Uitgeest maakt zich klaar voor Kerstdorp 2023

Uitgaan
Daniëlle Kaandorp, Yvonne Besse-van Hoolwerff en Roxy Dekker.
Daniëlle Kaandorp, Yvonne Besse-van Hoolwerff en Roxy Dekker. (Foto: aangeleverd)

UITGEEST - Volgend weekend, zaterdag 9 en zondag 10 december, is het zover, dan wordt het historische centrum van Uitgeest omgetoverd tot hét leukste en gezelligste kerstdorp van Nederland. We spraken met organisatoren Yvonne Besse-van Hoolwerff en Daniëlle Kaandorp van Ondernemersvereniging Uitgeest over de activiteiten, optredens en over waar ze het meest naar uitkijken.

Dit jaar organiseren Yvonne en Daniëlle voor de tweede keer Kerstdorp Uitgeest. “Een aantal jaren terug heb ik het ook wel eens georganiseerd,” zegt Daniëlle, “maar in een hele andere vorm. De kerstmarkt was toen op het gemeentehuisplein.” Inmiddels is dat al zo’n zeven jaar terug. In de tussentijd is er geen kerstdorp of kerstmarkt meer geweest in Uitgeest. “Tot vorig jaar natuurlijk!” roept Daniëlle. 

Kerstdorp Uitgeest: zoals kerst hoort te zijn

“We organiseren het met heel veel liefde en we vinden het ontzettend leuk om de gezelligheid naar het dorp te brengen”, zegt Yvonne. Daniëlle vult aan: “De sfeer tijdens het Kerstdorp op het Regthuysplein is zo bijzonder. Iedereen helpt elkaar en is aardig tegen elkaar, het is zoals kerst hoort te zijn.” Yvonne grapt: “Het is lekker kneuterig”.

Het organiseren van het Kerstdorp deden en doen ze niet met zijn tweeën, maar met zijn drieën (of eigenlijk vieren). Roxy Dekker heeft tot aan haar bevalling hard meegewerkt aan alle voorbereidingen. “Ze heeft er net zoveel zin in als wij”, roepen ze in koor. “Ze komt aankomend weekend dan ook zeker langs met de kinderwagen”, vult Yvonne aan.


Succes

En wat was het een succes vorig jaar. “We hebben er nog weken op kunnen teren!” zeggen Yvonne en Daniëlle stralend van trots. “We ontvingen zo veel leuke complimenten. Iemand zei zelfs dat we de kerstmarkt van Aachen naar Uitgeest hadden gehaald! Zij was op zaterdag bij het Kerstdorp geweest en zou op zondag naar Aachen gaan om een kerstmarkt te bezoeken. Ze vond het Kerstdorp zo gezellig, dat ze besloot om op zondag toch maar niet naar Aachen te gaan, maar gewoon naar het Regthuysplein.”

Iedereen hielp mee

“We waren niet voorbereid op dit succes”, zegt Daniëlle. Yvonne vult aan: “We hadden het natuurlijk wel gehoopt, maar dat het zo zou uitpakken hadden we niet verwacht.” Heel Uitgeest stond vorig jaar klaar om mee te helpen. “Iedereen hielp zo leuk mee. We hadden bijvoorbeeld een extra aggregaat nodig om alle activiteiten en kramen van stroom te voorzien. Een van de kraamhouders is toen direct de auto ingestapt en heeft er een geregeld”, zegt Daniëlle. “Er waren ook buurtbewoners die de jongens van De Feestkar hielpen. Het was zo ontzettend druk en de warme chocolademelk was niet meer aan te slepen. Buurtbewoners hadden allemaal een of meerdere pannetjes op het vuur gezet en zo konden we toch iedereen voorzien!” En zelfs voor het opruimen van het Kerstdorp draaiden de Uitgeesters hun hand niet om. “We trokken de stekker eruit en het was toch ineens best donker. Het leek alsof mensen uit alle hoeken en gaten naar ons toestroomden om te helpen met opruimen”, zegt Yvonne.

