De 5 mooiste wandelroutes rond Schagen!

Uitgaan
De leukste wandelroutes in gemeente Schagen!
De leukste wandelroutes in gemeente Schagen! (Foto: Unsplash)

SCHAGEN - Schagen is een gezellige stad in De Kop van Noord-Holland. De stad is daarom een uitstekende uitvalsbasis voor wie graag gaat wandelen in de natuur. In dit artikel vind je de 5 mooiste wandelroutes in Schagen en omstreken!

Overzicht van de 5 mooiste wandelroutes rond Schagen

Wandelen in Schagen: er zijn er diverse wandelroutes te vinden die je door de natuur, langs het strand of door het centrum van de stad voeren. Een van de bekendste routes is de wandelroute bij Callantsoog, een 9 kilometer lange route nabij het strand. Onderweg kom je langs het prachtige landschap van Gemeente Schagen en kun je genieten van de duinen en de zee. Dit zijn de 5 beste wandelroutes in Schagen en omstreken:

  • Stadswandeling door Schagen | 5,6 kilometer
  • Wandelroute Callantsoog langs de duinen (zwarte route) | 9,0 kilometer
  • Wandelroute Rondje Waarland | 6,5 kilometer
  • Wandelroute Petten aan Zee (rode route) | 7,9 kilometer
  • Wandelroute door het natuurlandschap van Schagen | 10,4 kilometer

1. Stadswandeling door Schagen

5,6 kilometer | +/- 1:15 uur

De Stadswandeling door Schagen is een prachtige route die je door het historische centrum van deze Noord-Hollandse stad voert. Je wandelt langs eeuwenoude gebouwen, pittoreske straatjes en gezellige pleinen. Maar de wandeling biedt meer dan alleen historie; je komt ook door de natuur van Schagen en de Schagerwiel. Geniet van de rust en de groene omgeving terwijl je langs de waterkant loopt en de vogels hoort fluiten. Deze wandeling combineert het beste van twee werelden: de charme van een historische stad en de pracht van de natuur.


Lees hier alles over de wandelroute.

2. Wandelroute Callantsoog langs de duinen (zwarte route)

9,0 kilometer | +/- 2:00 uur

De Wandelroute Callantsoog langs de duinen (zwarte route) is een adembenemende tocht door de duinen van Callantsoog en de omliggende natuur. Volg de zwarte pijlen om de route te volgen en laat je betoveren door de schoonheid van dit gebied. Terwijl je door de duinen loopt, kun je genieten van de rust en stilte van de natuur. Luister naar het geluid van de golven en voel de frisse zeewind op je gezicht. Deze wandeling is een perfecte manier om te ontspannen en te genieten van de natuurlijke schoonheid van Callantsoog.


Lees hier alles over de wandelroute.

3. Wandelroute Rondje Waarland

6,5 kilometer | +/- 1:30 uur

De wandelroute Rondje Waarland is een charmante wandelroute die je door het oude dorp van Waarland voert. Beginnend bij de Oostkade, loop je over de hoge voetgangersbrug (‘kwakel’) over de Boomervaart. De route vervolgt langs de graskade langs het Kanaal en keert terug naar het dorp via de onverharde Waardkade, aan de zuidoever van het kanaal. Deze wandeling biedt een prachtig uitzicht op het water en de omliggende natuur, en is een ideale manier om de rust en schoonheid van Waarland te ervaren.


Lees hier alles over de wandelroute.

4. Wandelroute Petten aan Zee (rode route)

7,9 kilometer | +/- 1:50 uur

De Wandelroute Petten aan Zee (rode route) is een indrukwekkende tocht die je kunt volgen door de rode pijlen te volgen. De route leidt je over de imposante Hondsbossche Zeewering en de Oude Schoorlse Zeedijk. Deze grasdijk slingert rond de vogelrijke Abtskolk, een overblijfsel van een doorbraak in 1570.

Bij keuzepunt 90 is het de moeite waard om even te stoppen bij het Palendorp op het strand. Dit prachtige kunstwerk bestaat uit 160 palen die zijn gerangschikt in de vorm van tien huizen en een kerk. Dit is een eerbetoon aan het oude Petten, dat lang geleden werd verzwolgen door de zee.


Lees hier alles over de wandelroute.

5. Wandelroute door het natuurlandschap van Schagen

10,4 kilometer | +/- 2:20 uur

De Wandelroute door het natuurlandschap van Schagen is een prachtige tocht die je kunt volgen door de paarse pijlen te volgen. Tijdens de terugweg loop je langs het Schagerwiel, een plas die is ontstaan na een doorbraak van de Westfriese Omringdijk en overstroming in 1248. Vergeet niet om een verrekijker mee te nemen, want het gebied is rijk aan vogels!


Lees hier alles over de wandelroute.

Lunchen in gemeente Schagen

Wandelen in en rondom Schagen is pas compleet met een lekkere lunch. In Schagen, Callantsoog, Petten, Warmenhuizen en de andere dorpjes zijn er diverse leuke plekjes om te lunchen tijdens of na de wandeling. Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij SoHo Gastrobar in Schagen, waar je kunt genieten van een heerlijke lunch op het terras. Of breng een bezoek aan strandpaviljoen Woest in Callantsoog.

Bezienswaardigheden in gemeente Schagen

Tijdens het wandelen in en rondom Schagen kom je langs diverse bezienswaardigheden. Zo kun je een bezoekje brengen aan de Grote Kerk in Schagen. Ook de Westfriese Folklore markt op donderdag is zeker de moeite waard om te bezoeken!

Activiteiten in gemeente Schagen

Naast wandelen in en rondom Schagen zijn er nog tal van andere activiteiten te ondernemen in Schagen en omstreken. Zo kun je bijvoorbeeld karten en trampolinespringen bij SkagaVenture. Ook kun je een bezoekje brengen aan Dierenpark Hoenderdaell in Anna Paulowna of Vlindertuin Vlindorado in Waarland. Of maak een fietstocht door het de polders van gemeente Schagen en ontdek de prachtige natuur in De Kop van Noord-Holland!