Meest actieve senior van Rijswijk presenteert bouwplannen aan burgemeester

Politiek
De 100-jarige André Klapwijk overhandigt zijn visie over seniorenwoningen aan burgemeester Huri Sahin.
De 100-jarige André Klapwijk overhandigt zijn visie over seniorenwoningen aan burgemeester Huri Sahin. (Foto: Henri Verbrugh)

Het aantal senioren in Nederland zal de komende twintig jaar verdubbelen. Waar het grootste deel van deze bevolkingsgroep nog vitaal is, zal het aantal ouderen met zorgbehoeften de komende jaren groeien, terwijl het aantal mensen dat in de zorg werkt nauwelijks toeneemt. De overheid wil daarom dat senioren zoveel mogelijk thuis blijven wonen, waar nodig met zorg aan huis. Om die reden is het bouwen voor senioren prioriteit in het nationale bouwprogramma. Ook in Rijswijk zijn de woonwensen van senioren in kaart gebracht. Als het aan de 100-jarige André Klapwijk ligt, gaat Rijswijk aan de slag met houtbouw.

Door Marc Tangel

In Rijswijk wordt de komende jaren veel gebouwd, ook voor senioren. De gemeentelijke doelstelling is om voor 2030 zo’n 635 woningen voor deze doelgroep te realiseren. Voor deze zogenoemde ‘Woningen met een Plus’ gaat de voorkeur uit naar kleinschalige woonvormen zonder drempels of trappen, waar makkelijk zorg geleverd kan worden en die binnen een straal van 500 meter in de nabijheid liggen van basisvoorzieningen als een huisartsenpost, apotheek en supermarkt. 

Flexibel

Hoe deze woningen er exact uit moeten gaan zien en waar ze precies geplaatst moeten worden, wordt nog nader onderzocht. De 100-jarige Rijswijker André Klapwijk heeft hier zo zijn eigen ideeën over: “Houtbouw”, verklaart hij eenvoudig. “Kleinschalige huizen die niet duur zijn en die je eventueel kunt verplaatsen. Het voordeel van deze huizen is dat je ze kunt bouwen op een fundering waarvoor niet geheid hoeft te worden. Dat maakt ze flexibel inzetbaar.”

Stukjes groen

Klapwijk heeft ook al nagedacht over de plekken waar deze woningen eventueel neergezet kunnen worden. “Rijswijk kent allemaal stukjes groen waar weinig gebruik van wordt gemaakt”, verduidelijkt hij. “Hier verderop hebben we een park. Een heel mooi gebied, maar je ziet er weinig recreanten. Het kan geen kwaad aan de rand van die plek een paar woningen neer te zetten. Zonder dat er bomen gekapt worden, want dat is wel een voorwaarde. Zo zijn er nog tientallen stukjes groen in Rijswijk aan te wijzen, maar er zijn ook kansen rond bijvoorbeeld Het Hendrik Ravensteijnplein, de Prinses Irenelaan en zelfs in Oud-Rijswijk!” 

Volgens Klapwijk heeft houtbouw nog meer voordelen: “Er is geen dure aannemer nodig voor het onderhoud, want dat kunnen de mensen zelf doen. En de huizen kunnen ook weer afgebroken worden”, knipoogt hij. “Voor nu kan het mede een antwoord op de woningnood zijn, maar als er een tijd komt dat er weer voldoende “gewone” woningen beschikbaar zijn, kan je ze oppakken en ergens anders neerzetten. Ook is het voor de CO2 uitstoot een betere bouwmethode en het is goedkoop: houtbouw kost ongeveer 1.500 euro de vierkant meter.”

Mijlpaal

De actieve senior heeft samen met Henri Verbrugh, vrijwilliger bij Welzijn Rijswijk, zijn visie op papier gezet en deze week mogen presenteren aan burgemeester Huri Sahin, terwijl zij bij hem op visite was ter ere van zijn 100e verjaardag. Een mijlpaal waar Klapwijk zelf niet te veel ruchtbaarheid aan wil geven. 

Hij zet zich vooral in voor de bouw van de toekomstige seniorenwoningen. “Ik woon nu alleen in een eengezinswoning”, vertelt hij, “terwijl ik best in een houten bungalow zou willen wonen. Zo zijn er wel meer senioren die willen doorstromen. Daarmee maken we de grote huizen leeg, wat weer schitterende kansen biedt voor jonge gezinnen.” 

Klapwijk hoopt dan ook dat zijn plan omarmt zal worden door wethouder Gijs van Malsen (Volkshuisvesting) en dat deze voor zijn ideeën zal pleiten in de gemeenteraad.