak voor de vijftiger jaren, zoals de Nieuwe Haagse School. Neem Wil Leewens. Die schilderde aanvankelijk kubistisch, maar ging later over op rondere vormen. Heel mooi om die ontwikkeling te zien.”

Hoornbrug

In zijn werkende leven reisde Martin naar alle grote venduhuizen in Nederland. Nu hij gepensioneerd is, doet hij rustig aan en beperkt zijn bezoeken tot de kleinere boedelveilingen in de omgeving. Zijn werk werd weer zijn hobby. Zo kwam hij deze parel van Otto Kriens tegen: een schilderij van de Hoornbrug, met allemaal taferelen die er niet meer zijn. Dat maakt het een unieke Rijswijkse voorstelling. “Ik herkende de Hoornbrug dankzij de vele historische boeken over Rijswijk heb. Deze voorstelling is waarschijnlijk geschilderd vlák voordat de Hoornbrug in 1892 werd afgebroken.” Er werd een nieuwe brug gebouwd, die eind jaren dertig weer werd vervangen. In 1944 werd de brug zoals we die nu kennen in gebruik genomen. Anno 2022 is niets uit het 19e-eeuwse tafereel meer op dezelfde plek terug te vinden, behalve de kromming van de weg en het water.

Rijswijkse schilder

“Kijk,” wijst Martin aan, “daar waar de molen staat, staat nu een appartementencomplex. En hier linksboven, de Belvèdere, dat bestaat ook niet meer. Het is een voorstelling met allemaal 19e-eeuwse elementen: het bootje met zeil, de kleding. De vrouw draagt een jurk uit die tijd en een parasol tegen de zon. Wat ik ook mooi vind: die uitspanning bij de molen, waar de schilder heel subtiel wat mensen heeft weergegeven.”

Schilder Otto Gustav Adolf Kriens werd geboren in Den Haag op 20 november 1873 en overleed te Voorburg op 29 juni 1930. De laatste vijfentwintig jaar van zijn leven woonde hij in Rijswijk.

Martin wijst op de achterkant van het olieverfschilderij. “Het heeft een oud spieraam. Dat diende om het schilderij strak te trekken. Arme kunstenaars hadden geen geld om de spieën met touwtjes op hun plaats te houden, dus dan vielen de houtjes eruit. Aan de touwtjes in dit spieraam zie je dat de schilder van goeden huize kwam.”

Martins grootste liefde was altijd Yvonne

Martin is vaak in het Rijswijks museum te vinden. Muziek, kunst en geschiedenis, het zijn drie van zijn vier grote liefdes. Zijn grootste liefde was altijd Yvonne, die hij al kende toen hij een succesvolle rocker was. 

De Groot Rijswijk heeft een rol in hun liefdesgeschiedenis: hun huwelijk was voorpaginanieuws op 11 oktober 1973. “Rockend trouwconcert op stadhuistrappen”, zo kopt deze krant die dag. Het was het begin van een lang, gelukkig huwelijk, tot de dood hen precies een jaar geleden van elkaar scheidde. Hoewel hij gesteund wordt door zijn geweldige dochter Chantal, schoonzoon Wytze en hun twee zonen Jordy en Tygo, mist Martin zijn Yvonne nog iedere dag. Het maakt deze tijd van het jaar extra beladen. De vondst van zo’n uniek schilderij als dit is dan een lichtpuntje.

Inmiddels is het schilderij verkocht aan een particulier.

Detail van het schilderij, met links onderin de signatuur van de Rijswijkse schilder Otto Kriens.
De vastgelegde plek 130 jaar later.