Callantsoog verandert in kunstparadijs

Nieuws
Ontdek de Kunstkastroute.
Ontdek de Kunstkastroute. (Foto: Rodi Media)

CALLANTSOOG / GROOTE KEETEN – Callantsoog en Groote Keeten herbergen veel artistieke personen. Wat als deze mensen elkaar treffen en samenkomen in het dorpscafé? Dan ontstaat een prachtig idee voor een kunstroute namens Art Callantsoog. Dit initiatief werd in 2016 een feit. Door corona kon de kunstroute toentertijd niet doorgaan, maar daar werd iets op bedacht. Geen ruilbiebs, geen voedselkastjes, maar kunstkastjes en dat het hele jaar door.

Art Callantsoog vertegenwoordigt een groep creatieve mensen. Zij zorgen ervoor dat kunst en natuur op een bijzondere wijze bij elkaar komen. Geen ballotagecommissies, geen strenge eisen en vooral geen hoge verwachtingen. Voor Art Callantsoog is creativiteit een belangrijke uitingsvorm. “We hebben een veelzijdig aanbod op verschillende niveaus. Dat maakt dat mensen mee durven doen om hun creatieve projecten te laten zien. Door kunst zie je mensen groeien, het is iets menselijks. Het is onze passie om deze boodschap te verspreiden”, vertellen Saskia Warneke (64) en Marga van Klaveren (69), beiden onderdeel van Art Callantsoog.

Afwisseling

Oorspronkelijk werd de kunstroute elk jaar gehouden tijdens het pinksterweekend. Callantsoog kent nog een creatieve stichting, namelijk Kunstroute Zijpe aan Zee. Om het jaar vindt een editie plaats. “Wij hebben besloten om onze kunstroute ook om het jaar te organiseren. Zo heeft Callantsoog elk jaar een prachtig evenement om naar uit te kijken, doordat we afwisselen met Kunstroute Zijpe aan Zee. Kunstenaars hebben nu meer tijd om nieuw werk te maken, dat maakt dat je niet veel van hetzelfde ziet.” In 2025 kan men weer genieten van de Kunstroute Art Callantsoog. De meeste kunstenaars die mee doen aan de route hebben een eigen kunstkast langs de weg staan. Deze is altijd te bewonderen en is te combineren met een leuke wandel- of fietstocht. Iedereen heeft zijn eigen kastje gemaakt en de kunst die hierin te vinden is varieert flink. Je loopt of fietst langs houtwerken, mozaïeken, schilderijen, keramiek, digitale kunst en fotografie.

Tekst gaat door onder de foto.

Kunstkastroute Callantsoog
Saskia en Marga. - Foto: Anne

Passie

Saskia en Marga bezitten beiden een eigen kunstkast. “Creatief bezig zijn vind ik prettig. Het is voor mij bevrijdend, iets waar ik mijn emoties in kwijt kan. Kunst kan helend zijn. Ik laat graag mijn werken zien, dat doe ik middels het kunstkastje”, vertelt Warneke.

Marga ziet het maken van kunst ook als een manier om zaken te verwerken en de creativiteit in jezelf te ontdekken. “Zelf geef ik workshops Art Journaling en ben ik sinds kort gecertificeerd Neurographica-coach, een tekenvorm ontwikkeld door een Russische psycholoog.

Het is een kunstvorm die voor iedereen toegankelijk is. Neurographica is een nieuwe, wetenschappelijk bewezen methode om succesvol te werken met het onderbewuste door middel van een speciale tekenvorm. Deze vorm helpt bij het oplossen van blokkades en problemen. Je hebt hier geen tekenvaardigheid voor nodig, dat maakt het zo mooi! Tekenen vind ik ontspannend, voor mij is het stress-ontladend. Het is mijn missie om mensen in aanraking te laten komen met creativiteit. Met Art Journaling bijvoorbeeld, laat ik deelnemers ontdekken dat ze veel meer kunnen dan zij eigenlijk denken.”

Art Callantsoog is laagdrempelig, want het is volgens de dames zonde om mooie dingen verborgen te houden. “We willen een veilige toegankelijke sfeer bieden voor de mensen die mee (willen) doen. Dit werpt zijn vruchten af. Met zowel de kunstroute als de kunstkastjes wordt pas echt duidelijk hoeveel mensen iets unieks in hun mars hebben. Wij worden daar écht blij van.”

Tekst gaat door onder de foto.

Kunstroute Callantsoog
Kom genieten van wat Callantsoog je te bieden heeft. - Foto: Anne

Ontdekking

Saskia heeft 34 jaar voor de klas gestaan en heeft in het onderwijs al veel van creativiteit geproefd. Zo begon ze uiteindelijk te schilderen met olieverf, daarna is zij gaan beeldhouden. “Ik vind het leuk om elementen te combineren, ik pin mij niet op één techniek vast. Afgelopen jaar ben ik begonnen met vilten. Ik koop een schapenvacht, maak deze schoon om vervolgens te vilten. Kunst is zo mooi, omdat je veel kunt experimenteren”, legt ze uit.

Marga plaatst graag kleine schilderijen in haar kunstkast. Zo zijn ze betaalbaar voor geïnteresseerden en makkelijk mee te nemen door eventuele toeristen. “Ik ben mijn hele leven al bezig met creativiteit in diverse vormen. Naast het schilderen hou ik me ook graag bezig met textiel, mixed media en collages. Het betaalbaar en laagdrempelig houden is voor mij belangrijk. Ik wil mensen laten ontdekken dat ze allemaal creatief kunnen zijn. Je zult zien dat je je gaat ontwikkelen. Als ik mensen zie groeien, is mijn missie geslaagd. Creativiteit is een belangrijke uitingsvorm. Het verbindt mensen en er worden openingen gemaakt. We wonen hier in een mooi gebied en ik ben trots dat wij als dorp zoveel moois kunnen tonen.”

Informatie

Art Callantsoog nodigt iedereen uit eens langs de Kunstkastroute te gaan. Op veel verschillende locaties kun je het creatieve werk van de lokale kunstenaars in een kijkkast, de tuin of achter de ramen bewonderen. Via de website www.artcallantsoog.nl/kunstkastenroute/ vind je alle deelnemende kunstenaars. Deze week verschijnt een uitgestippelde route online, waardoor je natuur met kunst kan combineren op een mooie lentedag. Dankzij lokaal betrokken partijen uit de regio kan Art Callantsoog doen waar zij goed in is. “Wij maken geen gebruik van subsidies en zijn ontzettend dankbaar dat bedrijven ons willen sponsoren, zodat we de Kunstroute en de Kunstkastroute kunnen blijven organiseren”, besluiten Saskia en Marga.

Kun je geen genoeg krijgen van de producties van deze lokale kunstenaars? Via www.artcallantsoog.nl/nieuws/ is te zien waar diverse exposities dit jaar plaatsvinden.