Sylvia staat bijna op straat en hoopt op woning in Rijswijk

Zorg
Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. (Foto: Pixabay)

Ze is de wanhoop nabij: Sylvia (gefingeerde naam), die woont in een appartement aan de Huis te Landelaan. Ze ligt niet alleen in scheiding, maar over een paar maanden zal ze ook nog eens het koopappartement uit moeten. Omdat ze door de woningnood geen andere woning kan vinden, is de kans groot dat ze dan op straat komt te staan.

“Een gevoel van rouw.” Zo beschrijft Sylvia (62) haar mentale toestand. Haar ex-partner leek de liefde van haar leven. Ze trouwden, na vier jaar samenzijn, en het huwelijk hield bijna drie jaar stand. Nu is het op een vervelende manier ten einde gekomen.

Woning opgezegd

Sylvia werkt parttime als zorgassistent. Ze komt oorspronkelijk uit Den Haag en woonde ongeveer twintig jaar in Wateringen, tot ze in 2019 bij haar ex-partner introk. “Ik had oud met hem willen worden.” Om bij hem te wonen, gaf ze haar zelfstandige sociale huurwoning in Wateringen op. Nu heeft ze daar spijt van. 

Eruit over drie maanden

Omdat het al vier keer is geëscaleerd tussen haar en haar ex-partner, mag haar ex-man voorlopig niet naar binnen in hun appartement. Zij mag er nog even blijven wonen, omdat hij financieel draagkrachtiger is dan zij. Maar op het moment dat de scheiding daadwerkelijk uitgesproken wordt, moet zij er juist uit. Dat is naar verwachting over drie maanden.

Hoewel ze al járen ingeschreven staat op Woonnet Haaglanden, heeft ze geen zicht op een sociale huurwoning. “Als ik reageer, heb ik 324 wachtenden voor me,” zegt ze. Een urgentieverklaring krijgt ze niet. Intussen geeft de scheiding haar ook veel stress; zóveel, dat ze er klanten door is kwijtgeraakt.

‘Gewoon op straat’

Wat ze het meest schokkend vindt, is dat mensen in haar situatie ‘gewoon op straat’ kunnen komen te staan. Of er dan geen enkele instantie is die haar kan helpen? “Er was iemand bij Welzijn Rijswijk die me wilde helpen. Zij wees me erop dat ik naar een Divorce-huis in Scheveningen kan, maar dan moet ik een wc delen. Dat is niks voor mij. En het is te ver van mijn werk af.”

Waar ze op hoopt: een 55+ of seniorenwoning in Rijswijk. Een die niet totaal uitgewoond is, want ze heeft weinig geld om het op te knappen. Tot ze daar uitzicht op heeft, is Sylvia de wanhoop nabij.

Heb jij een tip voor Sylvia? Mail naar redactie.gr@uitgeverijwestmedia.nl o.v.v. ‘Sylvia’.

Dit artikel is uit privacyoverwegingen aangepast op 8 maart 2023.