Marita Beukers eert voorouders met ontwerp jubileumfles voor het Jenevermuseum

Nieuws
Burgemeester Harald Bergmann onthult samen met kunstenaar Marita Beukers de twintigste editie van de vriendenfles.
Burgemeester Harald Bergmann onthult samen met kunstenaar Marita Beukers de twintigste editie van de vriendenfles. (Foto: Paul Meuldijk)

De vereniging vrienden van het Jenevermuseum geeft jaarlijks een bijzondere fles met moutwijn uit waarvan het etiket is ontworpen door een Schiedamse kunstenaar. Een traditie die in 2014 werd gestart en afgelopen zondag 5 mei werd alweer de twintigste vriendenfles op feestelijke wijze gepresenteerd.

door René van der Klink

Dit jaar viel de eer om het etiket te ontwerpen ten deel aan kunstenaar Marita Beukers. Alhoewel Marita Beukers een Rotterdamse is en een atelier in Rotterdam heeft, zijn er nauwe banden met Schiedam. Haar vader komt uit Schiedam en in haar jeugd woonde zij hier en volgde zij haar opleiding aan het Gymnasium in Schiedam.
Van huis uit is Beukers fotograaf maar daarnaast schildert zij ook. Bijzonder aan de keuze voor Beukers voor het ontwerpen van het jubileum etiket is dat haar Duitse voorouders van circa 1680 tot 1900 een distilleerderij hadden in het pand waarin nu het jenevermuseum gevestigd is. Bij haar zoektocht naar inspiratie kwam zij er achter dat deze gebroeders Beukers het symbool van de de Galische haan vaak hebben gebruikt als logo voor hun etiketten. Deze Galische haan keert nu in het ontwerp van Marita Beukers weer terug op de fles en is daarmee tevens een ode aan haar voorouders.

Vanwege de twintigste editie van de presentatie van de vriendenfles was er een extra feestelijk programma. De fles werd met de stoomsleepboot De Goudvisch (1913) naar de Havenkerk aan de Lange Haven gebracht. Aan boord het “historische echtpaar” Beukers vergezeld van een kist met de eerste vriendenfles. Na het afmeren aan de Lange Haven werd het “echtpaar” en de fles ingehaald door een ontvangstcomité en was er een uitgebreid programma in de kerk. De Rijnmond band verzorgde een muzikaal intermezzo voor de vele aanwezigen.

Burgemeester Harald Bergmann had de eer om samen met de kunstenares de vriendenfles 2024 te onthullen én te proeven. In zijn dankwoord gaf de nieuwe burgemeester aan dat hij in zijn korte periode in Schiedam al veel flessen jenever heeft voorbij zien komen maar onderkende hij ook het belang van de Jenever voor (cultureel) Schiedam. Na de toost verplaatste het gezelschap zich naar het jenevermuseum waar de tentoonstelling met het werk van Marita Beukers werd geopend.

Exposities

In de Melcherszaal van het jenevermuseum is een tentoonstelling ingericht die geheel aan het werk van Marita beukers gewijd is. Deze expositie is tot en met 30 juni te bezichtigen. De expositie biedt een goede indruk van haar kunst die dikwijls een combinatie vormt van fotografie en schilderkunst.
Een tweede expositie is te bezichtigen in het pand van de Stichting KunstWerkt aan de Lange Nieuwstraat in Schiedam. Onder de titel Kunst op de fles zijn hier tot en met 26 mei werken verzameld van alle twintig kunstenaars die een ontwerp voor de Vriendenfles hebben gemaakt. Tijdens het gehele evenement is een boekje verkrijgbaar dat alle flessen en kunstenaars in beeld brengt.