Reacties op voordracht Huri Sahin: ‘Eerste Turks-Nederlandse burgemeester in Nederland’

Politiek
Huri Sahin op 13 september 2019.
Huri Sahin op 13 september 2019. (Foto: Herman Zonderland)

Diverse media meldden vandaag het nieuws dat Huri Sahin de nieuwe burgemeester van Rijswijk wordt.

Diverse sites, zoals dekanttekening.nl, turks.nl en dejongeturken.com, melden dat Huri Sahin de eerste Turks-Nederlandse burgemeester in Nederland zal zijn. De website Dogus.nl, waar nieuwsberichten in het Turks worden gepubliceerd, voegt bij het nieuws een interview toe uit 2015, toen Sahin namens GroenLinks kandidaat was voor de Provinciale Statenverkiezingen. Hierin worden haar persoonlijke achtergrond en politieke carrière geschetst.

Persoonlijke achtergrond

Volgens het interview met Dogus.nl is Sahin geboren als derde kind in een werkend gezin van vier kinderen. Haar vader kwam in 1964 vanuit Adana naar Nederland als arbeider. Ze vertelt ook dat ze getrouwd is en moeder van twee jongens.

Politieke carrière

Huri Sahin studeerde, na het afronden van haar VWO-opleiding, een jaar lang rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze stopte en volgde de opleiding tot administratief medewerkster bij Schoevers. Later, als kabinetschef van de voorzitter van de Raad van State, werkend aan het Binnenhof in Den Haag, begon ze zich sterk te interesseren voor politiek.

Ik wil dicht bij de burgers blijven staan

Ze werd gemeenteraadslid voor de PvdA. Omdat PvdA naar haar mening te veel naar rechts verschoof, brak ze met die partij en sloot zich aan bij GroenLinks. Een kenmerk van GroenLinks dat haar destijds aansprak, was de belangrijke plaats van vrouwen in de partij. Participatie van vrouwen in de politiek vindt Sahin heel belangrijk. Over haar politieke ambities zei ze, in het interview van zeven jaar geleden: “Ik wil dicht bij de burgers blijven staan, politiek met en naast hen doen.” Dit strookt met haar huidige functie als directeur van LOKAAL., een organisatie die kloof tussen burger en politiek in die stad moet verkleinen.  

Halfjaar wethouder

In 2018 maakte Huri Sahin deel uit van de politieke partij Progressief Oegstgeest en werd ze wethouder van Oegstgeest. Na een halfjaar legde ze haar functie per direct neer vanwege een meningsverschil over het percentage te bouwen huurwoningen: volgens de regionale woonvisie moest dat 25% zijn, maar in het coalitieakkoord van Oegstgeest was 15% opgenomen. Tegenwoordig is Sahin onder meer lid van de Raad voor Openbaar Bestuur.

‘Blij en trots’

Omroep West meldde op 12 oktober dat Huri Sahin in een schriftelijke verklaring heeft laten weten ‘blij en trots’ te zijn met haar voordracht door de gemeenteraad, en zich vereerd te voelen met het vertrouwen dat de gemeenteraad in haar heeft. Op Wikipedia is deze dag, vermoedelijk naar aanleiding van het nieuws, een pagina over Huri Sahin gecreëerd.