Een ode aan het 120-jarig bestaan van SVV

Nieuws
Kampioenselftal in de Kuip, juni 1949. Het kampioenselftal bestond uit Henk Opschoor, André Corveleijn, Frans Steenbergen, Joop van Meerwijk, Jan van Schijndel, Flip van Kan, Jan Schrumpf, Arij de Bruijn, Henk Könemann, Rinus Gosens en Arie van Lith.
Kampioenselftal in de Kuip, juni 1949. Het kampioenselftal bestond uit Henk Opschoor, André Corveleijn, Frans Steenbergen, Joop van Meerwijk, Jan van Schijndel, Flip van Kan, Jan Schrumpf, Arij de Bruijn, Henk Könemann, Rinus Gosens en Arie van Lith. (Foto: Archief)

In het voorjaar van 1904, op 8 mei, ontstond een vuur dat de harten van een handvol jonge mannen in Schiedam in lichterlaaie zette. Jan Post, Toon en Adriaan Hoorman, Nico in ’t Hol en Jan Vlug, afkomstig uit de levendige arbeiderswijk ‘De Gorzen’, legden de eerste steen voor wat zou uitgroeien tot een van de hoofdrolspelers in de vaderlandse voetbalgeschiedenis: Excelsior werd geboren.

Vijf jaar later, in 1909, gaven ze hun identiteit een naam, de Schiedamse Voetbal en Athletiek Vereniging, kortweg SVV. Hun debuut in de derde klasse West A was het begin van een epische reis die door de jaren heen de harten van velen zou veroveren.

Het jaar 1947 bracht een kroon op hun doorzettingsvermogen. Op 25 mei stonden ze fier bovenaan, kampioenen van de tweede klasse B na een glorieuze overwinning op Fortuna uit Vlaardingen, waar de rood-groene vlaggen hoog wapperden.

Het seizoen 1948/1949 bereikte een hoogtepunt dat SVV voor altijd zou verbinden met roem en glorie. Op 4 juni verzamelden zich meer dan zestigduizend zielen in De Kuip voor een epische strijd tussen SVV en Heerenveen, de inzet: het kampioenschap van Nederland. Een dag doordrenkt van hoop en vurige passie.

Landskampioen

Die dag, onder het wakend oog van duizenden trouwe fans, bewees SVV zijn onbetwiste superioriteit. Met doelpunten van Rinus Gosens en Henk Könemann stond de kroon op hun werk: SVV, kampioen van Nederland, een triomf voor de Schiedamse volkswijk De Gorzen en een feest dat de stad deed daveren van vreugde.

Niet alleen op het veld, maar ook in de harten van de mensen, verankerde SVV zich die dag onuitwisbaar. Het lied “Hand in Hand, Kameraden” galmde door de straten, een melodie die de ziel van de stad omarmde, lang voordat het de hymne van Feyenoord zou worden.

Glorie

In latere jaren, in 1988, leek de club op de rand van de afgrond te staan. Maar uit de as rees een held: John van Dijk, de autohandelaar die de club nieuw leven inblies. Met Wim Jansen als technisch directeur en Dick Advocaat als trainer, herrees SVV uit zijn dieptepunt en bracht het opnieuw glorie naar de straten van Schiedam.

Hoewel het profvoetbal tijdperk van SVV in 1991 ten einde kwam, bleef de geest van de club levendig. Als amateurclub vonden ze hun weg terug naar de velden, met trots en vastberadenheid als hun leidende lichten.

Baken

Nu, na 120 jaar van hoogtepunten en uitdagingen, schittert SVV nog steeds als een baken van gemeenschap en passie. In het rood-groene tenue dragen ze de erfenis van hun voorouders met trots, terwijl ze met vastberadenheid naar de toekomst kijken.

Aan alle SVV’ers, van de pioniers van 1904 tot de helden van vandaag, van harte gefeliciteerd met 120 jaar van triomfen, strijd en onverwoestbare geest. Moge de vlam van SVV eeuwig blijven branden, als een symbool van hoop en glorie voor heel Schiedam. Door weer en wind, SVV voor altijd.