De 5 mooiste fietsroutes rond Schagen!

Uitgaan
Ontdek de mooiste fietsroutes van Schagen en omstreken!
Ontdek de mooiste fietsroutes van Schagen en omstreken! (Foto: Pixabay)

SCHAGEN - De gemeente Schagen heeft een prachtige omgeving vol natuur. Omringd door een schilderachtig landschap met onder andere duinen en historische bezienswaardigheden, biedt de omgeving van Schagen talloze mogelijkheden om te fietsen langs historische dorpjes, idyllische polders en mooie kustplaatsen. Hieronder volgen enkele tips om het meeste uit je fietstocht in en rondom Schagen te halen!

Overzicht van de 5 mooiste fietsroutes rond Schagen

Er zijn verschillende fietsroutes beschikbaar in en rondom Schagen. Een van de meest populaire is de fietsroute langs de kust van gemeente Schagen. Deze route voert je langs de prachtige polders ën de rustgevende duinen in gemeente Schagen.

Dit zijn de 5 mooiste fietsroutes in Schagen en omstreken:

  1. Fietsroute door de polders van Schagen
  2. Fietsroute langs de bloemenvelden bij Schagen
  3. Fietsroute langs molens, musea en Slot Schagen
  4. Fietsroute langs idyllische huizen rondom Schagen
  5. Fietsroute langs de kust van gemeente Schagen

1. Fietsroute door de polders van Schagen

73,1 kilometer | +/- 4:15 uur

Fiets door de prachtige polders van gemeente Schagen en geniet van het weidse polderlandschap met zijn hoge Hollandse luchten. Deze route neemt je mee door Schagen en enkele andere schilderachtige plaatsjes. Je start bij Automuseum Schagen, waar je een kijkje kunt nemen voordat je vertrekt. Kom terug in de tijd toen auto’s nog bijzonder waren en niet iedereen in een auto reed. Daarna fiets je de polder in. De Zijpe- en Hazepolder bestond tot de twaalfde eeuw uit hoogveen.

Je rijdt er door oude en bezienswaardige polderdorpjes als Burgerbrug en Sint Maartenbrug en onderweg spot je verschillende molens. Ook fiets je langs Museum Historisch Harenkarspel en Museum Eenigenburg. Een gevarieerde fietsroute met een heleboel cultuur dus!

Lees hier alles over de fietsroute.

2. Fietsroute langs de bloemenvelden bij Schagen

56,5 kilometer | +/- 3:20 uur

Fiets langs de bloemenvelden bij Schagen en geniet van de prachtige polders van gemeente Schagen. Deze route neemt je mee langs de graslanden en bloemenvelden rondom Schagen. In het seizoen geniet je hier van een ongekende kleurenpracht als de bloemen in bloei staan. Ook kom je door een aantal mooie oude plaatsjes, zoals Schagen en Kolhorn. Net voorbij Sint Maartenszee kun je afstappen bij Fluwels Tulpenland als je alles over tulpen te weten wilt komen.

In de weidse Zijpe- en Hazepolder zie je karakteristieke boerderijen en twee eeuwenoude poldermolens. In het mooie stadje Schagen zie je de restanten van het eeuwenoude, in 1920 afgebroken Slot Schagen. In het pittoreske Kolhorn staat museum De Turfschuur.


Lees hier alles over de fietsroute.

3. Fietsroute langs molens, musea en Slot Schagen

33,7 kilometer | +/- 2:00 uur

Fiets langs molens, musea en Slot Schagen. Deze route neemt je mee door Dirkshorn en Warmenhuizen, om vervolgens door de polders via Sint Maarten nog een stuk door Schagen te fietsen. Onderweg kom je langs Slot Schagen, een prachtig historisch gebouw dat dateert uit de 15e eeuw. Ook passeer je de Groenvelder windmolen, een indrukwekkende molen uit ca. 1560. Verderop vind je Museum Eenigenburg, waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis van de regio.


Lees hier alles over de fietsroute.

4. Fietsroute langs idyllische huizen rondom Schagen

27,3 kilometer | 1:45 uur

Fiets langs idyllische huizen rondom Schagen. Deze route neemt je mee via Sint Maarten en Sint Maartenszee, om vervolgens via Petten een stuk door de duinen te fietsen. Onderweg kom je langs natuurgebied Wildrijk, waar je kunt genieten van de rust en de natuur. Ook passeer je idyllische huizen en de Noord-Hollandse duinen, waar je prachtige uitzichten hebt over de zee en het landschap.


Lees hier alles over de fietsroute.

5. Fietsroute langs de kust van gemeente Schagen

32,6 kilometer | 2:00 uur

Fiets langs de kust van gemeente Schagen en geniet van de prachtige omgeving. Deze route neemt je mee via Sint Maarten en Petten, om vervolgens via Petten een stuk door de duinen en langs het strand te fietsen. Daarna fiets je langs Burgerbrug en Dirkshorn weer terug naar Schagen. Onderweg kom je langs het prachtige centrum van Schagen, rustgevende polders en de Noord-Hollandse stranden.


Lees hier alles over de fietsroute.

Fiets huren in Schagen

Als je geen eigen fiets hebt, kun je er altijd een huren in Schagen. Er zijn verschillende fietsverhuurbedrijven in de stad die een ruime selectie aan fietsen aanbieden. Zo kun je kiezen voor een gewone stadsfiets, maar ook voor een elektrische fiets of een tandem.

Bezienswaardigheden in gemeente Schagen

Onderweg op de fiets kom je langs talloze bezienswaardigheden. Zo kun je een bezoek brengen aan het centrum van Schagen, Vlindertuin Vlindorado in Waarland of het strand van Callantsoog of Petten. Ook kun je een bezoek brengen aan prachtige dorpjes zoals Krabbendam en Stroet, die zich midden in de natuur bevinden.

Fietstips

Als je gaat fietsen in en rondom Schagen, is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Zorg dat je voldoende water en voedsel meeneemt voor onderweg en zorg voor goede fietskleding en een helm. Ook is het verstandig om een kaart van de regio bij je te hebben, zodat je altijd de weg kunt vinden.