Renovatie van bibliotheek ook voor huisvesting verenigingen

Nieuws
Ria de Sutter spreekt het gezelschap toe. Links projectleider Hilda Verhoek. Wethouder Simons wordt geflankeerd door dorpsraadsleden Hans de Groot, Rob Oosterlee en Paul Dullaard. In het witte broekpak bibliotheekdirecteur Alice Vlaanderen.
Ria de Sutter spreekt het gezelschap toe. Links projectleider Hilda Verhoek. Wethouder Simons wordt geflankeerd door dorpsraadsleden Hans de Groot, Rob Oosterlee en Paul Dullaard. In het witte broekpak bibliotheekdirecteur Alice Vlaanderen. (Foto: : Patrick Wanders.)

Hoe meer verenigingen er onderdak kunnen vinden, hoe lager de huurtarieven kunnen worden. Wethouder Robert Simons zei het maandagavond tijdens de overdracht van het bibliotheekgebouw aan de gemeente Rotterdam.

Door Kor Kegel

Het was een grote groene sleutel, die de overdracht van het gebouw aan de Molenweg symboliseerde. Victor Thissen, directeur-bestuurder van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, zei dat de koopakte eerder die dag was gepasseerd bij de notaris. Hij was blij dat het gebouw zijn functie deels behoudt. De gemeente Rotterdam wil er namelijk de bibliotheek behouden. Deze krijgt een kleiner oppervlak, 250 vierkante meter van de 900 vierkante meter totaal, maar daarmee zal het nog niet de kleinste bibliotheek van Rotterdam zijn, zegt Alice Vlaanderen, sinds juli directeur-bestuurder van Bibliotheek Rotterdam..

De overige ruimte wordt bij een op handen zijnde renovatie geschikt gemaakt voor het Rozenburgse verenigingsleven. Het streven van wethouder Simons is dat de verenigingen elkaar niet in de weg zitten. Hij houdt dat voor mogelijk als de ene vereniging bijvoorbeeld elke donderdagochtend komt en een andere vereniging elke donderdagmiddag – enzovoorts. Hoe meer verenigingen er gebruik van kunnen maken, hoe belangrijker het gebouw voor Rozenburg wordt – en een efficiënt gebruik drukt de kosten per vereniging.

Hilda Verhoek is als projectleider herinrichting aangesteld. Zij zal samen met de dorpsraad van Rozenburg en de belangstellende verenigingen werken aan een jaarprogramma en een praktische indeling met verschillende vertrekken. De renovatie moet de hier en daar geplaatste emmertjes tegen lekkend regenwater overbodig maken. Straks zal het gebouw ’s winters niet te koud zijn en ’s zomers niet te warm. Oud-burgemeester Ria de Sutter-Besters wees de vijftig aanwezigen bij de sleuteloverdracht op de vloerverwarming, die in 1981 bij de oplevering van het gebouw was aangebracht. “Uniek voor die tijd.”

Ze was blij dat het door de Krimpense architect Arie Anthonie Kasbergen (1934-2001) ontworpen gebouw zijn belangrijke functie voor Rozenburg behoudt.