Dringen in Oudheidkamer om expositie ‘Heen en weer’

Nieuws
De foto’s aan de wand geven een beeld van het vroegere Rozenburg, maar de foto’s op tafel gaan specifiek over de veerboten die hier gevaren hebben. In het midden staat een van de samenstellers, Jaap Ouwendijk.
De foto’s aan de wand geven een beeld van het vroegere Rozenburg, maar de foto’s op tafel gaan specifiek over de veerboten die hier gevaren hebben. In het midden staat een van de samenstellers, Jaap Ouwendijk. (Foto: Patrick Wanders.)

Op de eerste dag van de nieuwe tentoonstelling in de Oudheidkamer was het een drukte van belang. Het was een goed idee om de expositie ‘Heen en weer’ open te laten gaan op Koningsdag.

Door Kor Kegel

‘Heen en weer’ gaat over de veerdiensten die er rond het eiland Rozenburg geweest zijn. De tachtig foto’s leggen een accent op de veren naar Nieuwesluis, Zwartewaal en Brielle en ze geven een beeld van de verschillende veerboten en steigers: de laatste stoomveerboot Notaris Van den Blink, een kabelveerboot, de betonnen steiger van een Duits wagenveer, de houten veersteiger tegenover Hoek van Holland. Het is een voordeel dat als de Oudheidkamer geopend is, beheerder Leen Bergwerf altijd aanwezig is om de bezoekers uitleg te geven. En anders springen Jaap Ouwendijk en Theo van den Beemt wel bij. De eerste is erelid van de Historische Vereniging Oud Rozenburg, de ander is sinds vorige week bestuurslid. Met hun drieën hebben ze de foto’s voor honderd jaar veerdiensten geselecteerd.

Leen Bergwerf: “We hadden nog wel honderd foto’s kunnen laten zien, maar dan komt het hier een beetje vol met tafels te staan.”

De foto’s liggen namelijk horizontaal op lange tafels, waarlangs het publiek voort schuifelt. Het was zaterdag al dringen geblazen met tientallen bezoekers die de verententoonstelling in de Oudheidkamer een leuke afwisseling vonden na het bezoek van de vrijwilligersmarkt in de Jan van Goyenstraat en de kleedjesmarkt op het Raadhuisplein.

De expositie geeft ook een impressie van wat er op het eiland Rozenburg allemaal veranderd is. De Tolhoeve bij de Volgerweg verdween, boerderij Brielzicht moest wijken toen de Zandweg werd doorgegraven voor de aanleg van het Calandkanaal. Om er een goed beeld van te krijgen kun je de fraaie plattegrond raadplegen, die in de Oudheidkamer het Rozenburg van nu met de Botlek en Europoort laat zien met op dezelfde plattegrond hoe de contouren van het eiland vroeger waren, met de grotendeels verdwenen dijkenstructuur en polders met hun agrarische bestemming.

In het laatste nummer van Wiekstand, het tijdschrift van de HVOR, staat een artikel over de veren Rozenburg-Zwartewaal en het latere veer Rozenburg-Nieuwesluis.

De nieuwe expositie over de historie van de veerdiensten is het hele jaar te zien, telkens op de eerste zaterdag van de maand tussen 10.30 en 14.30 uur, met twee extraatjes, op de Nationale Molen- en Gemalendag van zaterdag 11 mei en op Open Monumentendag op zaterdag 14 september, op beide dagen van 10.00 tot 15.00 uur.

Buiten deze openingstijden kunnen groepen een afspraak maken met beheerder Leen Bergwerf, 0181-217052.