‘It’s beginning to look a lot like Christmas’

In februari begonnen de voorbereidingen voor het Kerstdorp al, maar de dames zitten nog vol energie en kunnen niet wachten tot het zo ver is! Als we vragen waar ze het meest naar uitkijken, is het even stil. “Hoe kunnen we nou kiezen?” zegt Yvonne. “Het gaat om het totaalplaatje, het gezellige samenkomen op het Regthuysplein.” Daniëlle: “We hebben zoveel geleerd van vorig jaar, we gooien die aggregaat aan en we gaan gewoon! Licht, muziek én actie!” Ze wacht even, en zet in: “It’s beginning to look a lot like Christmas.

Programma Kerstdorp Uitgeest

Dit jaar staat er weer veel leuks op het programma. Op zaterdag zijn er verschillende optredens van onder andere popkoor SurpriSing, dansstudio Just Dance, kerstkoor Kooriander (in Dickens kleding!), Nath’s Project Band, popkoor Take It Easy en de kerstman met zijn saxofoon. Op zondag zijn er optredens van onder andere Nienke met haar zanggroepen, de muziekschool met harp, piano en cello ensemble en zanger Arie Post.

Ook voor de kinderen is er genoeg te doen. Er is een treintje, inclusief een rolstoelwagon, een schaatsbaan, snowboardsimulator en in de kerk kunnen kinderen geschminkt worden. Ook Scouting Uitgeest is aanwezig en gaat samen met de kinderen broodjes bakken en kaarsen maken. Wat extra leuk is, is dat alle kinderactiviteiten gratis toegankelijk zijn. “We zorgen er hiermee voor dat er geen drempel is voor ouders om naar het Kerstdorp te komen. We snappen het namelijk best dat een dagje dan flink wat kan gaan kosten, vooral als je kind wel vijf rondjes in de trein wil. En nu kan dat gewoon!” zegt Yvonne. “Dit wordt mede mogelijk gemaakt door onze sponsoren, maar we kunnen alle hulp goed gebruiken, dus nieuwe sponsoren kunnen zich zeker bij ons melden,” laat Daniëlle weten.

Uiteraard moet er wel betaald worden voor eten, drinken en de aankopen die je bij kraampjes doet.

Santa Run Uitgeest

Zondag 10 december is er een Kinder Santa Run, voor kinderen van groep 1 tot en met groep 8, in het Kerstdorp. “We hebben dit georganiseerd omdat de kinderen nooit mee mogen doen aan de Kermisloop. En we maken er zelfs een nog grotere uitdaging van! Het is namelijk een obstacle run,” zegt Daniëlle. Een obstacle run is een hardloopevenement waarbij de deelnemers onderweg diverse obstakels tegenkomen. De Kinder Santa Run is tevens een sponsorloop. De opbrengst van de sponsorloop gaat naar Jeugdhuis De Boogaerd, het clubhuis van Scouting Uitgeest. Zij hebben een nieuw dak nodig wat duurzaam en toekomstbestendig is. “Vraag dus iedereen die je kent om jou te sponsoren en natuurlijk om je te komen aanmoedigen zodat de eerste editie een groot succes wordt!” zegt Daniëlle. De O.S.U. regelt de muziek en Jumbo Visser regelt wat lekkers. Ook is er een kerstman waarmee iedereen op de foto mag.

Nog eventjes

Nog voordat alle festiviteiten starten, is er op het Regthuysplein al voldoende te zien én te doen. Op donderdag en vrijdag staat de schaatsbaan al klaar, maar is het Kerstdorp nog niet open. Yvonne en Daniëlle hebben daarom buurtsportcoach Adrie Visser ingeschakeld en zij heeft schoolklassen uitgenodigd om te komen schaatsen. “Wederom kosteloos, met dank aan onze sponsoren”, zegt Yvonne. De bewoners van Woonzorgcentrum Geesterheem komen langs als de kinderen lekker aan het schaatsen zijn. Zij krijgen, om zichzelf warm te houden, een kopje warme chocolademelk of glühwein aangeboden. “Je ziet ze dan helemaal genieten”, zegt Yvonne blij. 

Als er een ding duidelijk is geworden, dan is het dat Yvonne en Daniëlle niet kunnen wachten tot het zo ver is. “Als het maar droog is”, zeggen ze in koor. En daar duimt dan heel Uitgeest ook voor!

Snowboardsimulator.
Kraampjes met eten, drinken en leuke (kerst)cadeau's.