Prijs plattelandswoning steeg afgelopen jaar met anderhalve ton

Agrarisch
De prijs van een plattelandswoning steeg anderhalf haar geleden met anderhalve ton.
De prijs van een plattelandswoning steeg anderhalf haar geleden met anderhalve ton. (Foto: aangeleverd)

De afgelopen jaren is de plattelandsmarkt steeds meer kenmerken van de reguliere woningmarkt gaan vertonen. Uit de laatste cijfers van Buitenstate Makelaars blijkt echter dat het platteland qua prijsstijging bezig is aan een exorbitante inhaalslag. Waar de prijsstijging van de bestaande reguliere koopwoning in 2021 gemiddeld op 20,7% uitkwam (bron: NVM/Brainbay), stegen de prijzen van vrijstaande woningen op het platteland met maar liefst 25% (bron: NVM/Brainbay). 

Aanbod droogt verder op, transacties nemen sterk af

De schaarste maakt het ook hier steeds moeilijker een aantrekkelijke woning voor een aangename prijs te kopen. ‘Krapte op de woningmarkt stuwt woningprijs omhoog.’ En ‘Aanbod platteland droogt op’. Het zijn de koppen van de Buitenstate persberichten van het afgelopen jaar. In 2020 werd nog een recordaantal van bijna 6.500 plattelandswoningen verkocht. In 2021 liep door het krimpende aanbod dit aantal terug naar 4.021 plattelandswoningen in heel Nederland. In 2020 concludeerde Buitenstate makelaars nog dat de prijzen de afgelopen vier jaar met bijna twee ton waren gestegen. En nu dus € 150.000 ofwel 25% alleen al in het afgelopen jaar. Dit terwijl de gemiddelde verkoopprijs van een bestaande reguliere woning in Q4 2021 steeg naar € 438.000 euro een stijging ten opzichte Q4 2020 van 20,7%.

Volop mogelijkheden op het platteland

Buitenstate makelaars verwacht dat er nog ruimte in de plattelandsmarkt zit, omdat - mede door de stikstofcrisis - veel boeren zullen stoppen. De bottleneck is echter dat het voor particulieren lastig is een woonbestemming te krijgen op een voormalig agrarisch object. Buitenstate vraagt daarom aan gemeenten een positieve houding voor herbestemmingsprojecten op het platteland. Mede gezien het landelijke woningtekort is er behoefte aan een vernieuwende visie op de woningmarkt. Want er zijn volop mogelijkheden op het platteland. Van een voormalig boerenbedrijf kun je gemakkelijk drie woningen realiseren. En met nieuwbouw - of verbouw van de bijbehorende gebouwen - op het erf, nog veel meer. Zo zorg je niet alleen voor meer woningen in een groene omgeving, maar je gaat ook verval en leegstaande erven tegen en je vergroot de leefbaarheid op het platteland.

Verandering leefomgeving

‘Eigenlijk zijn we niet zo verrast dat de landelijke woningmarkt een inhaalslag maakt en dat de prijzen sneller zijn gestegen dan die van de reguliere woningmarkt, ‘ stelt Geert Klaver, mede-oprichter en -aandeelhouder van Buitenstate Makelaars. ‘In de kop van Noord-Holland waar wij van oudsher makelen, merk je al lange tijd een enorme interesse voor de plattelandswoning en daarbij het ‘’plattelandsondernemen’’. Ook de prijzen van stolpen zien we hier het afgelopen jaar met meer dan 20% stijgen. Dit is ongekend en zegt veel over de behoefte aan en schaarste van ruimte. De kopers van buiten de regio bepalen hierin veelal de prijs. Ook de verandering ten opzichte van leefomgeving ligt aan de prijsstijging ten grondslag. Mensen, ook dertigers en veertigers met een gezin, hechten meer waarde aan een groene leefomgeving, met hobbydieren en moestuinen. Er moet wel dringend een vernieuwende visie op de landelijke woningmarkt komen. Buitenstate is daarin een aanjager.

Afbeelding