Sam Schwencke stapt uit Rijswijkse gemeenteraad

Politiek
Sam Schwencke weet zich in haar besluit gesteund door fractievoorzitter Maarten van 't Eind.
Sam Schwencke weet zich in haar besluit gesteund door fractievoorzitter Maarten van 't Eind. (Foto: Marc Tangel)

Sam Schwencke stapt uit de Rijswijkse politiek. Het jongste raadslid van GroenLinks ziet in de gemeentepolitiek niet langer de juiste vorm om uiting te geven aan haar zorgen omtrent het klimaatbeleid. Haar zetel wordt per 1 juni overgenomen door Lichelle de Bruijn. 

Door: Marc Tangel

“Als dit allemaal twintig jaar geleden had gespeeld, dan had ik gewoon in alle rust de compromisruimte opgezocht”, begint Sam Schwencke haar relaas. “Natuurlijk wist ik van te voren dat je in de gemeenteraad veel moet vergaderen en overleggen, maar ik merk aan mezelf dat ik niet de rust heb om te werken aan kleine compromissen. De urgentie rond de klimaatcrisis is zo groot, dat het mij eigenlijk nooit ver genoeg gaat”.

Mede daarom heeft Schwencke besloten de lokale politiek definitief te verruilen voor een meer activistisch leven. “Ik ben er altijd al open over geweest dat ik aan acties meedoe”, vertelt ze. “Ik vond dat een mooie combinatie met raadswerk, maar ik merk nu waar mijn energie zit. Toch ben ik GroenLinks erg dankbaar dat ik het afgelopen jaar de kans heb gekregen om het wel te proberen. Als ik kijk naar de betrokkenheid van onze partij bij de energietransitie, dan wordt een deel van mijn plannen nu via het college toch uitgevoerd”. Fractievoorzitter Maarten van ’t Eind valt haar bij: “Dankzij een voorstel van ons komt er in de toekomst extra geld vrij voor mensen die moeite hebben om hun woning te isoleren”, vertelt hij.

Urgentie

Van ’t Eind betreurt de keuze van Schwencke, maar toont ook veel begrip: “Activisme is een belangrijk onderdeel van ons GroenLinks DNA”, merkt hij op. “Dat betekent dat je steeds goed moet nadenken over je rol als gemeenteraadslid. De urgentie waar Sam over spreekt zien wij ook. We begrijpen heel goed de keuze die Sam maakt en wij zijn heel trots op de manier waarop zij zich vol vuur inzet voor het klimaat en voor de toekomst”.

Lastig combineren

In februari werd Schwencke nog gearresteerd tijdens een actie van Extinction Rebellion, nadat zij aanwezig was bij de blokkade van de weg voor het VVD kantoor aan de Haagse Mauritskade. Haar deelname aan deze actie leidde tot felle kritiek in zowel de Rijswijkse als Haagse politiek. Toch was dit niet het keerpunt voor Schwencke: “Voor die tijd worstelde ik al met het idee om te stoppen”, vertelt ze. “Maar dit toonde wel heel concreet aan dat activisme en raadswerk lastig te combineren zijn. Gelukkig werd ik in die dagen heel erg gesteund door mijn fractie”.

Opvolging

Sam Schwencke zal per 1 juni worden opgevolgd door Lichelle de Bruijn, die nu nummer 6 op de kieslijst is. “We zijn heel blij dat Lichelle ons team gaat versterken”, merkt fractievoorzitter Maarten van ’t Eind op. “Lichelle is in het verleden al fractie-assistent bij ons geweest en kijkt nu enorm uit naar deze nieuwe uitdaging”.