Sinterklaas intocht Schagen 2023: dit moet je weten

Algemeen
Wanneer komt de Sint en zijn pietjes jouw dorp bezoeken?
Wanneer komt de Sint en zijn pietjes jouw dorp bezoeken? (Foto: Ziko van Dijk - Eigen werk Wikipedia)

SCHAGEN - De Sint zal dit jaar weer zijn weg vinden naar Schagen en de verschillende dorpjes daar omheen. Hoe hij aankomt blijft nog een verrassing. Op deze pagina houden we je op de hoogte.

Wanneer kunnen we Sint en zijn Pieten weer verwachten? Kom je gezellig langs om Sinterklaas te zien? Waar en wanneer hij aankomt lees je in dit overzicht:

Schagen

De intocht in Schagen vindt plaats op zaterdag 25 november, een week na de landelijke intocht. Kom gezellig samen de Sint en pieten binnenhalen vanaf 13:00 uur. Zaterdag 25 november brengt de Goedheiligman een bezoek aan het centrum van Schagen. In een bijzonder vervoersmiddel komen Sinterklaas en zijn Pietenbende rond 13.00 uur aan via de Nieuwstraat. Op de Markt zullen zij uitstappen voor een feestje samen met alle bezoekers. Na het festijn vervolgen zij hun rit door de winkelstraten van Schagen en brengen ze tot slot een bezoek aan winkelcentrum Makado. 

Vanaf 12.30 uur start het voorprogramma op de Markt met muziek. Vanaf 13:30 uur barst het feest los. Tijdens dit moment word je verrast met een nieuwe dans van Rebounce. Ook staat er een vragenronde met de Sint gepland. Bij deze een oproep aan alle kinderen; bedenk een goede vraag aan Sinterklaas. In het pakjeshuis liggen kaarten, schrijf daar de vraag of en stop hem in de rode brievenbus. Wie weet wordt dan jouw vraag gesteld tijdens het interview. Na het feest stapt Sint weer in zijn unieke vervoersmiddel om zijn rit door de winkelstraten van Schagen te vervolgen.

Warmenhuizen

Zondag 19 november komt Sinterklaas naar Warmenhuizen. Het beloofd een gave optocht te worden met een drum showband met wel veertig muzikanten. Dertig pieten huppelen zondag 19 november door Warmenhuizen met heerlijk snoepgoed. Onderweg gebeuren de gekste en spannendste dingen. De optocht start 13:30 uur bij Bouwbedrijf De Nijs (Oudewal 21). Er is zelfs gedacht aan glutenvrije pepernoten, om deze gestrooid te krijgen moet je de groene piet met groene ballonnen en een versierde bakfiets goed in de gaten houden. Voor de hele route check je de pagina van de intocht hier.

Tuitjenhorn

Tuitjenhorn pakt groots uit. Sinterklaas komt zaterdag 25 november 17:00 uur aan met een avondintocht. Net als vorig jaar maakt de organisatie een Sinterklaashit. Op een bekende hit wordt een andere tekst ingezongen en een bijpassende videoclip gemaakt. De organisatie hoopt dat heel Tuitjenhorn meezingt en danst op, geen Noodgeval, maar Pepernootgeval van Goldband. Het liedje gaat over een piet die vastzit in een kluis. Tijdens de intocht gaat men op zoek naar de sleutel voor de kluis, welke op het schoolplein staat. Na de intocht komt iedereen aan bij de kluis op het plein. Daar kun je een show bewonderen. Wordt de kluis op tijd geopend om de piet te redden en daarmee ook de cadeautjes? Als afsluiting wordt in Ahoj Tuitjenhorn de Grote Sinterklaasshow gepresenteerd. Aanmelden voor de show in Ahoj kan via aanmeldensinterklaasshow@hotmail.com.

Waarland

In Waarland begroet de Sint de kinderen zondag 26 november in het Dorpshuis. Hij komt rond 14:00 uur aan. Daarna gaan Sinterklaas en die pieten naar binnen om de kinderen te vermaken met een geheel programma. Kinderen mogen voor de Sint iets voordragen. Als afsluiting vindt de pietendisco plaats en speelt de fanfare op het terras. 

Dirkshorn

De intocht in Dirkshorn vindt plaats op 26 november bij de Veersloot. Hier wordt ook een feest georganiseerd. Het precieze programma is nog onbekend en blijft een verrassing. Het beloofd een groot feest te worden vol met acts en muziek!

Petten

In Petten gaan ze zondag 19 november Sint Nicolaas inhalen op Plein 1945. De kinderen en hun ouders zijn natuurlijk van harte welkom. De commissie is druk doende om er een bijzondere aankomst van te gaan maken.  

Callantsoog

Net als vorig jaar wordt de Sint hartelijk ontvangen bij het strand van Callantsoog ter hoogte van Strandpaviljoen de Toko op 25 november 14:15 uur.

‘t Zand

Sinterklaas zal op 25 november zijn boot aanleggen in ‘t Zand. Rond 11:00 uur verzamelen bij de kerk om de Sint te gaan ontvangen aan de Kanaalkade, daarna loopt men een klein rondje door het dorp en kunnen de kinderen Sinterklaas persoonlijk ontmoeten in de kerk van ‘t Zand (tot 13:00 uur).