Een positieve impact op het leven van mensen in Kenia

Nieuws
De geschonken voetbaltenues.
De geschonken voetbaltenues. (Foto: aangeleverd)

TUITJENHORN - Stichting Vrienden van Joseph werd in 1997 opgericht. Mariosé Huits (voorzitter van de stichting, red.) (59) werd geënthousiasmeerd door haar moeder (voormalig voorzitter, red.) om een actieve rol in de stichting aan te nemen. Een stichting die in Kenia kerken bouwt, waterputten aanlegt, een gemeenschapshuis uit de grond stampt, persoonlijke verzorging biedt in de gevangenis voor zwaar gedetineerden in Nairobi, en zorgt voor educatie aan jeugdgevangenen, en nog veel meer. “Het is belangrijk dat ook zij een toekomst hebben, dat houdt ze van de straat”, vertelt ze. Op eigen kosten bezoeken bestuursleden eens in de zoveel tijd Kenia, waar ze op handen gedragen worden. Via Whatsapp worden zij goed op de hoogte gehouden van projecten, facturen en updates. 

Door: Anne Smit

De heer J. Timmer was pastoor van de parochie in Tuitjenhorn. Daarvoor was hij werkzaam als missionaris in Kenia. Tijdens zijn werk ontmoette hij Father (priester, red.) Josepth Kitomotho Karanja. De stichting werd in het leven geroepen om de vrienden van Pastoor Timmer te helpen. Wegens ziekte kwam Timmer terug naar Nederland, hier vierde hij een priesterschapsjubileum. Zijn vrienden uit Kenia, alsook een Keniaanse en Nederlandse priester kwamen over als een waar cadeautje. Het idee ontstond om hun parochie in Kenia te ondersteunen. De eerste guldens werden in Tuitjenhorn opgehaald.

Straffen

In de beginjaren van de stichting werd het geld gebruikt om kerken en gemeenschapshuizen te bouwen en ondersteuning te bieden op scholen. “We doen zoveel mooie dingen, alleen ons bestuur dunt wegens ouderdom flink uit. Dat maakt het soms lastig, maar toch kijken we altijd naar de mogelijkheden die binnen ons bereik liggen.”

Van de opbrengsten levert Stichting Vrienden van Joseph spullen in de gevangenis voor zwaar gedetineerden in Kenia. Mensen zitten daar hun hele leven of een groot deel van hun leven. Waarom zou je zwaar gestraften helpen? In Kenia is het doorlopen van een eerlijke rechtszaak niet voor iedereen weggelegd. Als je ergens van wordt beschuldigd, en je beschikt niet over de financiële middelen, dan is de kans groot dat je voor altijd achter slot en grendel belandt. Dat betekent dat de gevangenis plek biedt aan zwaar gedetineerden, maar ook aan onschuldige burgers die ten onrechte vast zitten. In Kenia is een straf van tien jaar niets.

Tekst gaat door onder de afbeelding.

Goede doelen Kenia
De stichting heeft een waterput aangelegd bij de school. - Foto: aangeleverd

Wanneer Mariosé in Kenia aankomt gaat zij mee met Father Jospeh richting de kerk en de gevangenis van Nairobi. Geen kerk zoals we deze hier kennen, maar een tent zonder zijkanten. Wapens mogen niet mee richting de kerk. “Dat is best gek; achter je zitten vijfhonderd gestraften. Wanneer ik in de gevangenis loop, word ik beschermd door beveiliging en wapens, maar in de tent voel je je geen moment bang. De kerk is in het land heel belangrijk. Als ze dit bezoekje zouden schenden zijn ze ook dat stukje vrijheid kwijt”, legt Mariosé uit. In de kerk bestaat zelfs de mogelijkheid om met een gedetineerde te praten.

