Ander alternatief voor overweg

Nieuws
Spoorwegovergang in Kethel.
Spoorwegovergang in Kethel. (Foto: Paul Meuldijk)

De Historische Vereniging Schiedam en de Midden-Delfland Vereniging hebben de handen ineengeslagen om de cultuurhistorische omgeving van de Joppelaan in Kethel te beschermen tegen een grove aantasting van het gebied.

Door Kor Kegel

Ze hebben de directie van ProRail aangeschreven om voor de spoorwegovergang tussen de Kerkweg en de Kandelaarweg een ander alternatief van de plank te halen dan een onderdoorgang 500 meter ten zuiden van de bestaande overweg. Deze tunnel moet bereikbaar worden door een gedeeltelijk verdiepte weg door de ‘Joppepolder’. De twee verenigingen vinden dat dit voorkeursalternatief van ProRail onnodige schade toebrengt aan de waarden van het gebied. Die nieuwe weg biedt ook geen oplossing voor de verkeersdrukte op de Kerkweg ter hoogte van de wijk Sveaparken.

De HVS en de MDV wijzen ProRail op een ander alternatief, dat het landschap en de natuur minder schade toebrengt. Dat alternatief komt ook uit de koker van ProRail. De infrastructuur (spoorlijn, hoogspanningslijn en nieuwe weg) worden hierin optimaal gebundeld en bovendien zal het de Kerkweg ontlasten. Ook kan de fietsroute langs de Poldervaart dan in tact blijven. HVS-voorzitter Han van der Horst en MDV-voorzitter Koos Karssen verzoeken ProRail de zoektocht naar de beste oplossing af te stemmen op de integrale ontwikkelingsvisie voor de ‘Joppepolder; de gemeente heeft toegezegd zo’n visie te willen maken. De Historische Vereniging Schiedam en de Midden-Delfland Vereniging pleiten ervoor om de ecologische en cultuurhistorische kwaliteiten van het gebied te beschermen, zeker nu het sinds 2021 valt onder het Bijzonder Provinciaal Landschap (BPL) van Zuid-Holland.

De twee verenigingen hebben hun brief aan ProRail besproken met de bewoners achter het Buurt(burger)initiatief Joppelaan/hoek Kerkweg en met bewoners van de Kerkweg. Het gebied tussen de Kerkweg en de Oude Lijn (Rotterdam-Den Haag) is een groen-blauwe en recreatieve verbinding tussen het open Midden-Delfland en de groene gebieden van Schiedam, zoals de Poldervaart, Park Kethel en het Prinses Beatrixpark. Belangrijke elementen daarin zijn het bebouwingslint van de Kerkbuurt van Kethel en de openheid van de omgeving-Joppelaan. Het waardevolle gebiedje is ingeklemd komen te liggen tussen woonwijken en industrie. Er hoeft maar weinig méér te gebeuren of het karakter van het gebied gaat verloren.