Buurtinitiatief voor groen plein aan Kerkweg tegenover Jacobuskerk

Algemeen
Ton Verdoes wil het aan de voorzijde van De Werf net zo groen hebben als in het plantsoen erachter. (Foto: Cor de Vette)
Ton Verdoes wil het aan de voorzijde van De Werf net zo groen hebben als in het plantsoen erachter. (Foto: Cor de Vette) (Foto: )

De gebruikers van ontmoetingscentrum De Werf in de Kethelse kerkbuurt hebben bewust het aantreden van het nieuwe college van burgemeester en wethouders afgewacht om een dringende wens op tafel te leggen. Het betreft de ‘grindbak’ voor hun deur.

Door Kor Kegel

Het hele terrein tussen de begraafplaats, De Werf, zaal De Noord en de Kerkweg is bezaaid met witkleurig grind. Dat is al sinds mensenheugenis zo. “Het zou fantastisch zijn om daar een mooie groene aankleding te creëren, die aansluit op de prachtige tuin van de Jacobuskerk aan de andere kant van de Kerkweg,” zegt Ton Verdoes.

Hij is nu zes jaar voorzitter van Stichting De Werf, gevestigd aan de Kerkweg 46. Er bestaat groot enthousiasme voor het plan, zowel bij honderden bezoekers van De Werf en de omwonenden in Kethel als bij het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en Stichting de Groot Fonds.

Maar er is een probleem. Als het een fraai groen plein zou kunnen worden, dan past daarbij dat er niet of nauwelijks nog geparkeerd wordt en dat automobilisten dus in de nabijheid alternatieve parkeerruimte vinden. Die ruimte is er wel, namelijk achter zaal De Noord, het verenigingsgebouw van Sint Radboud. Daar lagen een voetbalveld en handbalveld van het opgeheven HVK. De gemeente heeft hier echter woningbouw gepland. De gemeente is eigenaar van de grond en wil het verkavelen, zodat kopers er naar eigen inzicht een woning kunnen laten ontwerpen. Vooralsnog wordt gedacht aan zeven tot tien zeer ruime woningen.

‘We mogen wel meepraten over die ontwikkeling, maar we willen het over het totaal hebben,” zegt Ton Verdoes. “We willen dat de gemeente het plan voor het plein aan de Kerkweg erbij betrekt. Denk nu vanuit een groene ontwikkeling en leg niet het primaat bij woningbouw, want dan kunnen de noodzakelijke parkeerplaatsen er niet komen. Laten we samen streven naar een mooie ontwikkeling!”

Plantsoen

Het is vroeg in de middag. Ton Verdoes is alleen in De Werf. Vaak komt dat niet voor, want wekelijks maken honderden bezoekers er gebruik van voor de meest uiteenlopende activiteiten. Aan de achterzijde ligt bijvoorbeeld een jeu-de-boulesbaan, in een fraai aangelegde tuin. Op het straatnaambord staat: Ton Verdoesplantsoen Het is aangelegd door studenten van het Maasland College, die er een studieproject van maakten en er nog een landelijke prijs mee wonnen ook. Die vergroening aan de achterkant van De Werf zet het bestuur graag door aan de voorzijde, waar één groot oppervlak van grind het straatbeeld bepaalt. 

De Werf is er al sinds 1985. In 2018 kon de stichting de accommodatie kopen van het bisdom Rotterdam, die in de omgeving van de Sint-Jacobuskerk meer bezittingen had. De begraafplaats werd overgedaan aan Laurentius. Er is in theorie uitbreiding van de begraafplaats mogelijk, maar dat zal niet de praktijk zijn.

Landschapsarchitect Paul van Wijk van de Stijlgroep in Rotterdam is betrokken bij het ingediende plan. Toevallig was hij ook betrokken bij het plan om een fietsbrug te bouwen naast de spoorbrug over de Poldervaart, iets ten noorden van de Joppelaan. Het groene ontwerp voor het grindterrein voorziet ook in snelheidsremmende maatregelen op de Kerkweg, want daar wordt soms gescheurd bij het leven.

Het oude college wees het plan zonder overleg af; woningbouw gaat voor, discussie over de gewenste parkeerplaatsen is niet mogelijk. Ton Verdoes hoopt op het nieuwe college en de nieuwe gemeenteraad. “We hebben zo honderd handtekeningen bij elkaar voor een burgerinitiatief,” zegt hij. In het verleden was hij zelf ambtenaar, bij het Gemeentelijk Woningbeheer, en later was hij directeur van Woningstichting Noordvest, dus hij weet wel hoe de hazen lopen. “Het enige dat nodig is, is een beetje goede wil van de politiek,” zegt hij.