Jeugd

Er is ook een gevangenis voor jeugd. De stichting wil ervoor zorgen dat deze jonge delinquenten van de straat blijven wanneer ze vrij komen. Ze ondersteunen projecten, zodat zij een toekomst hebben. Jongens leren om te gaan met elektriciteit, leren het vak van automonteur of ICT. Meisjes krijgen de mogelijkheid een opleiding tot kapper of schoonheidsspecialiste te volgen, maar ook zij kunnen van alles leren op het gebied van ICT. “We hebben voor deze jongeren een tuin gefinancierd. Zo kunnen ze van alles laten groeien, het zelf opeten, maar ook verkopen. Ze leren over verzorging en ondernemerschap.”

De stichting houdt zich voornamelijk bezig met de gevangenis voor jeugd en het bouwen van een gemeenschapshuis in een klein dorpje. “Er is altijd wel een reden waarom iemand gevangen zit, de jeugd kun je nog opleiden om ervoor te zorgen dat ze iets goeds voor de maatschappij kunnen betekenen. We kennen verschillende succesverhalen, zoals een jongen die inmiddels rechten heeft gestudeerd, lezingen geeft en anderen laat zien dat je ergens kunt komen wanneer je je best doet.”

Tekst gaat door onder de foto.

Tuitjenhorn voor goed doel Kenia
De waardering bij de mensen daar is groot. - Foto: aangeleverd

Nieuw project

In de 26 jaar dat de stichting handelt heeft Joseph zelf geen projecten aangevraagd. Hij is geboren in een armoedig dorpje, zijn moeder van 102 woont daar nog steeds. De vrouwen werken hard en de mannen zijn de baas. Joseph noemde onlangs wel zijn dorp Kereita op, zij konden wel wat hulp gebruiken. “We zijn bezig om de vrouwen een stukje emancipatie mee te geven en de mannen daarin mee te nemen. We gaan hier ook een gemeenschapshuis bouwen, dat kun je vergelijken met een dorpshuis. We werken altijd met dezelfde aannemer en de eerste stappen zijn al gezet. Voor het huis hebben we nog 12.000 euro nodig. Daar gaan we ons best voor doen”, lacht Mariosé.

De stichting onderhoudt nauw contact met Joseph en zijn vrienden. Rekeningen, facturen, foto’s en filmpjes worden allemaal doorgestuurd. “De mensen uit Kenia zijn zo dankbaar voor alles. Recentelijk hebben we voetbaltenues geleverd. Eindelijk konden zij een partij tegen elkaar spelen. Voor die oprechte glimlach en dankbaarheid doe je het. Ze zijn ook zo gastvrij. Van hun laatste geld willen ze voor ons nog thee of cola halen, dat hoeft natuurlijk helemaal niet.”

Bestuur

De Stichting Vrienden van Joseph heeft naast het ophalen van geld een wens om nieuwe bestuursleden te werven. Iedereen wordt ouder en het is volgens Mariosé tijd voor verjonging. “Ik ben de jongste, maar zowel onze donoren als leden worden ouder. Vanaf januari hebben we in plaats van vijf, nog maar drie bestuursleden over. Als je wilt verjongen moet je andere activiteiten organiseren. Daar houd ik me mee bezig.”

Onlangs organiseerde men een puzzeltocht waarvoor Midgard de chocomelk onderweg aanbood. Met hemelvaart organiseren zij een fietstocht met in de toekomst een verkorte variant die geschikt is voor gezinnen. Tijdens Pasen doen ze mee met de vastenactie. Samen met Ahoj Tuitjenhorn regelen zij een maaltijd. Kinderen kunnen zich met Pasen inschrijven voor cupcakes bakken en versieren. “We gaan door met het organiseren van activiteiten. Dankzij donateurs, foundations, ons bestuur en de mensen die mee doen aan acties blijft het mogelijk om onszelf in te zetten in Kenia. Daar willen we iedereen voor bedanken.”

Voor meer informatie of het schenken van een bedrag kun je kijken op www.vriendenjoseph.nl of via Facebook @Stichting Vrienden van Joseph

Mariosé en haar moeder op bezoek in Kenia.
Naar de school kon alleen water via een ezel geleverd worden.