AutoMaatjes maken Rijswijk weer mobiel

Nieuws
Gijs van Malsen maakt het eerste officiële ritje, terwijl alle vrijwilligers van AutoMaatje al klaar staan ter verwelkoming.
Gijs van Malsen maakt het eerste officiële ritje, terwijl alle vrijwilligers van AutoMaatje al klaar staan ter verwelkoming. (Foto: Robert Heijdemann)

Even boodschappen doen of een partner in het verzorgingstehuis bezoeken is niet voor iedereen vanzelfsprekend. De Rijswijkse AutoMaatjes helpen mensen mobiel en actief te blijven. Wethouder welzijn Gijs van Malsen maakte afgelopen maandagmiddag het eerste officiële ritje door een echtpaar naar Wijkcentrum Stervoorde te brengen.

Door: Robert Heijdemann

We schrijven 2016 als een medewerker van de ANWB het initiatief neemt voor ANWB AutoMaatje, een vervoersdienst waarbij vrijwilligers minder mobiele inwoners op verzoek vervoeren. Vrijwillige chauffeurs gebruiken daarvoor hun eigen auto. De dienst is er speciaal voor inwoners die zelf niet meer voor vervoer kunnen zorgen of lastig van bestaande vervoersdiensten gebruik kunnen maken. Hierdoor kunnen deze inwoners weer deel uit gaan maken van het sociale en maatschappelijke leven. Bijvoorbeeld naar de kapper, de huisarts of het ziekenhuis, maar ook weer lekker op de koffie bij een vriendin. ANWB AutoMaatje is op dit moment actief in 119 gemeenten. In Rijswijk, de 120-ste gemeente, wordt het project ANWB AutoMaatje uitgevoerd door Welzijn Rijswijk.

Onafhankelijkheid

Rijswijk onderscheidt zich regelmatig door bewoners die eigen initiatieven nemen. Ook bij deze AutoMaatjes is dat het geval. “Alleen met vrijwilligers is het mogelijk zo’n mooi initiatief als de automaatjes te starten, waarbij mensen onafhankelijkheid wordt geboden door ze te vervoeren. Van huis naar een plek waar ze anders niet zo makkelijk zouden komen”, vertelt Mieke Ruigrok, directeur-bestuurder van Welzijn Rijswijk.

Vliegende start

Ze vervolgt: “We zijn vorig jaar gestart om warm te draaien en te kijken hoe het systeem werkt. Maar dat verliep zo voorspoedig dat er al 83 ritten opzitten. Het succes is er nu al. Zonder grote wervingscampagnes hadden we bij de jaarwisseling al 26 deelnemers. In januari kwamen daar 29 bij. Het loopt als een trein. Twaalf chauffeurs, twaalf AutoMaatjes en een topteam van matchmakers die op kantoor zorgen voor een match tussen de chauffeurs en de cliënt.” Dagelijks zijn, met Wil de Vet als coördinator, de vrijwilligers tussen 10.00 en 12.00 uur uur aan het werk om de aanvragen in ontvangst te nemen. Mieke: “We Hopen dat nog veel anderen gebruik maken van deze dienst.” Na deze aftrap volgde een feestelijke middag.

Meer dan vervoer

Gijs van Malsen was vanaf het begin betrokken bij de AutoMaatjes. “Mooi dat het direct zo’n succes is. Aan de ene kant hebben we een hele grote groep Rijswijkers die hier vrijwilliger zijn en aan de andere kant zijn er de mensen die niet zelf makkelijk een afstand kunnen overbruggen en die nu een oplossing krijgen aangereikt voor hun probleem”. Gijs benadrukt dat ook de drempel om het huis uit te gaan nu verdwijnt. “Ze hebben de keuze om wel of niet een gezond sociaal leven te kunnen blijven leiden. Dat is nogal wat.” Hij vindt het goed te horen dat het nu al zo n succes is. “Hier zaten mensen op te wachten. Mooi dat er spontaan ook zoveel vrijwilligers op af zijn gekomen. Zoveel mensen die zich hiervoor in willen zetten en ontmoetingen mogelijk maken. Het gaat niet alleen om vervoer, maar ook om contacten en het plezier. Minder alleen zijn en meer samen.”

3.600 Rijswijkers

Van het hoofdkantoor van de ANWB was Jonathan Weeging naar Rijswijk gekomen voor de officiële start van AutoMaatje. “Het is leuk om hier vanmiddag bij jullie te zijn. Maar ik ben ook trots om hier in Rijswijk te zijn en te horen dat er al zoveel ritjes zijn gemaakt”. Hij vertelde dat er in Nederland één miljoen mensen zijn die door mobiliteit problemen thuis zitten en langzamerhand geïsoleerd raken van de buitenwereld. “Dat is zes procent van de Nederlandse bevolking. In Rijswijk met haar 60.000 inwoners zijn dat 3.600 inwoners”, rekende hij voor. “Mensen vinden het vaak moeilijk om hulp te vragen. Met AutoMaatje is dat makkelijker omdat de vrijwilligers hebben aangegeven dat ze graag bereid zijn om af en toe stadsgenoten te helpen.”

Aanmelden

Aanmelden voor de vervoersdienst of als vrijwilliger kan op werkdagen tussen 10.00 en 12.00 uur op 070 - 757 92 30, of door een mail te sturen naar automaatje@welzijn-rijswijk.