Sloop Koetshuis in Sion begonnen, bijzondere vondst tussen het puin

Algemeen
Belgin (links) en Mariusz (rechts) ruimen het eerste puinafval op van het Koetshuis in RijswijkBuiten.
Belgin (links) en Mariusz (rechts) ruimen het eerste puinafval op van het Koetshuis in RijswijkBuiten. (Foto: Debbie van Eijk)

De kop is eraf bij het historisch Koetshuis in Sion, RijswijkBuiten. Of eigenlijk: het dak is eraf. Nog preciezer: de dakpannen. De rest van het dak moet nog. Maandag 30 januari startte Molenaar Service (tevens gespecialiseerd in boren, bouwen en infrastructuur), hier met de sloopwerkzaamheden. Een medewerker van het bedrijf liet zien wat er aan het bijna vier eeuwen oude pand gesloopt moet worden en waarom. Ook haalde hij een bijzondere vondst tussen het puin vandaan: een krant uit 1951, die iets onthult over de geschiedenis van dit gebied.

Het historisch Koetshuis is ongeveer in 1656 gebouwd. - Rodi.nl

De dakpannen hebben de medewerkers van Molenaar uit Den Hoorn al verwijderd. Ze liggen keurig opgestapeld in palletboxen. Ook een paar muren zijn al ‘ontstuct’; het stucwerk is eraf gehaald, de tegels zijn gebikt. Op het erf achter het Koetshuis ligt een hele berg puin. Hiervan gaan de mannen uitzoeken welke stenen nog bruikbaar zijn, en welke niet. Wat verder op de planning staat: de aanbouw eraf slopen. Ook het dak moet er nog af. “Durf je naar boven?”, vraagt de aannemer.


De verwijderde dakpannen van het Koetshuis. - DvE


Het huis verkeert in zo’n slechte staat, dat de gevel schuin voorover helt. - Debbie van Eijk


Het erf van het Koetshuis in RijswijkBuiten, met de werktuigen van Molenaar Service erop gestald. - DvE


De bedstee. - DvE

Het Koetshuis is rond 1656 gebouwd. De trap naar zolder zou dus ook weleens zo oud kunnen zijn. Bij het naar boven gaan stoot je gemakkelijk je hoofd tegen een gemene dwarsbalk. Eenmaal op zolder wordt al snel duidelijk dat de boel hier niet meer te redden zou zijn met wat lichte werkzaamheden. “Kijk uit!” Je kunt je beter niet buiten de dikke triplexplaten begeven. De zoldervloer kraakt vervaarlijk en er zitten gaten in: op sommige plekken kun je erdoorheen zakken. Ook de muren en het dak zitten vol gaten. “Er is zelfs een dwarsbalk gebroken, kijk maar. Het is niks meer,” vat de aannemer samen. Vandaar het blauwe zeil dat over het gehele dak gespannen is.


Van het dak is weinig meer over. - DvE


Gaten in de zoldervloer. - DvE

71 jaar oude krant

Beneden in het huisje is het letterlijk een puinhoop, maar er zijn nog contouren te vinden van het leven dat hier vroeger werd geleid. Zo is de bedstee in de muur nog goed herkenbaar, al zou niemand daar nu willen slapen. Ook ligt er een stokoude lamp op de vloer. Eenmaal buiten laat de aannemer nog iets veel sprekenders zien: een krant van 17 maart 1951, gevonden tussen de stenen in de muur. Het gebeurde vroeger wel vaker dat muren op die manier werden afgestopt. 


Tussen het puin lag een krant uit 1951. - DvE

Als zwerfafval heeft krantenpapier een afbraaktijd van maximaal een halfjaar. Maar tussen de stenen van het historisch Koetshuis is deze krant een stuk langer bewaard gebleven. 17 maart 1951 was een bewolkte dag waarop de wind matig woei. Sion was een kassengebied, waar tuinders woonden. Daarvan getuigt ook deze krant. De titel is namelijk de Boer en Tuinder van de Katholieke Land- en Tuinbouwbond (LTB). De LTB was een in 1915 opgerichte belangenorganisatie voor katholieke boeren, tuinders en kwekers. In het exemplaar dat behouden is gebleven in het historisch Koetshuis, staan artikelen over bijvoorbeeld areaalheffingen op poot- en consumptie-aardappelen, zuivelwaardetoeslag op consumptiemelk, nieuwe methoden van aardappelbewaring en de campanula, als potplant en als snijbloem.

Molenaar Service

Molenaar Service is hier de komende twee weken nog bezig met slopen. Het kan ook langer duren: “Je weet nooit wat je tegenkomt,” aldus de aannemer. Er zou bijvoorbeeld veel puin onder de grond kunnen liggen. Dit familiebedrijf bestaat al bijna 40 jaar. Eerdere projecten waren onlangs de Bierkelder in Den Haag en het voormalige pakhuis Santos in Rotterdam.