Pietje Bell en de Bende van de Zwarte Hand te zien in Rijswijk

Uitgaan
De cast van Pietje Bell en de Bende van de Zwarte Hand zijn op 23 december te zien in de Rijswijkse schouwburg.
De cast van Pietje Bell en de Bende van de Zwarte Hand zijn op 23 december te zien in de Rijswijkse schouwburg. (Foto: Nick Franken)

Op zaterdag 23 december komt de Bende van de Zwarte Hand naar Rijswijk! In deze vrolijke familiemusical neemt Pietje (afwisselend gespeeld door Chiara, Lara, Nova Sue en Vera) je mee op een spannend avontuur. In deze nieuwe productie van REP Entertainment, geregisseerd door Bruun Kuijt, staat het thema vriendschap centraal. En inderdaad; Pietje wordt voor het eerst gespeeld door een meisje. Wij spraken een deel van de kindercast en producent Rick Engelkes, over deze nieuwe voorstelling.

Het eerste deel uit de boekenreeks van Pietje Bell verscheen in 1914, volgend jaar alweer 110 jaar geleden! Is pietje Bell nog wel relevant vandaag de dag?
Rick: “De verhalen van Pietje Bell zijn tijdloos. Veel generaties zijn met de streken van Pietje opgegroeid. Het is daarom een feest van herkenning voor de opa’s, oma’s en ouders die nu weer met hun (klein)kinderen de voorstelling komen bezoeken. In de avonturen die Pietje beleeft staan de goedheid van de mens – want Pietje doet alles met de beste intenties – en het voor je naasten zorgen centraal. In een wereld die steeds individualistischer wordt, vinden we het mooi om deze boodschap van samenhorigheid en vriendschap uit te dragen. Voor de musical is een eigentijds verhaal geschreven door Ammes Brandenburg en Bruun Kuijt, met nieuwe, vrolijke liedjes van Fons Merkies en Laurens Goedhart, waardoor het een feest wordt voor het hele gezin.

Kijken jullie er naar uit om in de huid van Pietje te kruipen?
Vera: “Ik vind het super leuk om Pietje Bell te spelen omdat ik wel op haar lijk en dus eigenlijk gewoon mezelf kan zijn op het podium. Pietje is een super stoer en ondeugend meisje is, maar ze wil ook altijd alles goed doen.”
Nova Sue: “Ja! Ik vind het heel leuk dat ze een stoer meisje is en anderen wil helpen. En ze is super grappig!”
Lara: “Het is een fantastische rol om te spelen! Pietje lijkt ook wel een beetje op mij. Ik ben ook wel druk en ondeugend, en ik wil altijd anderen helpen, net als Pietje.”
Chiara: “Ik mag zingen, dansen en acteren, de dingen die ik het allerliefste doe. Ik kan mezelf ook helemaal in Pietje vinden. Echt super gaaf!”

Pietje is dus al bijna 110! Kende je Pietje al wel? 
Lara: “Jazeker, ik keek altijd naar de films en vond ze erg grappig! Ook heb ik thuis de boeken van Pietje Bell.”
Nova Sue: “Ik kende Pietje Bell al een klein beetje door de films en de boeken.”
Sofia: “Nee, ik kende Pietje nog niet, maar voor de auditie hadden we met papa de boeken van Pietje Bell gelezen, ik vond ze erg leuk.”

Wat vinden de kinderen in je klas ervan dat je meespeelt in de voorstelling? 
Desten: “Ze vinden het heel erg leuk en zijn erg trots. Ze willen ook allemaal komen kijken.”
Lara: “Helemaal te gek! De directeur heeft gelijk overal de foto van Pietje Bell opgehangen en ze vragen elke dag of ik al weet wanneer ik ga spelen! Ik vind het echt heel leuk dat iedereen zo enthousiast is en met me meeleeft.”
Chiara: “Ze vinden het super leuk. Ik zit op een school waar heel veel wordt gedaan met muziek en theater. Omdat ze het zo leuk, en belangrijk vinden om je talent te ontwikkelen, krijg ik alle vrijheid. Mits mijn cijfers goed zijn. Dat is geen probleem.”

Is het niet lastig om een productie met zoveel kinderen te maken?
Rick: “Om in de voorstelling te mogen spelen hebben de kinderen verschillende auditieronden doorlopen. Daarin hebben we hele lastige keuzes moeten maken, want we hebben zoveel getalenteerde kids gezien! Uiteindelijk ga je dan toch kijken welk types het beste passen in de rol van Pietje, Peentje, Blikkie, Engeltje of Sproet. De kinderen staan ook niet alleen op het toneel, maar samen met Michael de Roos (Vader Bell), Els Damen (Tante Cato), Martijn Vogel (Jozef Geelman) en Anne-Fleur van der Hoeven (Martha Bell). De kinderrepetities waren verspreid over een langere periode, zodat ze echt de tijd hebben gehad om het materiaal goed te oefenen en eigen te maken.

Wat vind je de leukste scène om te spelen?
Zoe: “De circusscène, want die is heel grappig. Daar mag ik lekker gek doen. Dat was ook de eerste scene die ik leerde voor de audities!”
Vera: “De leukste scène vind ik waarin we het lied ‘de Zwarte Hand’ zingen en dansen. In dit lied verzinnen we de naam voor onze geheime bende. Het is een enorm powerlied!”
Duco: “Ik vind de scène waarin Pietje en Sproet in de garage onder Sproet zijn flat zitten heel leuk. Dan zie je hoe Pietje en Sproet super goede vrienden zijn geworden.”

Tot slot, waarom moet iedereen naar het theater komen?
Kaz: “Omdat het een superleuke musical is waar ook de kinderen uit het publiek in mee mogen doen!”
Lara: “Het is een leuke en gezellige show, een avontuur voor jong en oud want Pietje Bell zit vol verrassingen. Welke? Dat moet je maar komen zien!”

Pietje Bell en de Bende van de Zwarte Hand staat op zaterdag 23 december om 15.00 en 19.00 uur in de Rijswijkse Schouwburg. Voor meer info en kaartverkoop: www.rijswijkseschouwburg.nl