Lokomotief veegt op weg naar vijfde titel vloer aan met concurrent Attacus

Sport
Het thuispubliek kreeg een leuke partij voorgeschoteld.
Het thuispubliek kreeg een leuke partij voorgeschoteld. (Foto: Kees Franken)

De mannen van Lokomotief hebben zaterdag ook de tweede kwartfinalewedstrijd van de Promotiedivisie tegen Attacus uit het Brabantse Veghel gewonnen. Na de ruime eerste zege in Brabant vorige week, 59-76, moest Attacus met 18 punten verschil in Rijswijk zien te winnen, maar de zege van Lokomotief kwam zaterdag geen moment in gevaar. Uiteindelijk stond er de uitslag van 83-64 op het scorebord van het centre court in de Altis, en wist Lokomotief zich zeker van een halve finale plek.

Door: Peter Petit

Deze tweede kwartfinalewedstrijd kende een zenuwachtig begin, met veel missers van beide teams. Hoofdcoach Pieter Mourik van Lokomotief gaf jongere spelers, afkomstig van de succesvolle Rijswijkse jeugdteams, gelegenheid om hun waarde in de hoofdmacht te bewijzen. Zo kwamen Toine Smit, Martijn van Vliet en Philippe Metz met grote regelmaat op het parket en pikten zij hun puntjes mee. Na de nerveuze start kreeg het thuispubliek, getooid in T-shirts met daarop de tekst ‘ALWEER’, verwijzend naar het vijfde landskampioenschap in deze promotiedivisie die eraan komt, een leuke partij voorgeschoteld. Attacus, qua leeftijd met een ouder team spelend dan het jeugdige Loko, had moeite met het gedisciplineerd verdedigen van de thuisploeg. Vooral het spel van captain en vaste waarde binnen Loko, Lars Jansen, boezemde angst in bij de Attacus-spelers, die met een 38-33 achterstand de pauze ingingen om over hun fouten in het spel na te denken.


De wedstrijd kende een zenuwachtig begin, met veel missers van beide teams. - Kees Franken

Publiekslieveling

Zwak punt bij de Brabanders was het missen van kansen, iets wat spelers op dit niveau eigenlijk niet zou mogen gebeuren. Door het missen van deze kansen en het maken van simpele fouten liep de thuisploeg uit op Attacus en werd het voor het publiek allemaal een beetje minder boeiend. De thuisfans veerden dan ook recht toen publiekslieveling Kevin Joukes, het 34-jarige kind van de club, binnen de lijnen trad. Na de 4x10 minuten speeltijd stond de eindstand 83-64 op het scorebord. En zo gaat Lokomotief zonder enige serieuze tegenstand haar vijfde landskampioenschap tegemoet, zonder dat dit zal leiden tot promotie naar de hoogste klasse, de NXT basketbal league. Het niveauverschil tussen Promotiedivisie en de NXT basketballeague is gewoon te hoog. Eerder dit seizoen was Lokomotief kansloos voor de beker tegen een allegaartje uit Zwolle, wel uitkomende in de NXT. Lokomotief wil, of heeft simpelweg niet, het geld, om spelers te betalen, dus komt het komend seizoen ook na het behalen van de titel, weer ‘gewoon’ uit in de Promotiedivisie en geeft het een ander, lager geëindigd team, de gelegenheid wel de reuzenstap naar het Walhalla van het nationale basketbal te maken.


Attacus had moeite met het gedisciplineerd verdedigen van de thuisploeg. - Kees Franken

Stokje

Het tweede team van Lokomotief kon afgelopen weekeinde al flink feest vieren na hun kampioenschap in de eerste divisie. Zij zouden daarmee kunnen promoveren naar de Promotiedivisie, de afdeling waar Lokomotief 1 ook al in uitkomt, maar de Nederlandse Basketbal Bond (NBB) zal hier wel een stokje voor steken, want twee teams van één en dezelfde vereniging in de Promotieklasse is niet wat de bond voor ogen staat.