Van boerderij tot toonbank: Arie Klaver is dé versbeleving in Schagen

Partnerbijdrage
Winkelchefs Kay en Eldert.
Winkelchefs Kay en Eldert. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

SCHAGEN - Aan het nieuwe versplein in het Makado Centrum Schagen tref je 470 vierkante meter aan winkeloppervlakte bij Keurslager Arie Klaver. De winkel is uniek voor Nederlandse begrippen. Bij Keurslager Arie Klaver kun je altijd uitgaan van vers vlees van topkwaliteit. Veertig eigen runderen grazen op de Keins te Schagen en de Klaver Kaas in de winkel komt van eigen boerderij. Arie Klaver is meer dan alleen een naam, het heeft zich ontwikkeld tot een merk. “Eindelijk is onze nieuwe winkel geopend. Het is een mix van verschillende goede dingen. In de oude winkel en de noodwinkel hebben we veel geleerd. De beste aspecten van beide locaties komen terug in dit pand waar we trots op zijn”, glundert Stef Klaver (eigenaar sinds 2011 red.)

Door: Anne Smit

Het team achter de toonbank vol heerlijke producten ontvangt je met een brede glimlach. Arie Klaver staat voor een altijd versgarantie, fijne klantenservice, ambachtelijk vakmanschap en duurzaamheid. “Mensen blij maken met lekkere dingen, die wij zelf ook op ons bord zouden willen hebben, daar doen we het voor. Het is heerlijk om langs de brede toonbank die door de hele winkel loopt, bezig te zijn met klanten. Het bijzondere is, we hebben dit zelf groot gebracht. Ik liep vroeger graag met mijn vader mee en wist zeker dat ik dit vak wilde uitoefenen. Zo’n kans krijg je niet altijd.”

In de winkel vind je vers vlees, verse maaltijden die ze voor 90 procent zelf bereiden, belegde broodjes met eigen ingrediënten en Klaver Kaas dat rechtstreeks van de boerderij komt. “Mijn vader is op deze boerderij opgegroeid en de kaas verkopen we. We hebben de kwaliteit zelf in handen, omdat het vlees en de kaas uit onze eigen regio komen”, vertelt Stef. Arie Klaver is al bijna 35 jaar een begrip in Schagen. Op 1 januari 2024 vieren zij hun 35-jarige bestaan.

In 2008 ontstonden gesprekken over een eventuele verbouwing in het Makado. Arie Klaver beschikte toen al over een ruime winkel. “Daar zijn we uiteindelijk uit ons ‘jassie’ gegroeid. Het werd te klein. Rond 2014 zijn de eerste ideeën geopperd om zo groot te worden als onze nieuwe winkel nu is.”

De gesprekken over de verbouwing van het winkelcentrum werden in 2018 concreet. Langer dan verwacht heeft de Schager keurslager vanuit een noodpand moeten werken. Toch is daar lering uit getrokken. Stef Klaver en zijn team hebben nieuwe ideeën opgedaan over de routing, de verlichting, indelingen, zelfbediening en meer. Alles komt nu terug in de beleving van de nieuwe winkel. “We verpakken onze producten niet voor, in ons nieuwe pand hebben we alles in de bediening.” De keuze is reuze in de vers vlees toonbank. Daarnaast worden de gemak artikelen wél voorverpakt. “Als je van lekker eten houdt kan Keurslager Arie Klaver een brede doelgroep bedienen. Het betreft niet alleen het goedkope segment, maar ook niet uitsluitend het dure segment.”

Slagerij Arie Klaver
Dé versbeleving in Schagen - vincentdevriesfoto.nl

Je zou kunnen stellen dat Keurslager Arie Klaver een succesformule hanteert. Zodra je binnenstapt ervaar je de warme en ambachtelijke uitstraling met de nodige gezelligheid. “We hebben leuke jongens en meiden achter de toonbank, dat is écht belangrijk. Dankzij de goede sfeer in ons team presteren we. Van jong tot oud, iedereen werkt hard en het loont. Met elkaar hebben we plezier en voor je het weet vliegt de dag voorbij.” Eldert en Kay zijn de twee chefs op de werkvloer en daarmee het gezicht van de vestiging. Zij zwaaien de scepter. Begin januari is het dubbelfeest, niet alleen is Arie Klaver dan 35 jaar een begrip in Schagen, ook Eldert viert zijn 35-jarige jubileum. In deze jaren heeft de slagerij een groot vaste klantenbestand opgebouwd. Van origine is Schagen een stad die is ontstaan vanuit de agrarische sector. Stef noemt Schagen een boerenhoofdstad. Er is feeling met de gemeenschap. “Ik denk zeker dat dat een reden is waarom wij zo’n succesvolle slagerij hebben.”

Ook op gebied van duurzaamheid is deze ambachtelijke slagerij een voorbeeld. Met de nieuwe koelinstallatie zijn de cellen afgestemd op de koeltoonbanken. Door deze efficiënt op elkaar af te stellen wordt zo min mogelijk energie verbruikt. Ook de koel- en vriescellen zijn aan elkaar gekoppeld.

Binnendoor kun je van de koelcel naar de vriezer lopen. Dit betekent dat de deur minder vaak geopend hoeft te worden, wat resulteert in meer energiebesparing. De worsten bereiden de slagers in de eigen worstmakerij hier kan men roken, koken en grillen. “Voor 90 procent maken wij op ambachtelijke wijze alles zelf”, legt Stef uit.

Zondagopening

Zo’n grote innovatieve slagerij in het hart van Schagen. Keurslagerij Arie Klaver behoort zeker tot één van de mooiste slagerijen van het land. Tijdens de opening woensdag 22 november was er zoveel belangstelling dat de winkel bijna niet bevoorraad kon worden. “We hebben zaterdag en zondag extra leveringen moeten bestellen. Alles raakte op. We waren echt wel voorbereid op veel belangstelling, maar het was overweldigend. We ontvingen zelfs lovende reacties uit Engeland en België”, legt hij trots, maar bescheiden uit. Vanaf volgend jaar kunnen klanten elke vrijdag en zaterdag demo’s aanschouwen en heerlijke producten proeven. Als kers op de taart is Keurslagerij Arie Klaver elke zondag geopend. “We hebben gedreven personeel en de studenten willen graag aan het werk. Daardoor kunnen we ook op zondagen onze deuren openen”, besluit hij.

Arie Klaver Versmarkt Schagen Makado
Arie Klaver aan het Versplein. - Rodi