Na heftig ongeluk fietst Erica nooit meer zonder helm

Nieuws
Erica met haar onafscheidelijke helm.
Erica met haar onafscheidelijke helm. (Foto: Robert Heijdemann)

Deelneemster Erica van de Opfriscursus Fiets vergeet haar fietsongeluk nooit meer. “Met mijn fiets kwam ik in de tramrails op de Geestbrugweg. Het traumateam stond bij aankomst klaar in het ziekenhuis, een maand verbleef ik op de intensive care, waarna drie maanden revalidatie volgde. Ik ga nooit meer weg op de fiets zonder helm.”

Door: Robert Heijdemann

Rijswijk heeft net een tweedaagse Opfriscursus Fiets voor ouderen achter de rug. Met theorie en praktijk. Wat zijn de regels, wie mag wel of niet op een fietspad? In de cabine van een vrachtauto ervaar je zelf wat een dode hoek inhoudt. Maar ook een slalom fietsen, bochten maken en je fiets laten afstellen door een fietsenmaker.

Veiligheid centraal

Deze Opfriscursus wordt nu voor de derde keer gegeven in Rijswijk en is populair. Met de opkomst van nieuwe voertuigen zoals fatbikes en elektrische steppen kan het voor ouderen lastig zijn om zich veilig in het verkeer te bewegen. Veilig Verkeer Nederland biedt daarom opfriscursussen aan voor ouderen, om hun verkeersvaardigheden bij te spijkeren. “De cursus is belangrijk, we krijgen steeds meer voertuigen in het verkeer. Daar zijn de ouderen ook niet altijd aan gewend”, vertelt Roexana Abdoella van Veilig Verkeer Nederland terwijl ze kijkt naar de verrichtingen van de cursisten. “Het is heel belangrijk om ze duidelijk te maken wat de regels zijn en te laten wennen in het verkeer met nieuwe voertuigen. Ze weten vaak niet of nieuwe voertuigen wel of niet op het fietspad mogen. Ze denken die niet tegen te komen onderweg, maar dat is wel het geval.”

Slalom oefenen

De elf deelnemers oefenen op het parcours achter de Schouwburg met een wegversmalling, een slalom en een bocht maken. “In het begin vinden ze het een beetje vreemd, maar na een paar keer gaat het goed. Ze kunnen dit soort situaties ook echt tegenkomen in het verkeer”, vult Roexana aan.

De Mobiele Fietsenmaker is ook aanwezig tijdens de praktijkoefening. Hij kijkt de fietsen na op het aspect veiligheid en ergonomie. “Zijn de remmen wel goed, want dat is heel belangrijk bij elektrische fietsen. Ook controleer ik de bandenspanning. Dat is bepalend voor het bereik van je accu”, zegt hij. Ook vraagt hij aandacht voor de houding. “Wanneer je langere afstanden fietst kan je last krijgen van je armen en rug als de afstelling niet goed is. Vaak is ook afstelling van het stuur niet goed.”

Voortuit kijken

Erika vertelt aan het eind van de tweedaagse workshop blij te zijn dat ze heeft meegedaan. “Na het ongeluk was het best wel een beetje eng weer te gaan fietsen. Maar deze twee dagen heb ik veel geleerd. Bij het fietsen moet je afstand houden en niet naar de grond maar vooruit blijven kijken.” Ze hoopt dat er binnenkort weer zo’n gratis cursus wordt gegeven. “Ik vind het goed dat de gemeente zich hier ook sterk voor maakt. Ouderen fietsen langer door. Dan is zo’n opfriscursus belangrijk voor je veiligheid. Je wil niet dat mensen een ongeluk krijgen zoals ik heb gehad.”