Gemeente, woningcorporaties en COA aan de slag met ‘centrum voor flexibel wonen’

Politiek
De gemeente werkt met de Rijswijkse woningcorporaties én het COA aan een plan voor een flexibel wooncentrum op de azc-locatie om mensen in woningnood een tijdelijk onderkomen te bieden.
De gemeente werkt met de Rijswijkse woningcorporaties én het COA aan een plan voor een flexibel wooncentrum op de azc-locatie om mensen in woningnood een tijdelijk onderkomen te bieden. (Foto: Archief)

Gemeente Rijswijk, woningcorporaties Vidomes & Rijswijk Wonen, en het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) gaan gezamenlijk onderzoeken of en hoe de (asielopvang)locatie aan de Lange Kleiweg op zo kort mogelijke termijn kan worden herontwikkeld tot een locatie voor flexibele woonvormen. 

Dit woonproject zal bedoeld zijn voor woningzoekenden, waaronder starters, statushouders en spoedzoekers met een urgente woningnood. Dit heeft het college van b&w deze week akkoord bevonden in een intentieovereenkomst.

Plan van aanpak

De aanleiding van deze samenwerking ligt bij het besluit van de raad om het azc per 1 december te sluiten en te komen met een voorstel om de locatie vanaf die datum te gebruiken als centrum voor flexibel wonen. Op 10 mei heeft de gemeenteraad van Rijswijk opdracht gegeven aan het college om met een plan van aanpak te komen en dit met alle relevante partners uit te werken.

Behoefte alternatieve woonvormen

Wethouder Armand van de Laar: “Alternatieve woonvormen zijn schaars, maar de behoefte daaraan is groot en divers. Het is belangrijk om efficiënt gebruik te maken van het kapitaal dat we hebben. Ik ben daarom erg blij dat we de samenwerking met de corporaties en het COA in een kort tijdsbestek voor een flexibele woonoplossing hebben kunnen bereiken”.

Spoedzoekers

Er is sprake van een groot tekort aan tijdelijke woonruimte. Op dit moment is er dringende behoefte aan tijdelijke huisvesting voor verschillende doelgroepen, zoals statushouders, (Oekraïense) vluchtelingen, starters en woningzoekenden die door uitzonderlijke situaties met spoed op zoek zijn naar snel toegankelijke en betaalbare huisvesting. In Rijswijk slaan de woningcorporaties Rijswijk Wonen en Vidomes, het COA en de gemeente de handen ineen om hiervoor een oplossing te realiseren met een woonoplossing die snel en goedkoop kan worden gerealiseerd; het centrum voor flexibel wonen. 

Eerst statushouders

Kenmerkend voor dit centrum is het tijdelijke karakter, waarbij slim gebruik wordt gemaakt van de woonunits die er al staan. Er wordt gestart met het huisvesten van statushouders; voormalige asielzoekers die het recht hebben verworven om in Rijswijk te wonen.

Oplevering

Het plan voor het flexibel wooncentrum wordt in september aan de raad voorgelegd.