Deze 3 misdrijven in Westland zijn nog altijd niet opgehelderd

112-nieuws
Een van de oplichters die 'bankhelpdeskfraude' pleegde in mei 2022 bij een ouder echtpaar uit 's-Gravenzande.
Een van de oplichters die 'bankhelpdeskfraude' pleegde in mei 2022 bij een ouder echtpaar uit 's-Gravenzande. (Foto: Politie)

Vorige week werd het stoffelijk overschot gevonden van een vermiste man in het Staelduinsebos. Zijn lichaam kon geïdentificeerd worden, maar dat is helaas niet altijd het geval. In Westland zijn er twee zogeheten ‘cold cases’: officieel onopgeloste moorden of doodslagen waarvan de daders na jaren nog niet zijn gevonden. Daarnaast is er ook een recenter onopgelost misdrijf waar nog altijd de daders van worden gezocht.

Onderstaande drie misdrijven werden gepleegd in het Westland en zijn tot op de dag van vandaag nog niet opgehelderd.  

1. Lichaam in Staelduinsebos

Alweer bijna 16 jaar geleden werd in het Staelduinsebos in ‘s-Gravenzande het stoffelijk overschot gevonden van een onbekende man. De politie tast nog steeds in het duister over wie hij was. Wel is er een signalement: het ging om een blanke man van 25 à 35 jaar en een lengte van 1.80 meter, gekleed in een wit T-shirt met op de voorkant de tekst ‘Northern Sideloaders LTD’ en op de achterkant ‘Commandeurs Sideloaders’. Verder droeg hij een zwarte trui, kaki-beige jas met bontkraag, bruine ribbroek en beige suède schoenen. Hij had kort, donker haar, een stoppelbaard en bruine ogen. Verder had hij twee gekleurde tatoeages: aan de binnenkant van zijn rechterbeen en op zijn rechterbovenarm. Die laatste tatoeage beeldde een oog uit. 

2. Vermiste Jaïr

Het is inmiddels bijna 28 jaar geleden dat de 7-jarige Jaïr Soares uit Rotterdam spoorloos verdween vanaf het strand van Monster: 4 augustus 1995. Hij was die dag op het strand met zijn ouders, broertje en hun buurvrouw met haar dochtertje. Het ging mis toen hij met zijn vader en de twee andere kinderen patat ging kopen bij strandtent Beach Club. Het strandpaviljoen lag destijds vlakbij de strandopgang aan de Molenslag in Monster. Op dat moment kwam ook zijn moeder naar de strandtent, waarop Jaïrs vriendinnetje naar haar toe liep. Jaïr en het vriendinnetje speelden tikkertje. Even verdween het zicht op hem. Daarna was hij spoorloos verdwenen. 

250.000 euro

Jaïr zou nu 35 jaar zijn. Zijn familie is nog steeds naar hem op zoek en er is een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de oplossing van deze zaak. In 2019 deed het coldcaseteam nog een poging om erachter te komen wat er in 1995 was gebeurd. In 2022 kreeg het onderzoek naar Jaïrs verdwijning een nieuwe impuls: de Peter R. de Vries Foundation loofde tijdelijk een beloning uit van 250.000 euro voor de gouden tip. Die beloning is inmiddels verlopen.


Reconstructie van hoe Jaïr er in 2023 uit zou kunnen zien. - Peter R. de Vries Foundation

De Peter R. de Vries Foundation zet ook verschillende mogelijke verklaringen voor zijn verdwijning op een rij. Zo zou het kunnen dat hij verdronken is, maar dat achten de deskundigen onwaarschijnlijk: de kinderen vonden het water die dag te koud. Bovendien spoelt een verdronken lichaam met de Nederlandse stromingen altijd aan.

Eén scenario

Evenmin kan hij onder het zand verdwenen zijn - wat in theorie een tweede mogelijkheid was. Daarvoor is er te goed naar hem gezocht. Eigenlijk blijft er dan maar één scenario over: Jaïr is slachtoffer geworden van een verschrikkelijk misdrijf. Met die mogelijkheid houdt ook de politie rekening.

3. De bankhelpdeskfraude

Op vrijdag 27 mei 2022 werd een ouder echtpaar uit ‘s-Gravenzande slachtoffer van fraude met hun bankpas. Een vrouw deed alsof ze bij een bank werkte en iets moest controleren. Daarvoor beweerde ze hun bankpassen nodig te hebben. Later kwam er ook een nepagent aan de deur, die sieraden van de man en vrouw meenam. Met de bankpassen werd uiteindelijk gepind bij een automaat op de Pretorialaan in Rotterdam.

Tips

Voor al deze zaken geldt dat de politie op zoek is naar getuigen die meer weten. Wie informatie heeft over een van de misdrijven, wordt gevraagd contact op de nemen met de recherche. Dat kan via de gratis opsporingstiplijn 0800-6070 of - anoniem - door te bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Voor meer informatie over de vermissing van Jaïr Soares, kijk op de website van de Peter R. de Vries Foundation.