Eiland met drasplassen, grazend vee en pluktuin

Nieuws
De aanwezigen in Overschie zagen hoe het eiland verwildert, zelfs langs de ‘natuurvriendelijke’ oevers.
De aanwezigen in Overschie zagen hoe het eiland verwildert, zelfs langs de ‘natuurvriendelijke’ oevers. (Foto: Heleen Paalvast)

Voor de bestemming van het braak liggende eiland bij het Drie-Schieënpunt heeft zich een initiatiefgroep van enthousiaste Overschieënaren gevormd, die hierover in gesprek willen met de gemeente Rotterdam.

Door Kor Kegel

De groep vraagt ook betrokkenheid van de gemeente Schiedam, omdat het eiland net over de gemeentegrens ligt en een logisch vervolg zou kunnen zijn op de recreatieve zone Polderwetering-Schiekade.

Maandagavond was er een stadsbijeenkomst van de Midden-Delfland Vereniging in Overschie, waar negentig aanwezigen konden meedenken over de mogelijkheden met het eiland, dat vijf jaar geleden is ontstaan na de bochtafsnijding van de Schie.

Er gebeurt momenteel niet veel, op de explosie van bandnetels en distels na, zei Leo Pols, bestuurslid van de vereniging. Namens de initiatiefgroep lichtte Jonathan Stranders een tipje van de sluier op. De plannen zijn nog verre van concreet, maar op het wensenlijstje staan grazende koeien en schapen, drasplasgebiedjes, een moestuinderij met pluktuin en een imker die er bijen houdt. Infopaaltjes met QR-code kunnen iets verduidelijken over de historische waarde van het niemandsland tussen Schiedam en Overschie.

De leden van de initiatiefgroep willen niet de plaats van de gemeente Rotterdam innemen, waar het om de definitieve invulling gaat, maar vanuit de historische kern van Overschie is er een direct voelbaar contact met het eiland en er staan vrijwilligers klaar om de ogen en oren van het gebied te zijn.