Rijswijks Pracht viert 10-jarig verjaardagsfeestje in de Rijswijkse schouwburg

Cultuur
Namens Rijswijks Pracht en de Rijswijkse Schouwburg hebben Frits Brouwers en Lydia Huisman elkaar gevonden om een speciale editie van Rijswijks Pracht op het podium te brengen.
Namens Rijswijks Pracht en de Rijswijkse Schouwburg hebben Frits Brouwers en Lydia Huisman elkaar gevonden om een speciale editie van Rijswijks Pracht op het podium te brengen. (Foto: Frans Limbertie)

Tien jaar Rijswijks Pracht! Daar kan je niet zomaar aan voorbij gaan. Reden te meer voor een feestje. Mocht u de allerlaatste editie afgelopen maart gemist hebben, of deze juist nog eens willen beleven, dan is zondagavond 12 mei de kans om een wel heel speciale editie van dit lokale evenement bij te wonen. Het allerbeste van tien jaar Rijswijks Pracht is die avond te zien in de Rijswijkse Schouwburg. Met initiatiefnemer van Rijswijks Pracht Frits Brouwers en hoofdprogrammeur bij de schouwburg Lydia Huisman, nemen wij alvast door over wat we kunnen verwachten op het podium.

Door: Frans Limbertie

We treffen Frits en Lydia aan in RIJ23, de altijd even gezellige foyer van de schouwburg. Het zijn drukke tijden voor Frits met de voorbereidingen van deze speciale editie. Rijswijks Pracht is toch een beetje zijn kindje. Hij was er al bij vanaf de start, nu elf jaar geleden. Samen met Bianca Lanza en Ger Bulder trekt de inmiddels gepensioneerde Rijswijker er regelmatig op uit om de culturele pareltjes van theater, muziek en kleinkunst te ontdekken om die dan te verleiden voor een optreden op een locatie in Oud Rijswijk. Als doorgewinterde cultuurliefhebber kijkt hij tevreden terug op de laatste editie. “Er zit nog steeds heel veel progressie in”, laat Frits weten. “Ook deze laatste Rijswijks Pracht was weer een groot succes. We konden ons geluk niet op, zoveel mooie reacties hebben we gehad. Ons doel is en blijft nog steeds om onbekend talent een podium en bekendheid te geven, waardoor ze kunnen doorgroeien naar een groter podium”. Als dat lukt, is zijn missie volbracht. “En juist voor al die mensen die er afgelopen maart niet bij konden zijn in het oude centrum van Rijswijk omdat we al snel uitverkocht waren, ben ik blij dat we dit speciale programma nu op het grote podium in de schouwburg kunnen aanbieden. We zien dit dan ook als een heerlijk extraatje.”

Een schat aan uitzonderlijk talent

Soms vallen dingen gewoon samen op één plek. Zo ook ziet Frits deze unieke samenwerking van Rijswijks Pracht met de Rijswijkse Schouwburg, waarmee hij zeer content is. Net als over de samenstelling van het programma. “Alle artiesten die we hebben weten te strikken hebben de afgelopen tien jaar al bij ons opgetreden en timmeren tegenwoordig behoorlijk aan de weg. Babette & Yolanda wonnen tijdens de laatste Rijswijks Pracht de publieksprijs en maken snel furore”, aldus de enthousiaste Frits, die niet raakt uitgepraat over de andere deelnemers. “Marcel Harteveld, Lena Stallinga, RJT Vocals en Marijke de Roo met haar balletstudio, ze komen allemaal uit Rijswijk. Het Loksias Quartet zijn Haagse muzikanten en goochelaar en danser Dion van Rijt is afkomstig uit Delft. Zij allen hebben evenals de veelzijdige Lisa Ostermann, die wordt gezien als aanstormend talent van Nederland op cabaretgebied, inmiddels al een schat aan ervaring opgedaan in de grote zalen van de diverse theaters.”

Vorig jaar maart ontving Brouwers in de grote kerk van Rijswijk uit handen van burgemeester Huri Sahin een speciale ‘Erespeld’ voor het bedenken en uitvoeren van het lokale theaterfestival. “Een geweldige erkenning natuurlijk”, laat hij met trots weten. “Maar daar doe je het niet alleen voor. Het is veel meer. Dit geeft mij echt energie omdat ik zo wezenloos kan genieten van al dat talent dat ik zie. Toen ik die mooie onderscheiding in de kerk kreeg, mocht ik van Lydia al voorzichtig aankondigen dat deze bijzondere samenwerking met de schouwburg eraan zou komen, en nu is het dus een feit.”

Samenwerking

Rijswijks Pracht organisatie werkt al langer met diverse Rijswijkse instanties samen. Zo krijgt de winnaar van de Rijswijk Talent Award van Trias ook altijd een plekje in de programmering. De samenwerking van Rijswijks Pracht met de schouwburg valt ook in die categorie. Lydia vertelt dat ze vorig jaar werd benaderd om ambassadeur van het lokale Rijswijkse theaterfestival te worden nadat ze een editie van Rijswijks Pracht had bezocht en enthousiast was geraakt. “Aanvankelijk wilden wij de jubileumeditie vorig jaar plannen, maar lukte dat qua programmering niet meer. Dit jaar gelukkig wel. We vinden dat de opzet van Rijswijks Pracht heel goed matcht met ons beleid om nieuw talent een podium te geven. Tenslotte is dat toch een van onze kernwaardes bij de schouwburg.”

Presentatie van de avond is overigens in handen van de veelzijdige muzikale comédienne Barbara Breedijk. Frits en Lydia raden het publiek aan om alvast kaarten te reserveren, want zij beloven een fraai theaterspektakel waarover nog lang nagepraat zal worden.