Ontdek deze 6 bezienswaardigheden in Uitgeest

Nieuws
Fort K'IJK - Een van de bezienswaardigheden in Uitgeest.
Fort K'IJK - Een van de bezienswaardigheden in Uitgeest. (Foto: Rodi Media Archief)

UITGEEST – Uitgeest is een dorp met nog geen 15.000 inwoners, maar toch heeft Uitgeest een belangrijke rol gespeeld tijdens het beschermen van belangrijke steden in Noord-Holland. Om deze reden vind je dan ook een flink aantal forten in en rondom Uitgeest. De - in dit artikel genoemde - forten zijn stuk voor stuk onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Uiteraard zijn er ook nog andere bezienswaardigheden Uitgeest en omgeving.

Bezienswaardigheden Uitgeest en omgeving

  • Fort aan den Ham
  • Fort K’IJK
  • Fort Veldhuis
  • Huis van Hilde
  • Bezoekerscentrum De Hoep
  • Museum Gemaal

1. Fort aan den Ham

Speaking of bezienswaardigheden Uitgeest! Fort aan den Ham is één van de 42 forten en batterijen van de Stelling van Amsterdam. In dit fort is een militair museum gevestigd. De vrijwilligers van het museum hebben het fort gereconstrueerd. Ontdek de officierskamer, het soldatenverblijf compleet met stapelbedden en de ziekenboeg. Het museum heeft verschillende exposities over onder andere de Tweede Wereldoorlog, de invasie van 1799 en de slag bij Castricum.

Openingstijden zijn iedere woensdag van 10.00 tot 15.00 uur. De reguliere entreeprijs is 4,50 euro, er zijn uitzonderingen.

Fort aan den Ham | Busch en Dam 13, 1911 MS Uitgeest

2. Fort K’IJK

In belevingscentrum Fort K’IJK (voorheen Fort bij Krommeniedijk) komen natuur en het strategische landschap in de Stelling van Amsterdam tot leven. Deze hoort dan ook zeker thuis op je lijst met leukste bezienswaardigheden Uitgeest. Stemmen van de boswachter en de fortwachter nemen je via de audiotour mee op reis. Verbeelding, projecties, licht en donker laten de unieke architectuur van het fort tot zijn recht komen. Fort K’IJK heeft ook een Uitkijkpunt, de toegang naar het Uitkijkpunt is gratis en te bereiken via de ingang van het Theehuis.

Openingstijden zijn donderdag t/m zondag van 11.00 tot 16.00 uur. De reguliere entreeprijs is 4,- euro, er zijn uitzonderingen.

Fort K’IJK | Lagendijk 22, 1911 MT Uitgeest

3. Fort Veldhuis

Het dorp Heemskerk ligt naast Uitgeest en daar vind je Fort Veldhuis, nog een must-see in dit rijtje bezienswaardigheden Uitgeest. In dit is een luchtoorlogmuseum gevestigd. Het museum vertelt het verhaal over de luchtoorlog in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Stichting Aircraft Recovery Group doet onderzoek naar de vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort. Zij proberen restanten naar boven te halen en vermisten te identificeren. In Fort Veldhuis worden de onderdelen op een prachtige manier tentoongesteld, maar uiteraard is er nog veel meer interessants te zien.

Openingstijden zijn elke zondag in de maanden mei t/m oktober van 11.00 tot 17.00 uur. De reguliere entreeprijs is 7,50 euro, er zijn uitzonderingen.

Fort Veldhuis | Genieweg 1, 1967 PS Heemskerk

Tekst gaat door onder de foto.


Fort Veldhuis in Heemskerk, nabij Uitgeest. - Foto: Facebook Fort Veldhuis

4. Archeologiemuseum Huis van Hilde

Huis van Hilde is dé plek voor archeologie in Noord-Holland. Het museum bestaat uit twee onderdelen: het archeologisch depot en het publieke toegankelijke archeologiemuseum. Het museum vertelt de geschiedenis van Noord-Holland aan de hand van archeologische vondsten. Laat je meevoeren met de vele prachtige verhalen die zich in de loop der eeuwen in de provincie hebben afgespeeld. Genoteerd op de lijst ‘bezienswaardigheden Uitgeest’?

Openingstijden zijn maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Buiten schoolvakanties om is Huis van Hilde maandag gesloten. De reguliere entreeprijs is 8,50 euro, er zijn uitzonderingen.

Archeologiemuseum Huis van Hilde | Westerplein 6, 1901 NA Castricum

5. Bezoekerscentrum De Hoep

Ook De Hoep mag niet ontbreken als we het hebben over de top bezienswaardigheden Uitgeest! In Bezoekerscentrum De Hoep in Castricum kom je alles te weten over het zuiveren van water en de Noord-Hollandse duinen. In de Hoeptuin zie je hoe het duinlandschap is ontstaan en welke bijzondere diersoorten zich hier hebben gehuisvest en unieke bomen en planten er groeien. Er is een waterpoel en vogelobservatiewand. Bij de balie zijn rugzakjes verkrijgbaar voor een speurtocht door de tuin.

Openingstijden* zijn dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Je mag hier vrij rondkijken, wel worden er een hoop activiteiten georganiseerd, die je hier kunt bekijken.

*Let op: Wegens werkzaamheden is De Hoep van maandag 4 september 2023 tot het voorjaar 2024 gesloten. Lees hier waarom.

Bezoekerscentrum De Hoep | Johannisweg 2, 1901 NX Castricum

6. Gemaal 1879

In Akersloot, net om de hoek van Uitgeest, ligt het Museum Gemaal 1879. Het is een van de twee gemalen dat het gebied tussen Egmond, Heiloo, Castricum en Akersloot op het juiste waterpeil hield. De technische installatie van dit gemaal is geheel gerestaureerd en te bezichtigen. De voormalige ketelruimte is nu expositieruimte, waar uiteenlopende tentoonstellingen gehouden worden. Een deel is ingenomen door een hoogspanningstransformatorinstallatie. De elektrisch aangedreven vijzelpomp dateert van de vorige eeuw.

Openingstijden zijn vanaf de 1e zondag in april tot en met de laatste zondag in september van 13.30 tot 16.30 uur. De reguliere entreeprijs is 1,- euro, maar kinderen onder de 12 jaar krijgen gratis toegang.

Museum Gemaal | Fielkerweg 4, 1921 AN Akersloot (parkeren bij Van der Valk Akersloot)

Tot zover onze tips voor bezienswaardigheden Uitgeest! Veel plezier in Uitgeest en omgeving gewenst namens de redactie van Rodi!