120 leerlingen behalen ondanks werkzaamheden het Verkeersdiploma

Nieuws
Leerlingen fietsen voor hun Verkeersdiploma.
Leerlingen fietsen voor hun Verkeersdiploma. (Foto: aangeleverd)

REGIO - José de Ruijter-Luken, namens de VVN Werkgroep Harenkarspel: “Jaarlijks organiseren wij dit evenement, zodat de leerlingen van groep 7/8 in onze dorpen een Praktisch Verkeersexamen kunnen fietsen. Dankzij het Verkeersexamen worden de leerlingen extra gemotiveerd om de verkeersregels goed te leren en op de fiets te oefenen, daardoor dragen wij actief bij aan de verkeersveiligheid van de kinderen.”

Ondanks afsluiting snelfietspad Dergmeerweg-Noorderlicht

“Ondanks dat wij het Verkeersexamen jaarlijks aanmelden bij de gemeente Schagen, worden we in de weken voor het examen de laatste jaren verrast. Twee jaar geleden lag de Koorndijk open en vorig jaar werden er in Warmenhuizen bomen verplaatst met groot materieel. Dit jaar werd een paar weken geleden het hele fietspad bij de Dergmeerweg-Noorderlicht opengebroken. Dit is een onderdeel van onze route dat wij niet kunnen aanpassen. Bovendien waren de leerlingen al aan het oefenen.”

Het afgesloten fietspad

De werkzaamheden bij het fietspad Dergmeerweg-Noorderlicht werden niet op 5 april volgens planning afgerond. De dagen voor het Verkeersexamen op 10 april is er contact gezocht met de gemeente, maar de projectleider kon niet bevestigen wanneer het fietspad weer geopend zou worden. Na overleg binnen de werkgroep werd besloten extra vrijwilligers in te schakelen, om bij een afgesloten fietspad toch de veiligheid van de leerlingen te kunnen waarborgen.

tekst gaat door onder de afbeelding.


Onderdeel van de route.- Foto: aangeleverd

Even leek het erop dat het fietspad toch kon worden gebruikt, na berichtgeving in deze krant over de feestelijke opening door wethouder Heddes op dinsdag 9 april. Toch bleek op woensdagmorgen dat er nog werkzaamheden worden uitgevoerd en dat het fietspad langs het Noorderlicht afgesloten is.

Moeilijk maken

 “De gemeente wist ons dit jaar tot op het laatste moment te verrassen. Gelukkig stonden de vrijwilligers klaar om het verkeer aan te sporen om rustiger te rijden op het Noorderlicht. Zo konden alle leerlingen toch veilig de hele route fietsen door Tuitjenhorn en Warmenhuizen. Een van de kinderen vroeg of wij al die vrachtwagens hadden geregeld om het extra moeilijk te maken. We zijn nu al benieuwd wat de gemeente volgend jaar voor ons in petto heeft.”

Jaarlijks organiseert de VVN Werkgroep Harenkarspel het Praktisch Verkeersexamen vanaf het sportterrein van Atletiekvereniging Nova, in samenwerking met de basisscholen uit de voormalige gemeente Harenkarspel.