Rijswijkse raadsleden voeren het ambt met liefde uit

Politiek
Remco van Nunnikhoven wil nooit meer weg uit Rijswijk..
Remco van Nunnikhoven wil nooit meer weg uit Rijswijk.. (Foto: Annemiek van de Moorst) )

In het speelveld van de gemeenteraad buitelen eenendertig raadsleden met elkaar over het grasveld om Rijswijk levendiger te maken. Het aantal inwoners groeit en de woningen en voorzieningen moeten meegroeien. Daar zijn ze het alle drie over eens. Onderstaande drie raadsleden delen graag hun ervaringen, triomfen en hun zorgen met u. Ze voeren hun ambt met liefde uit.

Door: Annemiek van Moorst

Remco van Nunnikhoven is geboren in Rotterdam en woont vanaf zijn vijfde in Rijswijk en wil hier niet meer weg. Hij is al een aantal jaar actief in de politiek en sinds 2022 voor BVR (Beter voor Rijswijk). Hij werkt als leerkracht op een praktijkschool voor voortgezet speciaal onderwijs. Hij geeft daar het vak koken. Hij is een doener. Lachend zegt hij: ‘niet lullen, maar poetsen ligt mij goed.’

“Mijn opa was binnenvaartschipper en mijn vader ook. Hij was vroeger overdag en in de avonden veel weg. Dat vond mijn moeder niet leuk, dus moest het anders. Hij kreeg een baan bij de werf in Rijswijk en daardoor voorrang op een huis. Zo ging dat vroeger. Mijn moeder werkte bij verschillende winkels in Rijswijk en doet nu vrijwilligerswerk bij Steenvoorde.

Ik heb het praten van mijn moeder. In de puberteit had ik al heerlijke discussies met haar. Maar wie had dat niet als puber. Mijn ouders waren vroeger niet met politiek bezig. Ik heb een goede jeugd gehad.”

Ondergeschoven kindje

“Ik vind het belangrijk dat iedereen kan sporten. Ik heb in de Rijswijkse Sportraad gezeten. Sport is een ondergeschoven kindje. We hebben een mooie sportcultuur in Rijswijk. En die moet voor iedereen toegankelijk zijn.

Bij de korfbal zat ik in verschillende commissies. Op de middelbare school was ik al actief in de kantinecommissie. Ik heb jarenlang in de horeca gewerkt en de stap naar leerkracht is een mooi vervolg op mijn eigen horecaervaring.

Ik ben trots op de motie die we ingediend hebben over de Marimbahal. Er zijn partijen die de Marimbahal weg willen hebben, wij niet. Zij willen daar alleen duurzame woningen hebben. Vanuit de sportraad weet ik dat er meerdere sporthallen zouden moeten komen in Rijswijk, maar die komen er mogelijk niet door de komende bezuinigingen. Het is toch niet oké als de Marimbahal wordt afgebroken en er niks voor in de plaats komt. Het verenigingsleven heeft die echt nodig.

Ik ben teleurgesteld over de pietendiscussie. Eenendertig volwassenen spraken in mijn ogen onvolwassen over het onderwerp. De meningen van de raadsleden lopen enorm uiteen. De sfeer was grimmig. Ik vind dat de kinderraad of de landelijke politiek dit zou moeten beslissen.

Mijn grootste wens is dat Rijswijk voor iedereen leefbaar blijft. Ik wil ervoor zorgen dat de Rijswijkse verenigingen kunnen bloeien. Ook wil ik dat de voorzieningen meegroeien met de toename van het aantal inwoners. Rijswijk is zo mooi. Dat dorpse rond de kerk op zaterdag. Ik geniet daarvan.”

Vasthoudend

Wil van Nunen is geboren in Brabant, heeft geschiedenis gestudeerd in Nijmegen en deed een master over migratie en integratie in Rotterdam. Ze is via Delft en Utrecht in Rijswijk beland. Voordat ze raadslid van de PVDA werd, is ze onder andere als docent werkzaam geweest op het Veurs Lyceum. Naast haar werk als raadslid is ze ook ZZP-er. Ze richt zich op Cultuur en Onderwijs. Ze is vasthoudend in haar standpunten, een tikkeltje ongeduldig, een echt gezelschapsmens en geniet van lange wandelingen en steden bezoeken. Ze is geen doener of knutselaar. Ze zegt lachend: ‘Ik naai nog wel mijn eigen knoop aan mijn broek hoor.’


Wil van Nunen. - Annemiek van Moorst

“Ik kom uit een KVP nest (Katholieke Volkspartij) en ben katholiek opgevoed. Mijn moeder was een overtuigd KVP-stemmer. Op jonge leeftijd is mijn vader overleden. Als er familie op bezoek was hadden we mooie gesprekken over het leven. 

