FOTO’S

Nieuw album Gerard Joling óók op vinyl

Nieuws
Gerard Joling met zijn vinyl 'Dit ben ik'.
Gerard Joling met zijn vinyl 'Dit ben ik'. (Foto: Anne Smit)

SCHAGEN – Gerard Joling (63) brengt vandaag, vrijdag 17 november, na zeven jaar weer een nieuw album uit. Donderdag 16 november was zijn albumpresentatie ‘Dit ben ik’. Geen zwart vinyl, maar koningsblauw, een écht ‘hebbedingetje’. In 1985 brak Joling door met de Soundmixshow, waar hij als Don McLean met ‘Cryining’ in de top drie eindigde. Met in totaal 1,3 miljoen volgers op zijn social media kanalen als Instagram, Facebook, Twitter, YouTube en niet te vergeten TikTok bereikt hij een breed publiek. Drie generaties die fan zijn van de Schagenees. Met zijn nieuwe album ‘Dit ben ik’ toont hij als het ware een afspiegeling van zijn carrière. Chantal Janzen overhandigde Gerard het eerste exemplaar van het nieuw album en sprak prachtige woorden. Foto’s van de albumpresentatie van Gerard Joling zijn te zien in dit artikel.

Album vol danceable tracks

De afgelopen zeven jaar heeft Gerard op platengebied niet stil gezeten. Gedurende zijn carrière nam hij verschillende cd’s en lp’s op en zong hij zo’n zeventig singles in. Op zijn album ‘Dit ben ik’ dat vanaf vandaag verkrijgbaar is, staat een breed scala aan songs. Met ballads, gospels, een orkest en heerlijke feestnummers laat Gerard zien wie hij is. “Mijn stem doet het nog super en komt hier goed in uit. Ik hou enorm van uitpakken, maar dit album heeft meer. Zo is er een prachtige ballad geschreven door Tabitha, dat bijvoorbeeld een simpel en klein liedje is.”

‘Dit ben ik’

Zijn nieuwe album vormt een mooie afspiegeling van zijn carrière, daarom heet het ‘Dit ben ik’. Op het album staat ook het autobiografisch nummer ‘Water bij de wijn’. “Als je naar de tekst luistert, dan snap je waarom het liedje zo heet.” Ook zingt Gerard een cover als Climb Every Mountain. Ondersteund door een groot orkest komt zijn stem hier prachtig tot zijn recht. In 2018 schreef Sjoerd van Ramshorst (presentator bij Studio Sport red.) het nummer ‘Vakantie’ voor Geer, deze samenwerking beviel beiden goed. Op het nieuwe album hebben de heren voor één liedje de handen opnieuw ineen geslagen. Vandaag komt deze track uit, een écht uptempo song als je het Joling vraagt.

In het moderne medialandschap gaat Joling sky-high en toch kiest hij ervoor een deel van zijn album te laten drukken op vinyl. “De nummers worden ongetwijfeld gestreamd, al weet je nooit wanneer iets een hit wordt. Visueel kunnen mensen het niet meer aanraken, terwijl er zeker vraag is naar lp’s en cd’s. Fans en geïnteresseerden kunnen de geprinte versies online bestellen. Geen zwart vinyl, maar koningsblauw”, lacht hij.

Dat hij mede door social media een nieuwe generatie bereikt, merkt Gerard door remixes en TikTok-dansjes op zijn hits. Zo werd zijn ‘Zing met me mee’ gemixt tot een hardcore-versie door de Outsiders in de Outsiders Remix. Gerard zit ook in het jurypaneel van The Masked Singer, al gauw plaatste hij een dansje in zijn tijgerjas. “Mensen vinden dat leuk, hoe gekker, hoe beter! Wij groeien mee.”

Albumpresentatie Joling

Op het nieuwe album heeft Gerard Joling zijn zangkwaliteiten ten volle kunnen benutten. Na zeven jaar een nieuwe productie op de markt brengen moet best speciaal zijn. Het mooiste moment gedurende dit proces is voor Joling altijd de kant en klare versie. “Het is niet alleen het zingen. Je wil het horen wanneer alles tot in de puntjes uitgewerkt is. In het proces komen er vaak nog koortjes of andere instrumenten bij. Alles wordt op elkaar ingespeeld, het een moet harder en het ander moet zachter. Je beluistert de sessies net zolang totdat het mooi is. Dan ben ik echt super trots”, legt Gerard uit.

Op zijn albumpresentatie afgelopen donderdagavond waren geen vrienden en kennissen uitgenodigd, iets wat hij normaliter wél zou doen. Met een rijke aanwezigheid van pers, regionale zenders, boekingskantoren, collega’s, adverteerders, radio DJ’s, de directie van RTL en een aantal BN’ers was het toch een feestje in Amsterdam. “Ik noem het een gezellig zakelijk gebeuren”, besluit hij. Het nieuwe album van Gerard Joling is vanaf nu te streamen en te bestellen op CD en vinyl.

Chantal Janzen

Chantal Janzen overhandigde Gerard het eerste exemplaar van het nieuw album ‘Dit ben ik’ in het hoofdstedelijke Eichholtz. “Gerard, ik leerde je 23 jaar geleden kennen tijdens een tv-programma dat ‘D’r op of d’r onder’ heette. Dat geldt ook voor ons vak. Jij zit d’r op. En dat bedoel ik niet grappig of verkeerd want wat ben jij nog steeds goed bezig, en wat zit je al lang in dit vak. Je nam zeven jaar geleden een nieuw album op en toen was je moeder er nog. Net als één van jouw beste vrienden, Bert. Tja, wat is in ons vak normaal? Wij redden geen levens, want we zijn geen chirurg of hulpverlener. Wat voor de een normaal is, is voor een ander niet normaal. Wat wij wél doen, is veel plezier brengen zodat mensen hun sores vergeten in deze gruwelijke wereld. Waarom zou je het niet doen? Gerard, van harte met dit nieuwe album waarop jouw veelzijdigheid maar weer eens bevestigd wordt.”

Afbeelding
Irene Moors staat de pers te woord.
De albumpresentatie bij Eichholtz.
Landelijke pers was aanwezig bij dit heugelijke moment.
Patty Brard en Gerard.
Patty Brard en Hans Klok.
Fred van Leer en Irene Moors.
Drag queen.
Jeroen van der Boom en fotograaf William Rutten.
Sjoerd van Ramshorst.
Dries Roelvink.
Hans Klok.
Chantal Janzen overhandigde Gerard het eerste exemplaar.
Gerard Joling toont zijn vocale talent aan genodigden.
Na zeven jaar een nieuw album voor Gerard.
Gerard Joling.
Samantha Steenwijk.
Trotsheid heerst bij presentatie album.
Irene Moors en Carlo Boszhard.
Album vol danceable tracks.
Collega's zijn ook aanwezig.
Danilo Kuiters.
Karin Bloemen en Hans Klok,
Danny de Munk en echtgenote Jenny Sluyter.
De koningsblauwe vinyl.
Luister vanaf vrijdag 17 november naar het nieuwe album van Gerard Joling.
Danny de Munk en Fred van Leer,
De vrouw van Dries Roelvink (l), Honoria Roelvink, was ook aanwezig.
Tiktok-dansjes in zijn panterjas?
Collega Danilo Kuiters.
Veelbelovende Nederlandstalige artiest Danilo Kuiters.
Geer bedankt iedereen voor de spetterende avond.
Geer, Hans en Karin.
De entree.