Behoud bibliotheek stemt publiek op expositie vrolijk

Cultuur
SKCR-voorzitter Hanny Krul en exposant Karel Vermeer luisteren met het publiek naar wat de andere exposant Arie van Oudheusden (in rode trui) te vertellen heeft.
SKCR-voorzitter Hanny Krul en exposant Karel Vermeer luisteren met het publiek naar wat de andere exposant Arie van Oudheusden (in rode trui) te vertellen heeft. (Foto: Nel Langbroek.)

De aankoop van het bibliotheekgebouw door de gemeente Rotterdam heeft bij kunstliefhebbers op Rozenburg de hoop gewekt dat de tentoonstellingsreeks Biblio Art gecontinueerd kan worden. Het tekende de sfeer zaterdagochtend bij de opening van een nieuwe expositie.

Door Kor Kegel

Er was aardig wat publiek, veel andere personen ook dan de getrouwe bezoekers van Stichting Kunst en Cultuur Rozenburg (SKCR). Ze kwamen af op de aquarellen van Arie van Oudheusden en de olieverfschilderijen van Karel Vermeer, wiens schildering van de veerpont tot nogal wat discussie leidde, naast de waardering voor het werk. Arie van Oudheusden verrichtte de opening met een humorisch toespraakje, waarin hij zei dat Vermeer al diens schilderijen signeert met Vermeer omdat dat nu eenmaal bij een Vermeer hoort – hij zou familie zijn…

Van Oudheusden heeft ook wel een kunstzinnige klank op Rozenburg, doordat beeldend kunstenaar Leo van Oudheusden hier veel werk realiseerde, maar relativerend voegde hij toe dat Leo zelf zijn talent toeschreef aan de familie van zijn moeder, Van der Knaap.

“Verwacht geen kunst met een grote K,” zei Arie van Oudheusden in alle bescheidenheid. Hij gaf toe zelf nog altijd les te krijgen in aquarelleren van professional Nel de Greef. Beide exposanten zijn lid van schilderclub Het Anker. Waar het om gaat, is het plezier in het schilderen, hield hij de aanwezigen in de bibliotheek voor.

Hij was begonnen met een woord van dank aan SKCR, die – ook toen vorig jaar bekend werd dat de bibliotheek zou verhuizen – zich is blijven inspannen om de mooie expositieruimte te behouden. Mede dankzij die inspanningen heeft het Rotterdamse gemeentebestuur besloten om het gebouw te kopen van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta. Sinds anderhalve week is de gemeente eigenaar. Er gaat nu een gebruiksplan worden opgesteld, dat het Rozenburgse verenigingsleven meer lucht moet geven. SKCR hoopt op voortzetting van Biblio Art, wellicht onder een andere naam als het gebouw niet alleen meer voor de bibliotheek is.

SKCR-voorzitter Hanny Krul-Wouters was in haar nopjes met de uitstekende sfeer tijdens de opening van de expositie van Karel Vermeer en Arie van Oudheusden. De lichte muziek van huismuzikant Hugo van Dalen droeg aan die stemming bij. De expositie aan de Molenweg 20 is te zien tot dinsdag 19 maart.