Op de middelbare school liet ik mij horen via de redactie van de schoolkrant. Daar had ik ook een docent geschiedenis die mij enorm heeft geprikkeld. Ik hield van de discussies in de klas. Geschiedenis en politiek liggen dicht bij elkaar. We hebben het verleden nodig om de toekomst te bepalen. En daardoor raakte ik geïnteresseerd in geschiedenis en politiek.” 

Basisbaan

“Sinds 2010 ben ik raadslid. De PVDA is hard bezig om met de oude standpunten een vernieuwde koers te varen. Dat is echt nodig want de samenleving vraagt om een andere boodschap. We richten ons nu op bestaanszekerheid met recht op duurzame woningen en gelijke kansen voor iedereen. De fractie bestaat uit twee raadsleden, maar we hebben ook twee actieve fractie-assistenten. Die ondersteunen volop.

Ik ben het meest blij met de Basisbaan pilot. Samen met de andere partijen proberen we mensen die al voor een langere tijd een uitkering hebben in de wijk in te zetten. Denk bijvoorbeeld aan soep klaarmaken voor cliënten van Medin. Ik wil mensen uit hun isolement halen. 

Mijn grootste wens voor Rijswijk en haar bewoners is bruisende wijken maken. Binnen tien jaar groeit Rijswijk naar de 70.000 inwoners. Er komt veel anonieme hoogbouw. Ik zou graag nog meer ontmoetingsruimten en buurtkamers in de wijken willen hebben waar maaltijden geserveerd worden en workshops gegeven worden. Een plek waar mensen elkaar ontmoeten en gezamenlijk dingen ondernemen. De meeste mensen houden, denk ik, net als ik van samen dingen doen.”

Verbinder

Winfried Smith is voormalig basisschoolleerkracht, vervroegd gepensioneerd en sinds 2022 actief raadslid voor Groen Links. Hij is opa, nieuwsgierig, creatief, een doener en een verbinder. Hij probeert de kloof tussen de verschillende partijen te dichten. Hij maakt zich zorgen over de klimaatveranderingen, de lopende oorlogen en de gevolgen die dit heeft voor de toekomst van de wereld. Op gemeenteniveau wil hij Rijswijk eerlijker, gezonder en groener maken. Hij is een idealist, maar ook realistischer dan vroeger. Hij weet dat niet alles wat hij wil lukt. 


Winfried Smith. - Privéfoto

“Ik ben geen ervaringsdeskundige voor wat betreft armoede, maar heb het om mij heen in de wijk Moerwijk waar ik ben opgegroeid wel degelijk gezien. Ik ben heel lang basisschoolleerkracht geweest in Moerwijk en een aantal jaren in de Muziekbuurt. Mede hierdoor maak ik mij als raadslid hard voor onder andere kansenongelijkheid en de jeugd. Zoals je weet zijn de bibliotheek en Trias verplaatst richting Oud-Rijswijk en worden daardoor moeilijker bereikbaar voor gezinnen en kinderen voor wie taal en lezen extra aandacht verdienen. Het Huis van de Stad is prachtig, maar wijken zoals Stervoorde en de Muziekbuurt hebben deze voorzieningen ook nodig. Gelijke kansen is mijn eerste speerpunt. Mijn moeder was een humanist. Ze zei altijd: ‘Je bent verantwoordelijk voor jezelf en de ander.’

Ik ben actief lid van de beweging ‘Grootouders voor het klimaat’. Doel van deze Stichting is de aarde leefbaar te houden voor de volgende generaties. Net als ‘Stichting land van ons’ die landbouwgrond opkoopt en teruggeeft aan de natuur.”

Standpunten

“Ik kom uit een sportief creatief gezin. Mijn vader kwam uit Indonesië en was architect. Ik ben de jongste van vier kinderen. Als kind waren we niet zo in elkaar geïnteresseerd. Die band is gelukkig later sterker en beter geworden. 

Ik kom niet uit een politiek nest. Er werd bij ons niet zoveel gediscussieerd. Ik kan ook geen ruzie maken. Ik ben rustig en luister veel, overweeg verschillende standpunten en spreek mij daarna pas uit. Dat is ook wel een typisch Indonesisch trekje. In mijn jeugd ben ik wel eens door mijn half Indonesische afkomst buitengesloten. Kinderen kunnen hard zijn, maar volwassenen helaas ook. Ik hoop dat we elkaar in Rijswijk, in de straat, maar zeker ook in de raad beter proberen te begrijpen. Dan zijn discussies over intochten en vluchtelingenopvang niet meer nodig.”