‘Het nieuws wat zij komt brengen is niet leuk’

Zorg
Fanny blijft positief.
Fanny blijft positief. (Foto: Vincent de Vries)

WAARLAND - Wereldwijd staat de maand oktober in het teken van borstkanker. In Nederland krijgt één op de zeven vrouwen deze diagnose. Dankzij onderzoek is de vijfjaarsoverleving van borstkanker de afgelopen 60 jaar flink verbeterd. In Nederland is het de tweede meest voorkomende kankersoort, dankzij het bevolkingsonderzoek die bedoeld is voor vrouwen vanaf 50 jaar overlijden er per jaar tussen de 850-1070 vrouwen minder aan deze ziekte. Fanny Wever (61) raadt iedereen aan om naar de ‘bus’ (borstonderzoekcentra red.) te gaan. “Ik heb nooit wat gevoeld of gemerkt en toch kreeg ik 23 september 2022 de diagnose borstkanker na het bevolkingsonderzoek”, vertelt ze.

Door: Anne Smit

Kanker heb je niet alleen

Voor Fanny was het niet perse een spannend klusje om een bezoek te brengen aan de ‘bus’, ze had het tenslotte al vaker gedaan. “Vorig jaar werd ik 60, we hadden wat te vieren dus ik ging met mijn man Theo naar Terschelling een dag na het onderzoek. Vrijdagmiddag 16:00 uur werd ik gebeld door de dokter. Je kijkt dan naar je scherm en je vraagt je meteen af waarom de dokter je belt. Ik nam nietsvermoedend op en dan hoor je dat het nieuws wat zij komt brengen niet leuk is.” Fanny werd verzocht maandag al naar het ziekenhuis te komen en in dezelfde periode beviel haar dochter van haar derde kindje. “Dan gebeuren er twee dingen waardoor je emoties schommelen. Je moet blij zijn, maar in feite voel je je niet blij.” Kanker heb je niet alleen, dat heb je samen. Familie is haar grootste steun en samen zijn ze er doorheen gekomen met inmiddels twee kleinkinderen rijker.

Fanny heeft twee zussen verloren aan kanker. Eén aan slokdarmkanker. Eén aan borstkanker, waardoor direct alle alarmbellen bij haar begonnen te rinkelen. “Toch blijf je positief. Met Theo en onze kinderen zijn we er samen voor gegaan, en nog steeds, want ik ben nog niet genezen. We zijn nuchtere types, we houden het samen strak. Met paniek kom je niet zo ver.”

‘Dat is een spannend moment’

Ze was ervan overtuigd dat het knobbeltje eruit moest, inmiddels is ze geopereerd en vijftien keer bestraald. “De laatste was in december, dat doet wel wat met je. Daarna moet je alles gaan verwerken. De bestralingen zitten in je lichaam en ik heb het ervaren als een zwaar jaar. Rust nemen en goed naar jezelf luisteren is alles wat je kunt doen.” Omdat haar poortwachter klier verwijderd is, was haar rechterarm vier centimeter dikker dan de linker, hiervoor draagt ze een steunkous. Ze heeft een gezonde kleur op haar gezicht, wandelt graag met de hond en past dolgraag op haar kleinkinderen. De steunkous die ze om haar arm draagt is het enige uiterlijke kenmerk waaraan je als voorbijganger kunt zien dat Fanny middenin haar ziekteproces zit. Deze maand heeft ze weer een scan. “Dat is een spannend moment, dan hoor ik of de kanker helemaal weg is, ik hoop het zo.”

De ene dag gaat beter dan de andere dag en rust nemen is haar beste vriend. “Het woord ‘fijn’ in de mond nemen voelt raar, maar het is me overkomen en je gaat ervoor en ik vind het fijn dat ze in deze huidige tijd zo kundig zijn. Je hebt maar twee borsten, als de kanker bij je komt dan is het beter dat het snel opgemerkt wordt. Ik ben dankbaar dat het bevolkingsonderzoek bestaat. Ik zou iedereen adviseren om mee te doen, het kan je leven redden”, besluit ze.

Het volle vertrouwen

Hoe de toekomst eruit ziet weet ze niet. “Ik heb het volle vertrouwen in het ziekenhuis. Zij kunnen al mijn vragen beantwoorden en de nacontroles zijn goed. Ik luister goed naar mezelf en ik blijf oppassen op mijn kleinkinderen, ik vind het heerlijk als die langskomen.”